Home » Grzegorz Schetyna om Ludwik Dorn: Han gikk ned i historien som en patriot …

Grzegorz Schetyna om Ludwik Dorn: Han gikk ned i historien som en patriot …

by Catherine Monroe

Ludwik Dorn var en patriot, en mann som gikk ned i historien til det frie Polen etter 1989. Det er synd at noen forlater den svært intense politikken på 1990- og 2000-tallet, sa tidligere PO-sjef Grzegorz Schetyna torsdag.

Ludwik Dorn – tidligere taler for Sejm, visestatsminister og leder av innenriks- og administrasjonsdepartementene – døde torsdag i en alder av 67 år.

Tidligere PO-leder Grzegorz Schetyna husket at han først møtte Ludwik Dorn på 1980-tallet i den politiske tankeklubben Dziekania i Warszawa. – Det var på slutten av 1980-tallet, like før streikene i 1988, sa politikeren.

Senere i parlamentet – som han bemerket – var de i opposisjonsklubber til hverandre. «Vi var i forskjellige fraksjoner, i forskjellige parlamentariske klubber,» husket Schetyna i et intervju med journalister i Sejm.

Han la til at han alltid behandlet Ludwik Dorns intelligens, kunnskap og humor med stor respekt.

«Jeg ble veldig overrasket over denne nyheten i dag. Jeg hadde ikke forventet at han skulle klare å gå så fort. 67 år er veldig lite. Jeg er overrasket over at det skjedde så plutselig fordi det ikke er informasjon om sykdommen hans Angrer , tristhet at noen drar fra disse tider med veldig intens politikk på 90- og 2000-tallet «- sa Schetyna.

Ifølge ham var Ludwik Dorn en veldig karakteristisk karakter. Han husket at han tidligere til og med ble kalt den «tredje tvillingen» til Kaczyński-brødrene. «Da (det var) en så voldelig separasjon, en personlig og politisk konflikt. Visst var han en person som forsto politikk, en patriot, en person som gikk inn i historien til det frie Polen etter 1989» – understreket den tidligere lederen statsborgerskapet plattform.

Ludwik Dorn ble født 5. juni 1954 i Warszawa. I Folkerepublikken Polen dukket han opp som opposisjonsmedlem – han jobbet blant annet med Kor. Han var medgründer av Law and Justice Party og var dets visepresident fra 2001-2007. Fra 2005 til 2007 var han visestatsminister og innenriks- og administrasjonsminister i regjeringene til Kazimierz Marcinkiewicz og Jarosław Kaczyński. I oktober 2008 ble han fjernet fra partiet Lov og rettferdighet og parlamentariske klubben PiS.

Ved parlamentsvalget i 2011 stilte han igjen fra PiS-listen og vant et sete. Han holdt det som uavhengig parlamentsmedlem, senere begynte han i parlamentarisk klubben Solidarna Polska. I 2012 forlot han henne. Han løp fra Civic Platform-listen ved parlamentsvalget i 2015. Han kunne ikke vinne en billett (PAP)

Forfatter: Marta Rawicz

mkr /ann/

You may also like

Leave a Comment