Home » Husqvarna Enduro 2024. Jeg testet de nye modellene for neste sesong. Her er det du trenger å vite:

Husqvarna Enduro 2024. Jeg testet de nye modellene for neste sesong. Her er det du trenger å vite:

by Peter Østbye

Helt ny, raffinert, godt utstyrt og klar til å vinne. Sjekk ut hvordan 2024 Husqvarna Enduro kjører.

Hvem hadde trodd at Norge hadde noe av det beste terrenget? Den svenske (er, østerrikske) produsenten inviterte oss til offroadsenteret i Dolemo, hvor vi testet 2024 Husqvarna Enduro i vakkert vær og fantastiske forhold.

De viktigste endringene sammenlignet med forrige generasjon

  • NYE, stivere rammer for alle modeller.
  • NY WP XACT CC fjæring (lukket patron).
  • NYE motorer for 4T-modeller; 250/350 deler plattformen, 450/501 deler den andre plattformen.
  • DRIVSTOFFINNSPILLING på 2T med injektorer før og etter strupeventilen, ikke i en mellomåpning.
  • PLUSS mange mindre endringer som gjør 95% av delene i syklene nye.

Topp kvalitet 2T

La oss innse det: Drivstoffinnsprøytning i 2T har forlenget levetiden til teknologien betydelig og latt den møte strenge utslipps- og støystandarder. Enten vi liker det eller ikke, har TPI reservert 2T for enduro-ryttere. Men TPI introdusert i 2018 forårsaket mange problemer, spesielt i begynnelsen, noe som resulterte i skader på motorene. I tillegg var ikke egenskapene i seg selv egnet for alle og kombinerte ulempene med 2T og 4T.

Derav ideen om en ny måte å drive totaktsmotorer på: injektorer før og etter gassventilen, i stedet for i en mellomkanal. Injektorene fungerer uavhengig og leverer drivstoff basert på motorhastighet. Effekten er stor – alle nye Husqvarna totaktere tilbyr rikelig med brukbar laveffekt, med den typiske totakteren sparke og rask vikling etter å skru av spaken.

En annen endring som har en positiv innvirkning på motorsyklers karakter er bruken av en elektronisk eksosventil som kan programmeres avhengig av førerens ønsker.

Stor endring i suspensjon

En annen stor endring er introduksjonen av WP XACT CC lukket patronoppheng. Fjæringsarbeidet er overraskende avansert. Ved lave hastigheter forblir hengslet, spesielt forgaffelen, behagelig komfortabelt, men etterlater mye å være ønsket.

Takket være den nye, stivere rammen og monteringen av den bakre støtdemperen, som ikke er montert direkte på rammen, men på en liten tverrstang, er også kjørepresisjonen på et høyt nivå. Den bakre støtdemperen er festet til svingarmen via et spaksystem, som også er den største forskjellen i forhold til KTM (hvor PDS alltid fungerer). Den bakre støtdemperen er lettere og lar innstillingene endres uten verktøy.

Alle modellene var utstyrt med nye rammer og oppheng.

Hvordan kjører den?!

Det er lett å gjette – flott! To ting du trenger å vite:

  1. Husqvarna skiller seg fra KTM ikke bare når det gjelder utstyr, men også i karakter.
  2. De nye modellene skiller seg fundamentalt fra sine forgjengere.

Husky er mer aggressive og sporty, de sitter også litt lavere på bakhjulsopphenget (spesielt merkbart på 4T). Forskjellene er selvfølgelig små, men merkbare.

Og av alle modellene likte jeg best to modeller (til min overraskelse): TE 300 og… FE 501. På en teknisk og travel skogløkke var totakteren 300 forutsigbar, lettkjørt og lett. Å overvinne flere hindringer fikk meg til å smile.

500 er derimot en tank som dekker de neste meterne av ruten med ren kraft. Høyere gir, lave turtall og å prøve å holde seg bak rattet er en overraskende tilfredsstillende kombinasjon. 450 var for aggressiv for meg, og jeg har allerede blitt vant til 350. Derfor, hvis jeg kunne, ville jeg valgt 500.

Alternativt utstyr

En «interessant» løsning er bruk av nye utstyrsleverandører. Inkludert Braktec bremsesystem og GSK bremseskiver. I følge personer nær prosjektet sa han dette under blind Under testingen så testførerne ingen forskjell mellom det nye bremsesettet og det forrige systemet.

Styret er fra ProTaper og felgene er fra DID. Som standard har Husqvarnas (for 4T-modeller) variable tenningskart, traction control, quickshifter, motorplate og håndvern. To-taktsmotorer har ingen traction control og ingen quickshifter.

Priser, priser, priser

Alle som har kjøpt Endurak de siste årene vet at Husqvarna er litt dyrere enn KTM, og tar vi tilleggsutstyret i betraktning er prisen identisk. Så jeg har ingenting å legge til her da forskjellen mellom basisprisen på KTM/Huska ikke har endret seg.

Grunnprisene har imidlertid endret seg betydelig. 300 i 2T? Forvent å betale rundt PLN 55 000 til 57 000. For de 500 må du spare PLN 60.000, og bortsett fra de 150 koster ingen av modellene – uansett merke – mindre enn PLN 50.000. Og for meg er det…for mye.

Inflasjon er inflasjon, men PLN 60 000 for en ensylindret motorsykkel er rett og slett for mye. Det er klart for meg at dette er top-of-the-line motorsykler med høy ytelse i sin kategori. Men forholdet mellom vår gjennomsnittlige inntekt og prisen på et kjøretøy som vi egentlig ikke trenger er uovertruffen. I hvert fall for meg.

For ikke å ende på en så negativ tone: Hvis jeg hadde riktig sum penger å selge, ville 2024 Husqvarna TE 300 vært i garasjen min.

Foto: Husqvarna

You may also like

Leave a Comment