Home » Hajnówka utvikler sentrum og etablerer Naturakademiet

Hajnówka utvikler sentrum og etablerer Naturakademiet

by Erlend Loe

Møte for Hajnówka myndigheter med representanter for søsterbyen Alta i Norge, Kilde: UM i Hajnówka

For ikke bare å gi Hajnówka penger, men også for å utveksle erfaringer med representanter for søsterbyen Alta i Norge, som besøkte byen i utkanten av Białowieża-skogen.

Nytt senter

Blant andre kom leder for kultur- og idrettsavdelingen i den norske byen Alta, Tor Helge Reisnes Moen, som var imponert over byen Podlasie, til Hajnówka.

I Hajnówka er det en fantastisk park i sentrum. Jeg ble overrasket over at byen er så ren. Jeg ser et stort potensial her – innrømmet han.

Tor Helge Reisnes Moen bemerket også svakheter – blant annet ikke noe tydelig sentrum i byen. Dette er i ferd med å endre seg snart. Som en del av prosjektet ønsker myndighetene å skape et nytt rom der bylivet skal foregå. Det strenge senteret skal bygges nær rådhuset, parken og Hajnówka Centralna.

Også Naturakademiet er bygget i dette området. To lokasjoner vurderes: det tidligere hovedkvarteret til Institute of Forest Sciences ved det tekniske universitetet i Białystok ved ul. Piłsudskiego eller bygningen som huser Zajazd Bartnik ved ul. Parkowa. Gjestene fra Norge anbefalte å velge det andre bygget.

Nordmenn har lang erfaring med å takle endringer i indre by, som Podlasie kommune gjerne vil bruke – understreker Magdalena Chirko fra Hajnówka rådhus.

Vi er interessert i temaene for den nye indre by fordi for noen år siden åpnet søsterbyen vår et nytt rom som er sterkt rettet mot integrering av innbyggere, felles arrangementer, holde sammen og forlate hjemmet. Generelt har prosjektet deres som mål å forbedre livskvaliteten i byen. Som presentert av våre partnere, behandler de temaet bokomfort i det urbane stoffet som den overordnede tanken i utviklingsaktivitetene. Vi er interessert i deres erfaringer og oversetter dem til landet vårt, til realitetene til Hajnówka,” forklarer Magdalena Chirko.

reiselivsutvikling

Hajnówka vil også gjerne bruke norsk erfaring innen reiselivsutvikling og monumentvern.

Det ble oppdaget tusenvis av år gamle bergmalerier i Alta, som ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste på 1980-tallet. Det er også Białowieża-skogen.

Museet i Alta tar seg av vedlikeholdet av disse unike utstillingene. Direktøren for denne institusjonen, Jan Dolor, var på besøk i Hajnówka, noe som ga en utmerket mulighet for samarbeid.

Vi er veldig stolte av helleristningene våre. Takket være dette har vi mange besøkende og driver også med vitenskapelig forskning. Białowieża-skogen er også på UNESCOs verdensarvliste. Dette er en mulighet for oss til å lære og dele erfaringer. Vi er veldig interessert i samarbeid med Hajnówka om denne saken – innrømmer Jan Dolor.

Ifølge prof. Rafał Kowalczyk fra Pattedyrforskningsinstituttet ved det polske vitenskapsakademiet i Białowieża i Hajnówka, bør utdanning vektlegges – etter nordmenns eksempel.

Det vi har hørt om Alta er den sterke identifiseringen ungdom har med dette stedet og potensialet det har. Jeg tror det mangler her i Białowieża-skogen. Man kan se at problemene er ganske like – i Alta var det en risiko for at disse unike helleristningene ville bli ødelagt på grunn av steinbrudd der. Vi kan se det samme her i Białowieża-skogen, hvor vi har en perle, en unik skog som vi gjerne vil gjøre om til en vanlig kommersiell skog – sier forskeren.

holde seg ung

I følge forfatterne og medforfatterne av «Hajnówka Renewal – Green Transformation»-prosjektet, kan bevisstgjøring blant unge innbyggere i Hajnówka, der de bor, bidra til at de ønsker å bli i den byen.

Hvis vi begynner å undervise ungdom fra begynnelsen, legger inn noen elementer i læreplanen som knytter seg til naturskogen, identifiserer oss med dette stedet, kanskje det får disse ungdommene til å bli her. Hvis dette prosjektet som vi ønsker å gjennomføre her bidrar til utviklingen av byen og bringer den ut av kollaps, vil det lønne seg for fremtiden. Synergien mellom byen i utkanten av Białowieża-skogen og denne rike skogen er veldig viktig. Omtrent 200 000 turister kommer gjennom Hajnówka hvert år. Dette er et enormt potensial som vi kan utvikle og utvikle – forklarer prof. Rafal Kowalczyk.

Ifølge Tora Helge Reisnes Moen er det ikke viktig at ungdom ikke vil reise, men at de vil tilbake til hjembyen.

Over hele verden ønsker folk å bo i storbyer. Dette er et problem for mindre byer. Vi har jobbet mye for å overtale unge mennesker til å vende tilbake til fødestedet. Vi vet at vi ikke kan overbevise folk i alderen 19-27 til å bli. Vi ønsker til og med at de skal ut i verden, men kommer tilbake når de er 27 og vil ha barn. Vi prøver å gjøre dem trivelige i byen deres, vi savner dem og ønsker å komme tilbake til de flytter ut. Vi kan gjøre det – vi er en av få europeiske byer langt unna de store sentrene som øker befolkningen. Vi har mange små, men veldig gode bedrifter. Vi bevilger en stor del av bybudsjettet til tidsbruk for barn og unge. Vi forbereder mange aktiviteter for ungdom – forklarer nordmannen.

prosjekter i årevis

Naturakademiet i Hajnówka skal være klart om to år. Det blir en turistattraksjon, et sted for spill og utdanning. Målet er å gjøre innbyggere og turister kjent med kunnskap om Białowieża-skogen.

Pattedyrforskningsinstituttet ved det polske vitenskapsakademiet i Białowieża vil forberede Bison Pompik-sonen, det tekniske universitetet i Białystok vil sette opp Live Mushroom Laboratory, og Białowieża nasjonalpark vil sette opp Experience Zone. Et offentlig feel-good-område blir også opprettet under Hajnów-tjenestemenns våkent øye.

Naturakademiet er en del av et større prosjekt – «Hajnówka OdNowa – Grønn transformasjon», som er finansiert fra finansieringsmekanismen til Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og statsbudsjettet med 3,5 millioner euro.

| rød: bsd

You may also like

Leave a Comment