Home » Harald V – en konge som bryter konvensjonen og er aktet av nordmennene

Harald V – en konge som bryter konvensjonen og er aktet av nordmennene

by Thure Lindhardt

  • Harald V ble født 21. februar 1937 i residensen til Norges herskere, ikke langt fra Oslo.
  • Han tilbrakte barndommen i USA sammen med sin mor og eldre søstre
  • Han var begeistret for sport fra en tidlig alder. Som seiler deltok han i de olympiske leker i 1964, 1968 og 1972
  • Den 17. januar 1991, etter at hans far, kong Olaf V, døde, ble han hersker over Norge

Du kan finne flere slike historier på hovedsiden til Onet.pl

Harald V ble født som den første norske prinsen på 567 år. Han ble født 21. februar 1937 i foreldrenes hus i residensen til de kongelige herskere i Skaugum ved Oslo. Han tilbrakte barndommen i USA, hvor moren tok ham umiddelbart etter utbruddet av andre verdenskrig. Harald og hans eldre søstre ventet der på en av de vanskeligste tidene i menneskehetens historie.

Etter at han kom tilbake til hjemlandet, fullførte den fremtidige kongen av Norge sin videregående utdanning og gikk inn på Norsk Kavaleriskole. På 1960-tallet studerte han ved Balliol College, Oxford, hvor han deltok på forelesninger i historie, økonomi og humaniora. Harald V. ble entusiastisk for idrett fra tidlig alder. I 1964, 1968 og 1972 deltok han i de olympiske leker tre ganger som seiler.

Harald V: Den «menneskelige» kongen av Norge

I en alder av 54 år besteg han tronen 17. januar 1991 etter faren, kong Olaf V, død. Han ble en av de mest liberale herskerne som behandler innbyggerne likt og bryter alle slags konvensjoner, noe som ville vært utenkelig i den britiske kongefamilien.

Den norske kronen har vært ansett som liberal en stund, og Harald V gikk enda lenger, og viste at han er en normal borger som til tross for sin posisjon ikke anser seg som bedre enn andre nordmenn. Våren 2008 tok han gjerne imot en invitasjon fra Frelsesarmeen til en friluftskino. Han dekket seg med et tykt teppe og satte seg ned med motivene sine for å se «Gatas Gynt», selv om han var 71 år gammel. Det er verdt å merke seg at heltene i filmen var mennesker som gjennomgikk rehabilitering.

Du finner resten av artikkelen under videoen:

Det var mange lignende situasjoner. Det er vanskelig å forestille seg at dronning Elizabeth tar en dobbeltdekkerbuss, en Harald V så ingen hindringer for trikkereise med borgere som kom tilbake fra jobb. På bursdagen sin dro han til undersåttene på torget foran det kongelige palasset for å motta deres ønsker personlig. Bevisstheten om å ha monarken innen rekkevidde gjorde at nordmennene var svært sympatiske med sin hersker.

Kongen av Norge gjennomfører sitt motto «Alt for Norge» på hver eneste sving, som betyr «Alt for Norge».inkludert støtte til veldedige organisasjoner. Etter Breiviks massedrap på øya Utøya, nektet monarken å følge de dramatiske hendelsene i palasset og kom til hotellet der de overlevende bodde. Ved seremonien for å minnes ofrene klarte ikke herskeren å holde tårene tilbake.

En av de mest kjente talene til Harald V var nyttårshilsenen i 2013. Monarken understreket at alle skulle være seg selv og at den ytterste plikten var å være et godt menneske. Så nevnte han Natalia – en polsk kvinne bosatt i Norge. Jenta sendte et brev til redaksjonen i Aftenposten som en del av konkurransen «Min jobb til sommeren». Hun snakker om ferien Emilias søster ønsker å organisere fordi det kan være hennes siste sommer.

Harald V beviste at han ikke bare er kongen av Norge, men av alle borgere – uavhengig av kjønn, religion eller seksuell legning. Monarken har gjentatte ganger bedt om respekt for seksuelle minoriteter og innvandrere, som han bemerket:

Harald V ventet i 9 år med å ta imot sin elskede

Harald V. og Sonja Haraldsen giftet seg 29.08.1968. Forholdet deres har blitt satt på prøve. De elskende ønsket å gifte seg så fort som mulig, men det var ikke lett, for den daværende norske tronarvingen valgte ikke en kvinne fra en aristokratisk familie, men fra en «vanlig» familie.

Forholdet mellom Harald V og Sonja Haraldsen skapte mye kontrovers. Skandalen som følge av mesaliansen var hovedsakelig forårsaket av den da regjerende kong Olaf V. Etter 9 år kom monarken til enighet med de parlamentariske gruppelederne og regjeringen og gikk med på sønnens bryllup. Det viste seg raskt at den fremtidige dronningen vant sympatien til sine undersåtter. Interessant nok ble hun i 2003 tildelt Order of the White Eagle av presidenten for republikken Polen, Aleksander Kwasniewski. Den samme prisen ble gitt til Harald V i 1995. Sonja gikk ned i historien som den første dronningen i verden som nådde Antarktis. En del av kysten ble imidlertid oppkalt etter ektemannen – Prins Haralds kyst. Kongeparet har to barn: Marta Ludwika og Haakon, arving.

I november 2003 måtte Harald V overlate ansvaret til sønnen fordi han ble syk av kreft. I oktober 2020 ble han innlagt på sykehus for hjerteoperasjon. Det kongelige kontoret forsikret at monarken var i hendene på de beste spesialistene.

I dag er Harald V 84 år og fortsatt konge av Norge. Den nyter også god støtte fra innbyggerne. Monarken har blitt tildelt flere titalls medaljer, blant annet fra Norge, Tyskland, Storbritannia, Polen og Luxembourg.


Foto: Jørgen Gomnaes / Det kongelige hoff / Getty Images

Kong Harald V med kona Sonja, sønn og svigerdatter

Takk for at du leste artikkelen vår til slutten. Hvis du ønsker å holde deg oppdatert om stjernenes liv, vennligst besøk vår nettside igjen!

You may also like

Leave a Comment