Home » Grinder: App risikerer rekordstor bot i Norge for ulovlig utlevering av data

Grinder: App risikerer rekordstor bot i Norge for ulovlig utlevering av data

by Thure Lindhardt

Datingappen Grindr er truet med en rekordhøy bot på 100 millioner kroner (rundt 15 millioner CAD) i Norge for ulovlig utlevering av data, meldte datatilsynet tirsdag.

Som «verdens største datingnettverk for homofile, bi-, trans- og skeive mennesker» er Grindr anklaget for å bruke appen til markedsføringsformål, inkludert elementer av brukernes profiler og det faktum at de deler dem med tredjeparter, så gi ledetråder om deres seksuelle preferanser.

– Vår foreløpige konklusjon er at Grindr har utlevert sine brukeres personopplysninger til en rekke tredjeparter uten rettslig grunnlag, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, i en melding.

Ifølge myndigheten bryter denne praksisen med General Data Protection Regulation (GDPR) implementert i EU i mai 2018.

Byrået besluttet derfor å bøtelegge Grindr rundt 10 % av sitt globale salg, eller rundt 10 millioner dollar, et enestående beløp i de nordiske landene.

Grindr har frist til 15. februar på å presentere sitt standpunkt før en eventuell endelig sanksjon.

Saken som ble fakturert ham er før april 2020, datoen da applikasjonen endret vilkårene for bruk.

I en e-post til AFP fremhevet Grindr endringen.

– Datatilsynets påstander går tilbake til 2018 og reflekterer ikke Grindrs nåværende personvernpolicy eller praksis, heter det i gruppen.

«Vi forbedrer kontinuerlig vår personvernpraksis etter hvert som lover og forskrifter endres», la han til, og sa at han ser frem til en «produktiv dialog» med Datatilsynet.

I januar 2020 klaget Forbrukerrådet Grindr og fem andre apper, inkludert Twitter-kontrollerte MoPub, for brudd på personvernregelverket.

Tirsdag berømmet han «en historisk seier for personvernet».

I Brussel ønsket også European Bureau of Consumer Organizations (BEUC), en sammenslutning av forbrukerorganisasjoner i 32 land, den norske kunngjøringen om at GDPR «har tenner» velkommen.

«Dette er gode nyheter, og det indikerer tydelig at det er ulovlig å overvåke forbrukere 24 timer i døgnet, 7 dager i uken for å samle inn og dele dataene deres uten deres samtykke,» sa administrerende direktør, Monique Goyens.

De øvrige klagene fra Forbrukerrådet er fortsatt under etterforskning, sa Datatilsynet.

You may also like

Leave a Comment