Home » Gynekolog Claudia: «Tretten-ukers ultralyd kan forårsake mer stress»

Gynekolog Claudia: «Tretten-ukers ultralyd kan forårsake mer stress»

by Thure Lindhardt

Hvordan er dette ekkoet nytt?
«Tretten-ukers ultralyd tilbys i Nederland som en del av en studie. Det betyr at alle kvinner som velger å ta denne ultralyden deltar i en vitenskapelig studie. Forskerne vil vite om det å oppdage medfødte anomalier på trettenukers ultralyd vil hjelpe foreldre, eller om tidlig oppdagelse bare forårsaker bekymring og stress. På denne måten kan vi se om trettenukers ultralyd vil bidra til å forbedre svangerskapsomsorgen. Noen kvinner som tar ultralyden får et spørreskjema eller intervju for å finne ut hvordan de opplevde ultralyden. Det er en stor utvikling for meg.»

Hvor ser du den største fordelen med trettenukers ultralyd?
«Kvinner har mer tid til å tenke på ytterligere forskning og fortsettelse av svangerskapet ved alvorlige fødselsskader. Etter tjue uker er prosessen noen ganger forhastet. Dette er fordi du i Nederland kan avbryte svangerskapet i opptil 24 uker. Etter det ikke mer. Etter 20 ukers ultralyd vil du først bli henvist til et akademisk sykehus for en mer omfattende ultralyd. Ytterligere tester, for eksempel en fostervannsprøve eller andre tester, kan også ta to til tre uker. Som et resultat vil du snart være ved grensen på 24 uker. Det er veldig vanskelig for foreldre å ta en drastisk og trist avgjørelse på kortest mulig tid hvis noe er galt med barnet deres.»

Hva er den største forskjellen til 20-ukers ultralyd?
«Med 20 ukers ultralyd er fosteret nesten dobbelt så stort (20 centimeter, red.anm.) enn etter 13 uker. Vi kan se nærmere på noen organer etter tjue uker.»

Ser du også ulemper med trettenukers ultralyd?
«Noen ganger ser vi ting på ultralyden som vi egentlig ikke vet hva er eller hva konsekvensene for graviditeten vil være. Og det kan føre til stress og usikkerhet hos gravide. Vi må fortelle hva vi ser, selv om det er uklart. Noen ganger tar det tid å skjønne hva som egentlig skjer, og noen ganger viser det seg å ikke være så ille i det hele tatt. Dette kan føre til stor usikkerhet hos gravide. Det er også mulig at det etter tjue uker dukker opp ny informasjon som du ikke visste om da du var tretten.»

Tror du mange kvinner vil velge 13 ukers ultralyd?
«Ja, det tror jeg. Ultralyden gir informasjon om alvorlige avvik og vi tror at gravide setter pris på denne ekstra tidlige informasjonen. Standarden er en ultralyd med ti uker til termin. Dette følges av NIPT fra elleve uker, noen ganger i kombinasjon med en kort ultralyd. 13-ukers ultralyd og deretter 20-ukers ultralyd kan bli den nye standarden.»

også leseFra 1. september kan alle gravide få en 13-ukers ultralyd: «Veldig verdifullt»

You may also like

Leave a Comment