Home » hevnen til armert betongbyene

hevnen til armert betongbyene

by Gunnar Garfors

Le Havre og Dunkirk ligger 300 kilometer fra hverandre, og har parallelle historier. Nesten jevnet med jorden i andre verdenskrig, foreldreløse av alle historiske spor, måtte de overvinne traumet ved gjenoppbygging. Noen år senere avindustrialiseringen.

Langt unna bildet av dystre havnebyer ser de nå ut til å ta hevn. Deres spesielle atmosfære av armert betong gir dem en viss sjarm. Men det har gått tretti år, det har ikke blitt anerkjent i det hele tatt. I opprinnelsen til dette skiftet i oppfatning er lokalt valgte tjenestemenn forpliktet til deres territorier og fast bestemt på å få dem til å skinne på nasjonal så vel som internasjonal skala.

«Du kan ikke jobbe med en bys image hvis dens egne innbyggere ikke er stolte av det. Den største prestasjonen til Antoine Rufenacht, som ble valgt til ordfører i 1995, var å gjenopprette den stoltheten til folket i Le Havre, understreker Jean-Baptiste Gastinne, 1. varaordfører i Le Havre med ansvar for byplanlegging og miljø.

Den tidligere kommunisten Le Havre har lenge blitt behandlet av media gjennom prisme av streiker, fabrikkstenginger og usikkerhet. «Byen lider av lite flatterende sammenligninger, beskrevet som en stalinistisk urban modell, et fransk mausoleum for marxisme,» bemerker Benoît Baudu, forfatter av en artikkel om byens mediedekning fra 1987 til 2017. Men da Antoine Rufenacht ble valgt, vant han han fikk tilbake kontrollen over historien. Hans ankomst markerer begynnelsen på en ny æra. »

stolt funnet

Den folkevalgte står dermed i starten av byens registrering som UNESCOs verdensarvliste i 2005. Pressen oppdager da fargene på Le Havre. «Vi ser refleksjoner i betongen, vi snakker om lys. Perspektivskiftet er radikalt, men emnet forblir det samme, fortsetter Benoît Baudu. Arkitekturen til Auguste Perret, valgt til å gjenoppbygge byen, finner hans adelsbrev. Brasilianeren Oscar Niemeyer bygde vulkanen sin der, som ble den nasjonale scenen. Disse nye oppfatningene fører til nye sammenligninger: Avenue Foch fremkaller Paris» Champs-Elysées, Empire State Buildings Saint-Joseph-kirke, til og med Manhattan-sur-Mer-formelen inspirert av Le Havre-skribenten Christophe Onodit-bio”.

Med sin gjenoppdagede takknemlighet, fortsetter byen å ta ledelsen og forankre seg i rangeringen av byer å besøke. I 2017, i tillegg til den overraskende utnevnelsen av Edouard Philippe som statsminister, som satte byen i søkelyset, feirer arrangementet «En sommer i Le Havre» 500-årsjubileet for havnebyen og lar den skinne med samtidskunst. Den kunstneriske ledelsen er overlatt til Jean Blaise, vant til å bruke kultur som en vektor for utvikling og attraktivitet av territorier. Flere, ofte monumentale, verk er installert der. Driften fornyes hvert år.

«Nasjonalt og internasjonalt anerkjente kunstnere tar en titt på byen og dens rom som ble stående ubrukt etter gjenoppbyggingen. Det er en kunstnerisk og populær suksess som bidrar til en bedre assimilering av Le Havre av innbyggerne og besøkende,” forklarer Jean-Baptiste Gastinne. I løpet av den to år lange helsekrisen har byen, som har blitt et «city break»-mål, gjort motstand. Den har til og med kallenavnet LH etter Los Angeles. Kulturturisme er nå viktigere enn forretningsturisme.

Le Havre og Dunkirk er nå bokstavelig talt på toppen av regningen. Førstnevnte er tittelen på en komedie regissert av Aki Kaurismaki, mens sistnevnte er tittelen på Christopher Nolans banebrytende storfilm.

filmsett

Siden filmen ble spilt inn i Dunkirk i 2016, har underprefekturen Nord blitt et veritabelt friluftsfilmsett. For å dra nytte av de forskjellige universene i territoriet (sjø, havn, by og land), har Patrice Vergriete, valgt til ordfører i 2014, ideen om å installere en kinobod. Det er ansvarlig for å liste opp settene som kan være av interesse for produsenter og legge til rette for mottak av produksjoner.

«Da vi fikk vite at Christopher Nolan siktet mot flere byer for å filme Dunkirk, gjorde vi alt vi kunne for å få det til å skje hjemme. Og det satte byen i søkelyset, minnes Marjorie Eloi, assistent for animasjon, lokaldemokrati, turisme og kino. »

Filmer (La brigade, Chœurs de rockers, hvis utgivelse er planlagt til slutten av året), serier (Black Baron, HPI, Disappearance disturbing), klipp (Nolwenn Leroy, Vianney) eller til og med fotoseanser for magasiner, Dunkirk er byen å komme fra kommer nord, hvor mesteparten av årets filming foregår, ifølge folkevalgt.

Etter deres mening gir denne suksessen også store økonomiske fordeler. «De er vanskelige å måle fordi produksjonene om emnet forblir diskrete. Men vi vet for eksempel at Chœur de Rockers, skutt utelukkende hjemme, representerer et overskudd på 730 000 euro for området (overnatting, måltider, leie av sett, kjøretøy, etc.)»

Industrielle revolusjon

Styrken til begge disse byene ligger i å gjøre deres kompliserte fortid til en ressurs. «I lang tid led dette industrihavneområdet av imageskader. Så var det en kollektiv bevissthet om behovet for å jobbe med attraktivitet, forklarer Rafaël Ponce, viseadministrerende leder i Dunkirk kommune. Til slutt klarte vi å selge Dunkirk-destinasjonen for både turisme og næringsliv. Prisen «Territory of Innovation» som ble delt ut i 2019 bidrar også til denne dynamikken.

Borte er bashingindustrien, i dag viser området sin ambisjon: et grønnere fristed. «Vi har utviklet oss fra en tradisjonell industri til en fremtidsrettet og miljøbevisst bransje», sier Patrick Petit, direktør i forretningsutviklingsbyrået.

Havnen annonserer sin energimiks (atomkraft, gass fra Norge, vindkraft til havs om noen år) for å tiltrekke seg industrifolk. Det franske selskapet Verkor har for eksempel valgt Dunkirk til å bygge sin første lavkarbonbatterigigafabrikk. «Endring skjer ikke bare gjennom viljen til en politiker eller industrimenn. Det er et vanlig valg. Det er det som skjer i Dunkirk, og det er derfor det fungerer,” sier Patrick Petit.

demografisk erosjon

De to byene er også avhengige av unge mennesker for å fullføre transformasjonen. «Turistattraktivitet er en forutsetning for generell attraktivitet», fastslår Jean-Baptiste Gastinne. Vi har et underskudd i en aldersgruppe der byer av vår rangering vanligvis er veldig attraktive. Hvis du tiltrekker deg studenter, er det mer sannsynlig at de blir værende. Vi har derfor et svært ambisiøst campusprosjekt rettet mot internasjonal, maritim og logistisk orientering og nylig åpningen av en Sciences Po Paris-avdeling. »

I Dunkirk kan nye næringer skape 15 000 arbeidsplasser i regionen innen ti år. «Vi ønsker at dette skal tjene folket i Dunkirk, men også for å tiltrekke unge mennesker ved å gi dem muligheter,» sier Rafaël Ponce.

Til tross for deres innsats, er Dunkirk og Le Havre, som de fleste byer i Nord-Frankrike, utsatt for å miste innbyggere. Befolkningserosjon er en av utfordringene i årene som kommer.

You may also like

Leave a Comment