Home » Hva venter det polske landslaget i EM 2024-sluttspillet?

Hva venter det polske landslaget i EM 2024-sluttspillet?

by Erlend Loe

Det polske landslaget ligger på fjerde og nest siste plass på kvalifiseringstabellen for gruppe E og ville derfor ikke ha direkte opprykk til EM 2024 på tyske stadioner. Samtidig ville de imidlertid, på grunn av deres høye rangering i den siste utgaven av Nations League, ikke gå glipp av sjansen til å delta i denne turneringen da de ville spille i sluttspillet.

SE OGSÅ: Hvem skal erstatte Fernando Santos? Kjente fjes blant kandidatene

Sluttspillkonkurransen om de tre siste plassene i EM vil finne sted i mars 2024. 12 lag i tre såkalte (fire lag hver), hvis vinnere kvalifiserer. På hver av disse banene, akkurat som sluttspillet for opprykk til verdensmesterskapet i 2022, vil det være semifinaler og en finale.

Lag fra individuelle Nations League-divisjoner (A, B, C) som ikke går videre fra de tradisjonelle kvalifiseringsrundene vil bli tildelt individuelle baner. Hvis det fortsatt er ledig plass i en av dem, vil den første som fyller den være best i divisjon D, Estland.

Og dette laget ville bli inkludert i den såkalte Path A, med deltagelse av lag fra den høyeste LN-divisjonen, hvorav foreløpig kun Polen (Gruppe E) og Wales (4. plass i gruppe D) ikke ville gå videre. Island ville slutte seg til dem som det første laget fra B-divisjonen som ikke ville være en av de «fire» sluttspilldeltakerne.

I følge regelverket skulle polakkene først spille mot Island, og hvis de vant, ville de spille mot det bedre laget i kampen mellom Wales og Estland i sluttspillsfinalen.

Dette håpefulle mønsteret ville være gledelig for det hvit-røde laget, men mye mindre gunstige konfigurasjoner er også mulig.

Italia var i en sluttspillposisjon før tirsdagens kvalifiseringskamper, men etter å ha vunnet i Ukraina rykket de inn i en posisjon som ville tillate direkte opprykk. I gruppe C har imidlertid begge lag og Nord-Makedonia syv poeng hver, selv om det beste laget fra forrige EM, Italia, spilte en kamp mindre.

De vil ha betydelig innflytelse på hvilke lag som spiller i sluttspillet og hvordan sluttresultatene i gruppe H fastsettes. Foreløpig er Slovenia på topp, fulgt av Danmark – 13 poeng hver, etterfulgt av Finland og Kasakhstan – 12 poeng hver.

Hvis de favoriserte danskene hadde mislyktes, ville de ha gått inn i det «polske» sluttspillet, og som et lag høyere rangert i Nations League, ville de vært foran de hvit-røde, noe som betyr at de ville ha spilt finalefinalen kl. hjem. Direkte opprykk av finnene ville igjen endre strukturen på lagene som går inn i sluttspillet i spor B, noe som ville bety at polakkene kunne møte Norge i semifinalen, med den kjente snikskytteren Erling Haaland eller Martin Odegaard i gruppe.

Det kan imidlertid hende at alle disse hensynene ikke gjelder for polske spillere, da de fortsatt har sjansen til å avslutte på en av de to øverste plassene i gruppen og avansere rett til Euro 2024. De neste kvalifiseringskampene vil finne sted i oktober.

MC, PAP

You may also like

Leave a Comment