Home » Gazprom klipper grenen den sitter på

Gazprom klipper grenen den sitter på

by Catherine Monroe

Gazprom har bekreftet stans av gassleveranser til det danske selskapet Orsted og Shell-avdelingen i Tyskland. Dette forklares av mangelen på betaling for råvaren i rubler. Dermed har den russiske giganten allerede sagt opp kontrakter for levering av råvarer til kunder i seks land.

  • Russerne prøver å overbevise publikum om at vestlige forbrukere ikke ønsker å betale for gass.
  • Gazproms eksport vil falle betydelig i år.
  • Moskvas handlinger betyr at EU må se etter et alternativ til russisk gass.

Selv om Gazprom lever av gasseksport til Vest-Europa og genererer sin høyeste fortjeneste der, nølte de nok en gang ikke med å slutte å transportere gass til europeiske kunder.

Denne gangen kansellerte russerne en kontrakt om gassleveranser til danske Orsted og den tyske Shell-avdelingen.

LES MER: Historiske registreringer av LNG-terminalen i Swinoujscie

Russerne viser til Putin

– Gazprom Export har per 31. mai ikke mottatt betaling i rubler for gassleveranser i april fra Orsted Salg & Service. I henhold til dekret nr. 172 fra presidenten for Den russiske føderasjonen av 31. mars 2022, må betalinger for gass levert fra 1. april gjøres i rubler i henhold til de nye reglene, som entreprenører ble informert om i tide, kunngjør det russiske selskapet. .

Pressemeldingen om tyske Shell er den samme. Dette betyr at Gazprom ensidig sa opp kontraktene med begge selskapene.

Tidligere har det russiske selskapet urimelig stanset gassforsyningen til Nederland, Finland, Bulgaria og Polen.

Orsted og den tyske Shell-avdelingen sørger for at de vil fortsette å levere gass, selv om den selvfølgelig kommer fra andre kilder.

Gazprom klipper grenen den sitter på

Det viste seg igjen at Gazprom ikke opererer i markedet, men er et politisk verktøy i Kreml. Russiske avgjørelser er på ingen måte berettiget. Selv om de utgjør et problem for det europeiske gassmarkedet, vil Russland selv og det russiske selskapet lide mest.

I motsetning til det indre markedet foregikk gasseksporten til Europa til priser som var mange ganger høyere enn gassalget til innenlandske kunder og til Hviterussland, som er underlagt spesielle regler. For eksempel kan russerne for øyeblikket selge gass på EU-markedet for over 1000 dollar. promille, m3. Gass selges nå i Hviterussland for opptil $90. I praksis er råstoffet til Minsk subsidiert.

Gazproms beslutning betyr at mengden gass russerne leverer til EU-markedet raskt krymper.

Kontrakten mellom Gazprom Export og Shell Energy Europe Limited for gassleveranser til Tyskland gir et volum på opptil 1,2 milliarder m3 gass per år. I 2021 leverte Gazprom Export 1,97 bcm til Orsted Salg & Service. m gass, som utgjorde ca 2/3 av det totale gassforbruket i Danmark.

Ved å legge dette til leveranser til Finland, Bulgaria og Polen, reduserte Gazprom gassalget med ca. 17-18 bcm. Dette betyr 12-13 % reduksjon i eksporten til selskapets mest lukrative marked.

Utrolig som Gazprom

Gazproms avgjørelse vil få en rekke konsekvenser. For det første blir gass dyrere. Selskaper fra Europa, som ikke er overbevist av forsyninger fra Russland, vil prøve å sikre forsyninger fra andre kilder, det være seg LNG eller for eksempel fra Norge og nordafrikanske land.

En annen konsekvens av Gazproms handlinger vil være en rekke rettssaker. Alle gassforbrukere hvis forsyninger er avbrutt av russerne, varsler rettslige skritt. Ifølge eksperter sa Gazprom opp kontraktene uten grunn. Dette betyr muligheten for å kjempe for enorme skader.

Gazproms troverdighet er ødelagt. I april, etter at det russiske selskapet kansellerte kontrakter med Polen og Bulgaria, sendte russerne brev til andre mottakere som gjentok sin vilje til å fortsette leveranser og understreket deres troverdighet. Nylige hendelser viser hvor lite disse ordene var verdt.

Tross alt kan Gazproms handlinger bidra til raskere frigjøring av europeere fra gassavhengighet av Russland på lang sikt. Energipolitikken til EU kan også analyseres, selv om det foreløpig fortsatt er vanskelig å forutse hva de endelige anbefalingene fra ekspertene vil være.

You may also like

Leave a Comment