Home » Global respons: EU vil bruke 450 millioner euro for Ukraina for å kjøpe våpen, vil sende jagerfly, avtalt om SWIFT

Global respons: EU vil bruke 450 millioner euro for Ukraina for å kjøpe våpen, vil sende jagerfly, avtalt om SWIFT

by Gunnar Garfors

Den europeiske unions diplomatisjefer, som holdt et ekstraordinært møte søndag, ble enige om å koble utvalgte russiske finansinstitusjoner fra SWIFTs interbankoppgjørssystem, sa den litauiske utenriksministeren Gabrielius Landsbergis.

Kreml-styrker som invaderer Ukraina den fjerde dagen har også bekreftet 500 millioner. en europakke for Ukraina som kan brukes til å kjøpe dødelige våpen, sa ministeren til BNS.

«Vi la merke til det den gangen. SWIFT-restriksjoner er implementert. Det siste juridiske dokumentet vil bli presentert i morgen, hvoretter vi vil vite det endelige omfanget av hele avgjørelsen, sa den litauiske ministeren til BNS søndag kveld.

Tidligere denne uken ble USA, EU-ledere, Storbritannia og Canada enige om å delvis selge banker fra SWIFT.

Ifølge lederen for litauisk diplomati var kanskje den viktigste avgjørelsen som ble tatt på søndag pakken med presserende tilleggsstøtte fra EU til Ukraina.

«Vi la merke til det den gangen. Mesteparten av det beløpet kan brukes til dødelige våpen, sa han. «Nå snur hele mekanismen.»

Ifølge Landsberg godkjente møtet også en beslutning om å begrense Russlands sentralbanks tilgang til sine store valutareserver, stenge EUs luftrom for russiske flyselskaper og forby statseide medier fra kringkasting i samfunnet.

reflektere sanksjoner

Etter at russiske flyselskaper har stengt EUs luftrom, bør EUs ministre gå over til restriksjoner på sjøtrafikk.

«Vi har sendt et nytt forslag til kommisjonen om å innføre lignende sanksjoner mot maritime flyselskaper for å gjøre EUs havner og territorialfarvann utilgjengelige for Russland,» sa han.

Han sa også at møtet diskuterte sanksjoner mot Russlands allierte Hviterussland.

«Speilsanksjoner må pålegges Hviterussland. Alt som ble introdusert i Russland må også gjentas for Hviterussland. Dette landet er en likeverdig aggressor. – Vi ser hva som skjer nå, at soldatene er fullt forberedt og skyting utføres fra Hviterusslands territorium til Ukraina, sa G. Gandbergis.

Ifølge ham skal restriksjonene gjelde både SWIFT og sektorsanksjoner, inkludert restriksjoner på kaliumproduksjon.

Ministeren sa også at «arbeidet med en annen pakke for Russland har allerede startet».

Kreml startet torsdag, etter ordre fra invaderende styrker i Ukraina, en krig som har utløst raseri og sinne rundt om i verden.

Russiske bakkestyrker går inn i Ukraina fra nord gjennom Hviterussland, øst og sør, men møter hard motstand fra ukrainske styrker.

Vesten svarte med å innføre to pakker med sanksjoner som involverer mer enn 600 individer og juridiske personer og eiendelene til president Vladimir Putin og utenriksminister Sergei Lavrov.

Det ble også lagt restriksjoner på Russlands finans-, energi- og transportsektor, og handelsrestriksjoner ble pålagt.

You may also like

Leave a Comment