Home » Hvem blir rik og hvem bryr seg? Hvorfor ønsker vi fortsatt å tro på amerikansk demokrati? | ISW, analyse, Jakub Rubik

Hvem blir rik og hvem bryr seg? Hvorfor ønsker vi fortsatt å tro på amerikansk demokrati? | ISW, analyse, Jakub Rubik

by Gunnar Garfors

Fordi innbyggeren er det viktigste?

Når man går i gatene i overfylte byer, reiser mellom dem, bruker offentlig transport, oppdager offentlige og private fasiliteter, kan man ikke unngå å føle at i USA står folk i sentrum for alle hensyn og løsninger. Og alt rundt ham skal tjene ham. Alt er for folk, bare med måte? Nei, det er ingen moderering her. Hver park bør ha benker, stoler, parasoller, lekeplass, drikkevann og til og med plass til firbeinte barn. Hvor som helst og alltid. Skal T-banen forbinde alle bydeler med viktige steder og tilby utallige overføringsmuligheter? Ja. Hva skjer hvis en av plattformene stenges?

Vi må sende en mann og en politimann dit for å informere dem og få dem til å føle seg trygge. Hvordan kan man korte ned køen foran en kulturinstitusjon som (etter polske standarder) varer i flere timer? Plasser en person ved inngangen som takket være et sofistikert system med parallelle køer kan slippe alle inn innen 20 minutter, ikke gjør noen feil og i tillegg har en ekstraordinær karisma og humor som vil gjøre den allerede betydelig forkortede ventetiden enda hyggeligere. Å reise fra en by til en annen med lokaltog og måtte bytte tog på 5 minutter høres ut som en polsk reisendes verste mareritt eller, mer presist, et umulig oppdrag.

I beste fall så vi ham stolt forlate perrongen vi nettopp hadde gått inn på, men faktisk klarte vi å glemme eksistensen av dette toget på timeplanen, på stasjonen generelt, på så kort tid. Han dro, forsvant, fantes ikke. Ikke noe problem i USA – det andre toget venter på forbindelsen og går rolig videre først når alle har passert det. Vil veianleggsarbeid påvirke trafikken? Det skjer. Ikke i USA, hvor det i tillegg til et titalls godt synlige skilt må plasseres ytterligere to personer for å varsle og informere. Det høres ut som et eventyr, men det er sant. Man kan imidlertid ikke unngå å føle at en mann på T-banen, en mann foran et museum, en mann i en park, en mann på et veianlegg og alle mennesker som betjener andre mennesker må koste mye. Og det er fordi de ikke gjør det gratis.

Det er ikke så fantastisk

Hvis verdens ledende økonomi har midler til å betale millioner av mennesker for å hjelpe til med å organisere livene til andre borgere, hvorfor har den ikke vært i stand til å gi tilstrekkelig finansiering til generell forsikring i årevis (spesielt siden 1965) og gi helsehjelp? ser ut til å være et av hovedbehovene i ethvert samfunn? Det eneste midlertidig vellykkede forsøket på å endre denne situasjonen var loven kalt «Obamacare» introdusert av Barack Obama i 2010. Ifølge en studie fra New York University har dette ført til en nedgang i antall uforsikrede personer i USA, men innen 2022 vil 38 prosent være uforsikrede. Amerikanere i undersøkelsen har gitt opp behandlingen på grunn av høye medisinske kostnader.

Fordi kapitalismen vil redde oss?

Selv på den relativt korte strekningen av østkysten mellom New York og Washington er det tydelig hvor nok penger kommer fra til å ansette folkene nevnt ovenfor. Nesten alle større byer i USA er omgitt av omfattende industriområder, som selvfølgelig har et stort logistikknutepunkt for rask og effektiv transport av industrivarer. Så hvis vi blir på østkysten og drar nordover fra Washington, ender vi opp i Baltimore, som ikke har mangel på stålverk. Lenger nord, i Philadelphia, når vi et av de viktigste verftene i USA, en gang det sentrale knutepunktet for skipsproduksjon og lenge hovedkvarteret til US Navy-verftet.

Fokuset er på New York Stock Exchange

I dag er verftsoperatøren et privat selskap, del av et norsk holdingselskap og notert på den lokale børsen. Vel, kapitalismen… Og hvis vi holder oss til den, kommer vi endelig til New York – hovedkvarteret til selskaper fra alle slags bransjer. I 2022 var brutto byproduktet for hele hovedstadsområdet 2,1 billioner dollar. Selv om byen i seg selv er kjent for produksjon og eksport av sjokolade, eiendomshandel, utvikling av ny teknologi og bioteknologi, kan man ikke glemme medie-, underholdnings- og klesindustrien. Selvfølgelig er fokus for global oppmerksomhet to viktige børser i finansverdenen: New York Stock Exchange (NYSE) og NASDAQ. Ledende internasjonale selskaper er oppført der, hvis hovedkontor også er i New York.

Og gitt aktivitetene til disse store selskapene, som ofte blir fristet av byer som New York med spesielle skattesatser eller overtakelse av en gang statseide industrisentre av private produsenter, som verftet i Philadelphia, er det verdt å vurdere å gi alle de enorme kapital til staten, byen og fremfor alt innbyggerne?

Lønner amerikansk kapitalisme seg for amerikanerne selv?

Selvfølgelig er det takket være deres store omsetning og produksjon at den amerikanske økonomien er verdensledende (25 billioner dollar av en total global økonomi verdt 101,6 billioner dollar i 2022) og på verdensmarkedet kan boks dele ut kort. Men er ikke hovedmottakerne av dette systemet fortsatt store selskaper som konsentrerer all produksjon og fortjeneste innenfor sin begrensede krets? Effektiv lobbyvirksomhet og favorisering av visse selskaper sees sannsynligvis best i eksemplet med teknologigiganter og nettplattformer (selvfølgelig Amazon, Google, Meta og andre). Den frie markedsøkonomien er faktisk truet i matmarkedet i USA, hvor vi kan snakke om et kvasi-monopol av flere store selskaper som dominerer sektoren: Kellogg’s, Kraft-Heinz Company, Mondelez International, MARS, Coca-Cola , PepsiCo og Nestlé. Og det er andre eksempler fra andre bransjer: Walmart kontrollerer 72 %, eller 70 %, av alle hypermarkeder. Salgsverdien av tannkremen ligger hos to selskaper: Crest og Colgate, med Amazon som selger 74 prosent. Alle e-bøker selges på nett og 64 % prosent av alle trykte bøker selges på nett. Og mange andre…

La oss imidlertid gå tilbake til begynnelsen av betraktningen, det vil si til spørsmålet: hvor kan man få penger til å betale folk som passer på andre borgere på offentlige steder og institusjoner? Museer, offentlig transport og parker er lokale myndigheters domene, som selvsagt blir rike gjennom husleie, kommunale avgifter og fremfor alt statlige avgifter takket være tilstedeværelsen og aktivitetene til private selskaper i deres område. Dette bidrar til den økonomiske utviklingen av et bestemt sted og tiltrekker seg nye investorer. De beste eksemplene på dette er byer som New York og nylig Miami. Men får den gjennomsnittlige amerikanske storbyboer noe ut av det annet enn følelsen av å bli tatt vare på på et sted med hverdagslig aktivitet?

Fordi det er vårt siste håp?

Som hun sa i podcasten sin «Renegades. Born in the USA» og gjentas i boken med samme navn av Barack Obama og Bruce Springsteen: «Vi anses som en bastion for demokrati, vårt samfunn er det mest mangfoldige i verden, så hvis vi viser at det er mulig. ” Godt i et slikt miljø å fungere og beskytte demokratiet gjør at dette kan gjøres overalt. Disse ordene uttrykker håp om en lysende demokratisk fremtid, men også bekymring for om dette kan oppnås i en stadig mer splittet amerikansk nasjon. De nevnte eksemplene på innbyggervennlige løsninger og økonomiske eksempler angår flere konkrete byer som skiller seg ut over hele landet. Forskjellene i inntekt, levestandard og utviklingsnivå mellom ulike byer, stater og sosiale grupper i USA er enorme.

Ikke et optimistisk bilde av en verdensmarkedsleder

Selv om arbeidsledigheten kun er 3,6 % ifølge data fra september i år, er det en minimal økning sammenlignet med fjoråret. Også, hvis vi ser på de økonomiske prognosene, vil vi se at dette er tilfelle til tross for den antatte årlige BNP-veksten på 2,1 %. I år (så vel som i fjor) kan det bli lavere langsiktig vekst i USA, for i 2024 vil den ifølge Det internasjonale pengefondet kun være 1,5 %. Underskuddet beløp seg til 1,6 billioner amerikanske dollar -dollar, som tilsvarer en budsjettsaldo på minus 6 %. BNP. Med lav arbeidsledighet og inflasjon på bare 3 %, er dette et av de verste resultatene i historien. kan spørre. Legg til dette skjebnen til regjeringsnedleggelsen, som hang i en tynn tråd inntil de siste timene, og bildet av verdenslederen er litt optimistisk, tatt i betraktning at Kina følger alt med interesse.

Den gjennomsnittlige amerikaneren vil ikke ha søyler og grafer

Den gjennomsnittlige amerikaneren, som Obama og Springsteen ofte sier, ønsker ikke å se på stolper og diagrammer, bryr seg ikke om hele den økonomiske historien bak Internett-søkemotoren de bruker, ønsker å leve i verdighet og gi et godt liv for deres familie. Og faktisk ønsker alle det, uavhengig av rase, religion, inntekt eller beliggenhet. Så for å holde ham glad, er det nok å se ut til å passe på ham ved å omgi ham med ansatte tilstede i offentlige rom? Ville han ikke heller ha bedre helsetjenester og et liv som ikke var dominert av store selskaper? Har han faktisk en sjanse til å ta stilling til dette i dagens demokrati? I dette demokratiet som vi kjemper så hardt for å bevare og respektere i dag på forskjellige steder og på forskjellige måter. Igjen, som Obama og Springsteen, hvis vi kan fornye Amerika, som halter i dag, vil vi og andre også gjøre det. (Jakub Rubik ISW) Foto: pixaby

You may also like

Leave a Comment