Home » Hva med inflasjonen i 2023? Økonomer er ikke under noen illusjoner

Hva med inflasjonen i 2023? Økonomer er ikke under noen illusjoner

by Gunnar Garfors

Analytikere fra organisasjonen som representerer interessene til polske private gründere spår at 2023 vil være assosiert med en nedgang i industri, forbruk og investeringer. som angitt, Å motta midler fra det nasjonale gjenoppbyggingsprogrammet kan beskytte den polske økonomien mot en nedgang i BNP.

«For bare noen måneder siden var det snakk om økonomisk vekst i Polen fra 1,5 prosent til 2 prosent i 2023. Nå snakker vi mer og mer om en mulig resesjon og et fall i BNP på opptil 1 %. Neste år. Dette pessimistiske scenariet kan gå i oppfyllelse. Midler fra KPO kan være en livredder for økonomien. Oppkjøpet deres kan legge til omtrent 1 prosentpoeng til innenlandsk BNP neste år,» sa Mariusz Zielonka, en økonom i Lewiatan Confederation.

Etterspørselen vil falle

Ifølge økonomen vil forbrukernes etterspørsel avta det kommende året både i Polen og i EU. «Dette er spesielt viktig fordi økonomiene våre er veldig nært knyttet – hovedretningen for eksporten vår er Vesten, med Tyskland i spissen. Sammen med fallet i etterspørselen vil det være en alvorlig kollaps i innenlandsk industri» – understreket han.

I følge eksperten «Vi går en vanskelig periode i møte med mulig nedgang fra år til år i industriproduksjonen«Pragmatismen til 2021- og 2022-bedrifter er i ferd med å bli et problem. På dette tidspunktet har selskaper samlet en enestående mengde varelager (de erobrer BNP vårt). Nå vil mangel på produksjon og nye bestillinger føre til høye kostnader for lagring og transport av disse varene«- han la merke til.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Prisen på «ostekake» har steget kraftig. Eksperten teller produktprisøkninger. Egg er nøkkelen

Hvordan gå frem med investeringer

Økonomen påpekte at selskapene ikke er klare til å gjøre nye innkjøp på grunn av den fortsatt svært høye usikkerheten. Etter hans mening vil en mulig utvinning av investeringene først komme etter en permanent nedgang i prisveksten eller slutten på fiendtlighetene i Ukraina.

«Til tross for kunngjøringer fra regjeringen og NBP, vil inflasjonen fortsatt være tosifret i 2023. Uttaket fra inflasjonsskjoldene vil ha forventet effekt – det vil øke inflasjonen tidlig neste år. I det svarte scenariet vil vi sannsynligvis snakke om at inflasjonen overstiger 20% i februar. Mariusz Zielonka anslo at det absolutt ikke ville være mulig å gasse under 13 prosent-grensen gjennom hele året.

Flyktninger som en redning for det polske arbeidsmarkedet

Han la til at det ikke er tegn til at mer radikale grep fra Pengepolitisk råd vil finne sted før utgangen av 2023. «Hvis det er bevegelse, vil det være i begynnelsen av oktober, og det vil være kosmetisk snarere enn betydelig,» sa han.

Ifølge en ekspert fra Konfederacja Lewiatan vil arbeidsmarkedet takle nedgangen relativt godt. «Uroen med tilstrømningen av flyktninger fra Ukraina i 2022 fylte sysselsettingsgapet. Nå, i en tid med nødvendige kostnadskutt, betyr tilbakekomsten av ukrainske statsborgere igjen at arbeidsmarkedsstatistikken forblir i det vesentlige uendret. Dette betyr at den registrerte arbeidsledigheten vil holde seg under 6 %. gjennom hele 2023,» konkluderte han.

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

MOS

You may also like

Leave a Comment