Home » Hovedstaden er hjemsted for verdens første musikkfestival: det vil bli et solfylt lyn i november Dargana

Hovedstaden er hjemsted for verdens første musikkfestival: det vil bli et solfylt lyn i november Dargana

by Thure Lindhardt

Fra 11. til 13. november vil den første internasjonale verdensmusikkfestivalen «Saulės muzika» finne sted i hovedstaden Vilnius Teachers» House. Konserten vil deles av kjente artister fra de baltiske statene som fremfører moderne folkemusikk. Det er også gratis mesterklasser og pedagogiske arrangementer for hele familien under kammerfestivalen.

«Ettersom jeg reiser mye, oppdager jeg stadig nye lyder, interessante instrumenter og flotte musikere som jeg gjerne vil invitere til gjestene mine. Jeg delte ideene mine med Vilnius Teachers» Home Team, som ble til et vellykket kreativt samarbeid og «Saulės muzika»-festivalen dukket opp. Det er ikke mange artister i Litauen som spiller med sine etniske instrumenter i verdens konsertsaler. Så denne festivalen ønsker å vise god musikk og inspirere den unge generasjonen, sier Saulius Petreikis, initiativtaker og multiinstrumentalist av festivalen.

Kammerkonserten, som blir lørdag 13. EST) og kontrabassist Peedu Kaas (EST).

Sammen med S. Petreikis vil de alle slutte seg til den vennlige gruppen til Solar Festival for å fremføre det nordiske musikkprogrammet. «Vi ønsker å introdusere lytterne til den nordiske folkloren som vokser frem. Det blir ung musikk eller gamle sanger arrangert på en moderne måte. Forresten, vi skal fremføre et stykke fra det fremtidige repertoaret som er planlagt neste år, sier arrangøren av arrangementet, som lover å invitere kjente folkescenenavn fra skandinaviske land til Litauen neste år.

Foto av R. Šeškaitis

Det er sant at S. Petreikis ikke legger skjul på at planlegging og organisering av en internasjonal festival ikke er lett under en pandemi. «Vi la merke til det da. Vi er imidlertid positive og tror at programmet vårt vil være et presserende behov til høsten. Det er som den stigende solen – den varmer og temmer både de små og de store som liker å oppdage, reise og oppleve, sier musikeren.

Kognitive forelesninger og mesterklasser

Et foredrag om verdensmusikk av Eirimas Velička, en litauisk etnomusikolog og en av grunnleggerne av neo-folkemusikkgruppen Atalyja, åpner Saulės Music Festival torsdag. Fredagskvelden er dedikert til mesterklasser med gjester fra utlandet.

«Det var min langvarige drøm å ta med meg artister Master class» oss til de unge som bor og lager musikk her, sier S. Petreikis. Ifølge ham har ordet «folklore» i Litauen en og en annen i verden. – Irsk, britisk, norsk, svensk og finsk folklore er høy og nær den akademiske sjangeren. Vi vil gjerne oppmuntre utøverne til å delta på musikkakademiene i disse landene for å tilegne seg nye teknikker og holdninger til deres instrument.

Sent lørdag formiddag leder multiinstrumentalisten også et undervisningsopplegg på gamle instrumenter for hele familien. Med en samling av mer enn 30 instrumenter fra den eldgamle verden, vil S. Petreikis introdusere publikum til lyden av tradisjonell musikk og moderne improvisasjon.

«Hva kan instrumenter gjøre? De kan lyde, hamre, slå, bom, krype, knurre, sutre, sutre, sutre, knirke, tumle – skape en sann snøstorm! Jeg inviterer hjertelig alle til å besøke de gamle litauiske instrumentene og deres slektninger i andre land i verden, for å kommunisere komfortabelt og bli nært kjent, sier initiativtakeren til festivalen.

You may also like

Leave a Comment