Home » Gjer bildet appetitten din? En 3D-printet labbiff i Israel er fremtidens mat for menneskeheten

Gjer bildet appetitten din? En 3D-printet labbiff i Israel er fremtidens mat for menneskeheten

by Peter Østbye

Det er allerede flere selskaper i verden som driver med kjøttproduksjon i laboratorier. Ideen er enkel nok – kommersielt jordbruk har store miljøpåvirkninger, både på grunn av dyrkbar jord (monokulturer, plantevernmidler, ugressmidler, ødeleggelse av naturlige røtter) og på grunn av ufullkommenhet i kuenes fordøyelseskanal.

Vi blir ikke alle veganere, så hvorfor ikke bruke laboratoriet til å dyrke kjøtt?

Ved å bruke laboratoriedyrkede muskel- og fettceller, mener MeaTech 3D at de nå har laget verdens største biff i sitt slag. Biffen, som veier 104 gram, er ikke stor, men den komplekse produksjonsprosessen har så langt begrenset størrelsen på slike produkter.

Forskerne begynner med å isolere og forplante bovine stamceller. Når de når tilstrekkelig masse, formes cellene til noe som kalles bioblekk, egnet for selskapets 3D-printere.

Kjøttet trykkes deretter med en tekstur som minner om et ekte snitt. Den holder seg i en inkubator, hvor stamcellene får en ny rolle og blir til fett- eller muskelceller. Da gjenstår den enkleste delen av prosessen – baking og spising.

MeaTech 3D inneholder ikke soya- eller erteprotein. Dette er ekte, levende celler som du finner i biff. Prosessen er fortsatt under utvikling, men er ment å produsere kjøtt av høy kvalitet som ikke kan skilles i smak og tekstur fra biffer av restaurantkvalitet.

https://meatech3d.com/meatech-3d-reports-breakthrough-in-cultured-steak-production/

You may also like

Leave a Comment