Home » Hva lette russiske spioner etter i Norge? – EURACTIV.pl

Hva lette russiske spioner etter i Norge? – EURACTIV.pl

by Gunnar Garfors

Norske spesialtjenester har avslørt resultatet av en etterforskning som førte til bortvisning av 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo denne uken.

I går (13. april) ble det kjent at 15 russiske statsborgere engasjert i spionasjevirksomhet under dekke av diplomater har blitt tvunget til å forlate Norge. I dag (14. april) avslørte den norske kontraetterretningstjenesten, det vil si Sikkerhetspolitiet (PST), på en pressekonferanse hva nøyaktig de utviste russerne gjorde.

Russerne rekrutterte nordmennene til å samarbeide

Det er en sjelden situasjon at spesialtjenester oppgir informasjonen de har samlet inn, men nordmennene bestemte seg for å vise omfanget av den russiske operasjonen. Gruppen på 15 personer betraktet som persona non grata inkluderte både russisk militær etterretning (GRU) og sivil etterretning (SWR).

Ifølge direktøren i PST Inger Haglandrusserne forsøkte å rekruttere informanter fra nøkkelpersoner i norsk forvaltning og å få informasjon om våpen- og oljesektoren i Norge.

«I tillegg var de opptatt med å lytte og avlytte dataoverføringer. Blant de som er rekruttert til å jobbe hos oss er: En ledende person i norsk næringsliv. Den inneholdt sensitive forretnings- og politiske data. Hun ble arrestert, sier Haugland.

Norge hjelper Ukraina

Hun la til at den operative virksomheten til russisk etterretning i Norge har intensivert etter at Oslo ble involvert i å støtte Ukraina, som forsvarte seg mot den russiske invasjonen. Norge ga Ukraina artillerimissilsystemer med en rekkevidde på opptil 80 kilometer eller håndgranatkastere. Myndighetene i Oslo øremerket også nesten 500 millioner dollar til våpenkjøp.

Samtidig ga Haugland uttrykk for at utvisning av 15 av 40 personer som arbeider i russiske diplomatiske oppdrag i Norge, ikke ville avslutte russisk spionasjevirksomhet i deres land.

«Russland vil fortsette å utføre etterretningsaktiviteter gjennom besøkende tjenestemenn, illegale immigranter, skip og nettangrep. Jeg tror at russerne er i stand til å ta enhver risiko for å få verdifull informasjon», sa PST-sjefen.

You may also like

Leave a Comment