Home » «Historiekrigen er en lang krig. Og Vladimir Putin vil miste det til slutt.»

«Historiekrigen er en lang krig. Og Vladimir Putin vil miste det til slutt.»

by Peter Østbye

Tribune. Den første sesongen avBevist ble sendt på norsk fjernsyn i 2015. Denne serien forteller om den russiske okkupasjonen av Norge, en okkupasjon mer eller mindre stilltiende akseptert av EU (EU) og USA, som de ser på som en måte å gjenopplive produksjonen til oljeselskaper drevet av den norske miljøvernregjeringen.

Les også (2014): Hvis Russland okkuperer Norge…

Ved å lage denne serien ønsket jeg å sette søkelyset på valgene og dilemmaene vanlige mennesker står overfor i en ekstrem situasjon – i en bevisst parallell til situasjonen våre foreldre og besteforeldre kan ha befunnet seg i. Tysk okkupasjon av Norge mellom 1940 og 1945.

Skumpet mellom et mellomstort land, dets mektige nabo og de andre store verdensmaktene som søker kompromisser mellom sine politiske prinsipper, økonomiske hensyn og sin egen sikkerhet er bare et bakteppe for serien min. Jeg skapte ikke den fiktive verden avBevist snakket om Russland, og det virket som en uklarhet for meg – på en måte skjønte Steven Spielberg tydeligvis ikke kjeve å snakke om hvithaier.

Les også (2018): TV – «Okkupert», Norge under russisk kontroll

Russiske myndigheter så ting annerledes. Den russiske ambassadøren i Norge Vyacheslav Pavlovsky klaget til det russiske nyhetsbyrået TASS: «Det er veldig uheldig at dette året på 70-tallete På årsdagen for seieren i andre verdenskrig ser forfatterne av denne serien ut til å ha glemt at den røde hæren på heroisk vis bidro til å frigjøre Nord-Norge fra nazistenes okkupasjon og at de bestemte seg for, i den kalde krigens verste tradisjon, å kvele norske seere. skremme ved å vifte med en fiktiv trussel fra øst. »

Det kan bare være at ambassadøren var litt på vakt fordi Russland hadde annektert Krim et år tidligere – lenge etter å ha skrevet og startet produksjon avBevist – og setter seg dermed bevisst inn i rollen som de store slemme på den verdenspolitiske scenen. Men hvorfor et slikt sinne når serien tydelig er fiksjon – mer et verk som for en gangs skyld ikke fremstiller russere som en gjeng stereotype skurker, alle like ille som resten?

Kunsten å motangrep

Svaret kan være: i en tid hvor sannheten stadig blir tråkket på av «falske nyheter» og propaganda, når ekstremt mektige ledere velges basert på følelsene de vekker i oss, ikke lenger basert på deres meritter eller deres i dagens politiske situasjon har fakta ikke lenger samme vekt som før.

Du har fortsatt 79,68 % av denne artikkelen å lese. Følgende er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment