Home » Hvil på veien til suksess

Hvil på veien til suksess

by Catherine Monroe

Du reiser verden rundt på forretningsreise. De flytter fra den ene enden av verden til den andre mens de hviler i Dubai, Den dominikanske republikk eller… i Norge. Alltid på farten og det ser ut til at den største drømmen til slike aktive mennesker ville være å tilbringe en uke hjemme. I mellomtiden viser det seg at de planlegger nye utfordringer på vei tilbake fra den ekstreme eskapaden. Sammen med sønnen Karol reiser de verden rundt, både på jobb og fritid.

Når vi hviler, mottar kroppen vår informasjon om at alt er bra, så aktiviteten til det sympatiske systemet, som er ansvarlig for tilstanden til mobilisering og handlingsberedskap, avtar. Som et resultat reduseres nivåene av stresshormonet, noe som gir bedre velvære, fokus, følelsesmessig kontroll og generelt mentalt velvære. Vi blir allerede mer og mer klar over at vi ikke bare hviler fysisk, men også mentalt. Ferier gir oss en utmerket mulighet til å planlegge hvileperioder, finne hvileformen som er best for oss og nyte hyggelige stunder, sier Małgorzata Mizińska, klinisk psykolog, psykoterapeut, medgründer av psykoterapisenteret «Przystań Tu» i Warszawa.

Reise er en uunnværlig del av big business. Utvidelse av horisonten, respekt for en annen kultur, høflighet mot fremmede skikker, som oppmuntrer oss til å være åpne for nye opplevelser. – bekrefter Stanisław Tomas – gründer, investor, initiativtaker og aksjonær i mange internasjonale prosjekter. – Det at omgivelsene endrer seg stimulerer til en ny virkelighetsoppfatning. Enten det er varmt land eller isbreer, det viktigste er at jeg har å gjøre med noe annet som endrer perspektiv og gir meg et nytt blikk på prosjektene jeg holder på med.

Charles gjentar det – Det er sant, faren min viste meg at jeg ikke kan gjøre ekte forretninger bak skrivebordet mitt. Du må bevege deg, møte mennesker, se dem i øynene, høre historier, stole på og bli klarert. Når jeg beveger meg rundt i verden ser jeg vaner, mekanismer og mentale forskjeller. Da jeg var liten lærte jeg ubevisst at man kan ha et annet perspektiv. Jeg så at alle hadde sine egne standarder og at jeg kunne bevege meg fritt innenfor dem. Etter hvert som jeg har blitt eldre, når det er vanskelig å avvike fra normen vi er oppvokst i, har jeg funnet ut at jeg kan utvide horisonten, endre standardene mine, eller i det minste påvirke dem.

Hvorvidt meksikansk emosjonell ekspressivitet eller den reserverte nordmannens analytiske tilnærming til en gitt situasjon er en legitim respons kan være mitt valg. Standarden jeg tror på vil bli min egen. Det er mitt valg, og det er det reising lærer meg.

Det er et visst mønster at arbeidsfolk foretrekker å fiske i Norge eller vandre gjennom Buthan fremfor å velge all-inclusive-ferier i Hellas eller Tyrkia.

Generelt vil jeg beskrive det som å streve etter balanse. Dette er Małgorzata Mizińska som snakker. Profesjonelt arbeid innebærer ofte å skape noe uvesentlig. Utarbeidelse av strategier, planer, dokumenter osv. Vi lever i en masse informasjon og stimuli. Vi begynner å miste kontakten med noe ekte, med den virkelige verden som ikke har endret seg på århundrer Regler. Dessuten er naturen orden, uforanderlighet, varighet. Ingenting skal forhastes her. Du må tilpasse deg rytmen din. Og det trenger vi. Jo mer profesjonelle vi er, jo mer må vi tømme hodet. Slike turer er også en mulighet til å bli bedre kjent med deg selv, finne uoppdagede ferdigheter og møte dine svakheter.

Vår siste tur til Norge avvek betydelig fra de velkjente feriestandardene. Fem dager på fiskebåt med overnatting i trehus måtte vi ta våre egne måltider. Arbeidet måtte deles, kokes, ryddes opp. En slik integrert tur viser hvem du kan stole på – rapporterer Karol. -Du må tilpasse deg samtidig som du tar hensyn til din egen komfort. Akkurat som i virksomheten, må du tilpasse deg et bestemt system for å fungere i det og tilføre litt verdi av deg selv til det gitte systemet du har valgt å jobbe i.

For eksempel hadde jeg personlig hvite netter. Det er veldig vanskelig for meg når klokken er tre om morgenen i Polen. Å savne en natt er slitsomt. Akkurat som i reiser og forretninger, er det å velge å være ukomfortabel ofte en riktig avgjørelse for å oppdage noe nytt, finne deg selv i en ny spennende virkelighet.

Dette er vår fjerde tur til Norge – legger Stanislaw til – Nok en gang var vi i det kalde nord, hvor gjennomsnittlig sommertemperatur er rundt 10 grader celsius. Den ufattelige opplevelsen av å være nær naturen veier opp for alle ulempene. Norden er veldig spesifikk, det lukter til og med annerledes. En slik ekstrem opplevelse lar deg fullt ut oppleve «her og nå» og hvordan kan jeg dele dette øyeblikket med Karol, hva mer kan jeg ønske meg.

I følge Małgorzata Mizińska: Utenfor hjemmet ser vi etter de samme tingene som i bøker og filmer: eventyr, glemsel, springbrett, følelser utover hverdagen, tap av virkelighet, avstand, et nytt perspektiv. Vi skjuler hverdagen vår et øyeblikk og nyter det nye og annerledes. Vi opplever lykke gjennom å bli kjent, lære, oppdage oss selv og verden.

På nye steder er det lettere for oss å tenke annerledes om utfordringene vi møter hver dag. En slik reise kan bli en slags alternativ virkelighet der vi føler oss som noen andre, hvor færre ting – konvensjoner, forventninger, regler og forpliktelser – begrenser oss. Dette kan ha svært positive effekter.

I Norge er Karol imponert over tilliten i samfunnet. At vi går ut på havet med venner, hvor vi er alene, er en ting, og at jeg går inn i en vedlikeholdsfri butikk, handler og ingen ser skjevt når jeg har en ostebit i lomma, er en annen. – sier. For meg er denne graden av personlig ansvar en viktig determinant for sivilisasjonen. Med ansvar for seg selv følger tillit til andre, som dessverre er svært begrenset i Polen. Som nasjon er vi en av de mest mistenkelige nasjonene i Europa. Når jeg ser at det kan være annerledes og jeg kan overføre det til min virksomhet, tar jeg bare grep og dette er mitt lille bidrag til å endre mentaliteten vår.

Selv om typen ferieplanlegging ikke er et diagnostisk kriterium for terapeuten, sier det mye om en bestemt persons holdning til seg selv. På psykologiens språk kan måten vi tilbringer ferien på være et tegn på vårt forhold til oss selv så vel som vårt forhold til andre. Det er mange faktorer som bestemmer hvilestilen vår, men det viktigste ser ut til å være om vi oppfatter behovet for hvile og om vi gir oss selv rett til hvile. Det er folk som ignorerer at de er slitne. Deres fysiske og mentale tilstand er ikke viktig for dem, de klandrer seg selv når de hviler eller er redde for å bli dømt av andre. Det er også mennesker som bevisst tar vare på seg selv, planlegger ferien i henhold til deres behov og preferanser og vanligvis kommer tilbake avslappet – kommenterer Małgorzata Mizińska.

Fra mitt ståsted bidrar ferier til effektivitet i hverdagen og næringslivet, og jeg vil kalle det kort – selverkjennelse – avslutter Karol Tomas.

Pressemelding fra den sosiale aksjonen «Aktiv rekreasjon»

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment