Home » Gullalger i Oder. Hva er årsaken til fiskedød? Ekspert: Vi mennesker

Gullalger i Oder. Hva er årsaken til fiskedød? Ekspert: Vi mennesker

by Catherine Monroe

Blant hypotesene som forklarer årsakene økologisk katastrofe i Elven Oder Det var den om tilstedeværelsen av gullalger i elva, som gjør vannet giftig for dyr. Hvordan skal gullalgene være i Oder? DR Alice Pawelec fra Institute of Hydrobiology ved University of Warszawa, en ekspert fra miljøorganisasjonen WWF, ga et intervju til WP.pl.

se videoen
En innbygger i en landsby nær Oder med symptomer funnet hos seg selv og familien hennes etter kontakt med vann

Les mer informasjon fra landet og verden på nettstedet Gazeta.pl

Eller forgiftning. «Overvåkingssystemet fungerer ikke»

Alicja Pawelec forklarte at det ikke er data som viser når og hva som skjedde og førte til tragedien i elven.

– VIEP testet vannet fra rundt 28. juli, men målte ikke alle parametere. Noen parametere, som konsentrasjonen av sulfater, vil først bli bestemt 10/11. testet aug. Det er vanskelig å få tak i disse dataene fordi de ikke er komplette – forklarte forskeren. Etter deres mening er problemet systemisk.

– Det er ingen automatiske målestasjoner og ingen konstant overvåking. Denne VIEP-overvåkingen, som har pågått siden 28. juli, er knyttet til det som startet i Oder. Dessuten antar jeg at vi ikke ville ha hatt denne forskningen i det hele tatt hvis det ikke var for omfanget av katastrofen, hvis media ikke hadde publisert saken. Dessverre fungerer ikke overvåkingssystemet. Denne saken viste det tydelig – understreket hun.

Hvem er ansvarlig for forgiftningen av Oder? «Det er oss mennesker»

Ifølge eksperter var Prymnesium parvum gullalgen som kunne forgifte Oder. dr Pawelec er imidlertid ikke i tvil om at tragedien er direkte relatert til menneskelige aktiviteter.

– Vi mennesker forårsaket det. Hvis vi ikke hadde regulert strømning og ikke helte saltvann i den, selv ved så høye temperaturer, ville denne algen rett og slett dø i den – forklarte hun.

«Hvis ikke Oderen hadde vært så dramatisk salt, ville ikke denne algen ha utviklet seg»

Gullalger forårsaker fiskedrap i Oder? De finnes vanligvis i Østersjøen

– Dette er alger, flagellater, naturlig forekommende i salt- eller brakkvann. De finnes blant annet i Østersjøen, men også i Spania, Norge og Nord-Amerika. Det som imidlertid er karakteristisk for dem er at de ikke utvikler seg utenfor saltvann – forklarte eksperten i et intervju med Gazeta.pl.

– Elvene våre skal ha ferskvann, selvfølgelig har de ferskvann, så hvis ikke Oder ble saltet så dramatisk av menneskelig aktivitet, ville ikke disse algene utviklet seg. Han kunne komme gjennom til henne, men han ville bare ikke utvikle seg. Han kunne oppnå det, men det ville bare ikke utvikle seg, og han ville absolutt ikke kunne blomstre i så stor skala og slippe ut en gift som dreper fisk – sa eksperten i et intervju med Gazeta.pl.

Betingelsene for utvikling av alger dukket trolig først opp i den såkalte «vannstagnasjonen», som det er mange av på Oder.

– Vannet står der, det er mange næringsstoffer, temperaturen er høy, saltinnholdet er høyt, og algene kan vokse lett. Og sannsynligvis ble vannet fra et slikt reservoar drenert inn i Oder og forårsaket en masseutryddelse av fisk og blåskjell – forklarer Dr. Pawelec.

– Algen kan ikke bevege seg av seg selv, den flyter med elvestrømmen. Så hvis vi legger slikt vann i elva, vil algene flyte med. Sannsynligvis har denne algeoppblomstringen dannet seg i reservoaret, så en så massiv, enorm utvikling av gullalger. Denne oppblomstringen, med vannet drenert fra reservoaret, reiste i en bølge og forgiftet organismene underveis. Tangbølgen ble fulgt av en bølge av død fisk – konkluderte eksperten.

Miljøkatastrofe på Oder. Eksperter: «Resultatet av menneskelige aktiviteter»

Selv om PiS-politikere hevder at naturlige faktorer er ansvarlige for tragedien i Oder, understreker de fleste eksperter som Pawelec at fiskedrapene er et resultat av menneskelige aktiviteter.

Piotr Nieznański, miljørådgiver for WWF Polska Foundation, uttalte at «vi kan være sikre på at forurensningen av Oder og den observerte kollapsen av motstanden til Oder-økosystemet er hundre prosent et resultat av menneskelige aktiviteter».

– Kanskje handler det om langsiktige aktiviteter som en kombinasjon av saltholdighet, forurensning og reguleringsarbeid, eller kanskje det var utslipp av giftige kjemikalier som kastet bort liv der – det er i hvert fall en mann bak – sa han i et intervju med Gazeta.pl .

Vest-Pommerns voivode: Vi observerer forverringen av situasjonen på OderVest-Pommerns voivode: Vi observerer forverringen av situasjonen på Oder

*********************************************

Hjelp Ukraina, bli med i samlingen. Du setter inn penger på nettsiden pcpm.org.pl/ukraina.

You may also like

Leave a Comment