Home » Gatekamper i Severodonetsk, Zelenskyj krever Russlands ekskludering fra UNESCO. nattens hendelser

Gatekamper i Severodonetsk, Zelenskyj krever Russlands ekskludering fra UNESCO. nattens hendelser

by Catherine Monroe
  • I Siewierodoniecko, som blir oppslukt av kamper, er det rundt 13.000. sivile
  • Zelenskyy sa at russerne hadde ødelagt mer enn 110 kirker siden krigen startet
  • Fem sivile døde i eksplosjoner nær Donetsk forårsaket av ukrainsk beskytning, melder det russiske statlige byrået TASS
  • Du kan følge informasjon om forsvar av Ukraina 24 timer i døgnet på nettsiden vår LEVENDE FORHOLD
  • Ytterligere viktig informasjon finner du på Onet-hjemmesiden. Hvis du ikke vil gå glipp av viktige nyheter – abonner vårt nyhetsbrev

Ordfører Oleksandrij Striuk sa på ukrainsk offentlig fjernsyn at Severodonetsk ikke kan beskrives som en okkupert by. Russerne «klarte å overta en ganske stor del av byen» og «nesten delte den i to», beskrev han. – Soldatene våre klarte imidlertid å omgruppere seg og etablere en forsvarslinje. Nå tar de alle skritt for å sikre at byen er tilbake under full kontroll over Ukraina, la han til.

Ordføreren, sitert av nettstedet Ukrainska Pravda, uttalte at «det er pågående gatekamper ledsaget av kontinuerlig artilleriild».

Resten av teksten er under videoen.

Han delte også at nesten 13 000 mennesker var i byen da angrepet begynte. Personer. «På grunn av det faktum at de ustanselige gatekampene fortsetter for den tredje dagen, ble denne befolkningen der,» sa han. Han la til at «en liten del» av befolkningen «ble tvunget inn i de okkuperte områdene av russerne».

Den 3. juni sa sjefen for Lugansk regionale myndigheter Serhiy Hayday at russerne hadde beslaglagt nesten 70 prosent av Severodonetsk, men ukrainske styrker kom seg rundt 20 prosent fra den delen.

Før den russiske invasjonen bodde over 100 000 mennesker i Severodonetsk. Kjemikalieanlegget Azot, et av de største i Ukraina, opererte i byen. Etter 2014, da russiskstøttede separatister okkuperte Lugansk, var Severodonetsk det uformelle administrative senteret i den delen av regionen som forble under ukrainsk kontroll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy anklaget Russland for enestående ødeleggelse av ukrainske kulturminner i sin vanlige tale på sosiale medier lørdag kveld.

Ukrainas president husket at russiske tropper skjøt mot Świętogórska Lavra-klosteret i Donetsk-regionen. Som følge av beskytningen brøt det ut brann i et tretempel. Zelenskyy bemerket at den russiske hæren allerede hadde ødelagt eller skadet 113 kirker under krigen. Blant dem er historiske gjenstander som overlevde andre verdenskrig, men som ikke tålte den russiske okkupasjonen. Det er også de som er bygget etter 1991 – sa presidenten.

Grunn nok til å ekskludere Russland fra UNESCO, FNs kulturelle organisasjon, ifølge det ukrainske statsoverhodet. – FNs charter gir ikke rettigheter for terrorister, og UNESCO er ikke et sted for barbarer – sa Ukrainas president.

Med henvisning til situasjonen på fronten, innrømmet Zelenskyy at situasjonen i Severodonetsk var ekstremt vanskelig, ettersom gatekampene pågikk. Situasjonen i byene Lisichansk, Marjinka og Kurakhove er tilsvarende vanskelig.

Ifølge det russiske statlige byrået TASS drepte ukrainsk bombing fem sivile og såret 20 i flere eksplosjoner nær Donetsk.

De ukrainske myndighetene har ikke svart på disse rapportene.

155 mm M109A3 haubitser levert av Norge som en del av internasjonal militær bistand er allerede i frontlinjen, kunngjorde generalsjefen for de ukrainske væpnede styrker, general Valery Zaluzhny. Han ba om mer nødhjelp til Ukraina.

Załużny skrev i en melding publisert på Facebook at ukrainske soldater lett mestret tjenesten til haubitser fra Norge «innen en uke». «Jeg er oppriktig takknemlig overfor det norske folk for deres effektive hjelp,» la han til.

Han forsikret at haubitsene jobber med høy presisjon, og at rekkevidden deres – opptil 22 km – kan økes i fremtiden ved bruk av egnede missiler. Załużny ba om ytterligere militær støtte.

Takk for at du bor hos oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

You may also like

Leave a Comment