Home » Global respons: Storbritannia skal utplassere Sky Sabre missilforsvarssystem i Polen

Global respons: Storbritannia skal utplassere Sky Sabre missilforsvarssystem i Polen

by Erlend Loe

Paven oppfordret Moskva-patriarken til å unngå «politiske diskurser» om Ukraina

Kirken må ikke snakke på politikkens språk, men på Jesu språk, sa pave Frans til den ortodokse russiske patriark Kirill onsdag under en videosamtale til Ukraina, sa Vatikanet.

Den 75 år gamle lederen av den russisk-ortodokse kirken er en av de viktigste pilarene i president Vladimir Putins styreapparat. Etter at Russland angrep sin pro-vestlige nabo Ukraina i forrige måned, kalte Kirill Kremls motstandere i landet for «ondskapens krefter».

Ifølge Vatikanet sa lederen av den katolske kirke til Moskva-patriarken at «vi må forene oss og arbeide for å fremme fred, hjelpe de som lider med å finne fred og stoppe brannen».

Francis og Cyril understreket viktigheten av samtaler mellom Moskva og Kiev, og paven sa: «Regningen dekkes av folket, de russiske soldatene og de drepte i bombingene».

Reuters / Foto av Scanpix / Pave Frans

Vatikanet sa at paven takket Moskva-patriarken for hans vilje til å tale, og la til at debatten var drevet av hennes ønske om å «finne en vei til fred i Ukraina» som hyrder for hennes folk.

Francis avsluttet samtalen med å uttrykke medlidenhet med alle de døde, og la til: «Krig er aldri veien.»

Patriark Cyrils kontor sa i en tidligere uttalelse at lederne for de to kirkene hadde bedt om forhandlinger for å oppnå en «rettferdig fred» og diskutert hvordan man skal håndtere den humanitære krisen i Ukraina.

Pave Frans har gjentatte ganger bedt om en slutt på konflikten og fordømt «massakren» i Ukraina, men har ikke nevnt navnet på Russland.

En argentinsk pave sa i desember i fjor at han var klar til å reise til Moskva for å møte patriark Kirill.

I 2016 møttes Francis og Cyril på Cuba. Det var det første møtet mellom lederne for de to store kristne kirkene siden den kristne kirke delte seg i østlige og vestlige kirker i 1054.

Patriark Kirill diskuterte også krigen i Ukraina med den anglikanske verdens åndelige leder erkebiskop Justin Welby av Canterbury onsdag, sa Moskva-patriarkatet.

«Det har vært en grundig diskusjon om krisen i Ukraina», sa patriarkatet, og la til at Cyril og Welby diskuterte de «humanitære aspektene» av krisen.

You may also like

Leave a Comment