Home » Hva skal vi gjøre hvis vi fikk feil gave? Vi har råd! » Radio 90 FM

Hva skal vi gjøre hvis vi fikk feil gave? Vi har råd! » Radio 90 FM

by Catherine Monroe

Desembers utfordringer slutter ikke med å velge gaver. Det hender at mottakerne ikke er fornøyd med gavene eller at bestillingene ikke kommer frem i tide. Derfor har vi utarbeidet praktiske råd til forbrukere, som en del av #IdąŚwięta-kampanjen foreslår vi hva vi skal gjøre med juleskuffelser. Vi inviterer deg også til å følge Kontorets Instagram-konto uokikgovpl.
Kan jeg returnere en uønsket gave? Hva skal jeg gjøre hvis det bestilte produktet ikke kommer i tide? Les UOKiKs råd og finn ut hvilke rettigheter du kan utøve.

Returer – forskjellige online og stasjonære

Hvis du ønsker å returnere en mislykket gave kjøpt i en nettbutikk, har du opptil 14 dager fra datoen for faktisk mottak av produktet til å gjøre dette uten å sende det eller levere det til en pakkeboks. Dersom selger ikke har angitt denne retten ved kjøpet, for eksempel i sine forskrifter, forlenges fristen til ett år, men hvis han gjorde det for sent, løper fristen på 14 dager fra det tidspunkt selgeren gir oss beskjed om retten. av uttak.

Entreprenøren har 14 dager fra mottak av kanselleringen til å betale tilbake pengene, selv om han kan vente til han mottar forsendelsen med å gjøre det. Tilbakebetalingen skal gjøres i samme form som betalingen ble utført

– forklarer Tomasz Chróstny, president for kontoret for konkurranse og forbrukerbeskyttelse.

Du trenger ikke å begrunne årsakene til oppsigelsen, du trenger kun å trekke deg uformelt fra kontrakten. Det er viktig at det returnerte produktet ikke viser noen tegn på bruk. Selger kan trekke fra deler av refusjonen for rengjøring eller reparasjonskostnader dersom slike merker vises.

Husk: det finnes unntak fra regelen. Produkter som ikke kan returneres er produkter med kort holdbarhet, laget på bestilling (f.eks. med personlig gravering), levert i forseglet emballasje og åpnet (f.eks. kontaktlinser, opptak). Heving fra kontrakten er heller ikke mulig ved levering av magasiner (unntatt abonnement), hotell- og cateringtjenester, transport av varer og varer knyttet til kultur og underholdning, dersom kontrakten fastsetter dato for fremføring. Av denne grunn kan for eksempel konsert- eller spillebilletter ikke returneres.

Retur av produkter kjøpt i butikk

Retursituasjonen er annerledes dersom gaven er kjøpt i en stasjonær butikk. Da kommer det kun an på retningslinjene til den respektive butikken om de aksepterer produktet. Selger kan ikke akseptere retur eller kan kun tilby et gavekort i bytte mot retur

– forklarer Tomasz Chróstny, president i UOKiK.

Før du går hjem med en pose full av dagligvarer, finn ut om returpolicyen. Hvis den savnede gaven er et gavekort, gjelder de samme reglene. Dette betyr at et kort kjøpt på nett kan returneres innen 2 uker etter kjøpet. Kjøpt i tradisjonell butikk er retur mulig dersom selger samtykker.

Hva gjør jeg hvis gaven ikke kommer i tide?

Hva om forbrukeren brukte kjøpsincentivet på nettet fordi han ble oppfordret til å gjøre det av løftet om levering før jul og fortsatt venter på produktet han bestilte? Det avgjørende er om entreprenørens løfte var kategorisk og faktisk gjaldt leveringsdatoen og ikke utsendelsen eller utsendelsen. Da kan du klage på den ikke-kontraktuelle leveringen av varene.
Hva annet er det å vurdere? Det hender at den garanterte leveringsdatoen er gyldig for en bestemt type levering og for andre typer leveringer oppgir ikke selgeren lenger datoen som er av interesse for oss. Betalingsmåten og riktigheten av dataene som legges inn kan også være viktig.
Dersom forsendelsen viser tydelige tegn på manipulasjon, skal det straks utarbeides skademelding. I en slik situasjon har du rett til å be om at den åpnes i nærvær av kureren før du bekrefter mottak. Mer om klager på budtjenester: cik.uke.gov.pl.

Klager – du har 2 år på deg

Forbrukeren har rett til å reklamere 2 år fra tidspunktet for levering av varene. Kjøpsbevis kreves for innsending. En kvittering er best, men det er verdt å vite at det også kan være en betalingsbekreftelse, en uttalelse fra et vitne eller korrespondanse med gründeren.
I fysisk detaljhandel legger gründere noen ganger ut merknader som begrenser retten til å klage, for eksempel «Etter at vi har forlatt kassen, godtar vi ingen klager.» En slik melding bryter med grunnleggende forbrukerrettigheter. Ikke la deg lure, du kan klage når som helst – to år fra leveringsdatoen for kjøp.
Ved klage i butikk bruker vi stort sett garantien. Dette er selgerens grunnleggende ansvar for mangler ved varen, som snart vil bli erstattet med begrepet «avvik».

Nye oppskrifter

Fra tidlig i 2023 vil forbrukere fortsatt ha rett til å sende inn en klage, men kravprioriteringen vil gjelde.

Fra begynnelsen av 2023 trer nye forskrifter i kraft. Begrepet «forbrukergaranti» erstatter «avvik av varene». For produkter kjøpt innen utgangen av 2022 kan forbrukere sende inn klager i henhold til gjeldende regler

– legger Tomasz Chróstny til, president i UOKiK. I praksis betyr dette at feilplasserte gaver kjøpt i 2022 kan annonseres etter gjeldende regler – det vil si be om reparasjon av produktet, ombytning, prisavslag eller – dersom mangelen er vesentlig – refusjon. For produkter kjøpt på nyåret må forbrukeren først be om erstatning eller reparasjon av det defekte produktet. Bare sekundært kan han søke om prisavslag på grunn av at varene ikke er i samsvar med kontrakten eller erklære heving fra kontrakten og deretter kreve refusjon. Denne bestillingen har ett unntak – hvis mangelen på produktet viser seg å være betydelig, kan forbrukeren umiddelbart trekke seg fra kontrakten.

Forbrukerhjelp:
Telefon: 801 440 220 eller 222 66 76 76 – forbrukertelefon
E-post: beratung@dla Verbrauchertow.pl
Forbrukerombud – i din by eller fylke
Europeisk forbrukersenter – i grenseoverskridende saker som gjelder selgere fra EU, Storbritannia, Norge og Island

Les også:

You may also like

Leave a Comment