Home » Hvilke garantier gir obligatorisk helseforsikring i utlandet?

Hvilke garantier gir obligatorisk helseforsikring i utlandet?

by Thure Lindhardt

Dokumentet som bekrefter denne retten er European Health Insurance Card (ESDK, card), som utstedes av de regionale helseforsikringsfondene i Litauen. Den utstedes til de med lovpålagt helseforsikring – personer som betaler eller betaler bidrag til lovpålagt helseforsikring på statens regning eller som er tvungent forsikret.

Innbyggere som planlegger en reise til EU, EØS, Sveits eller Storbritannia kan bestille EHIC ved hjelp av elektroniske helseforsikringstjenester (https://e.vlk.lt), samt søknad om europeisk helsetrygdkort kan sendes personlig til den regionale helsekassen eller på tjenestestedet til representantene for den regionale helsetrygdekassen i kommunene eller ved å sende inn utfylt digitalt søknadsskjema via epost.

Innbyggere som bestiller ESDK elektronisk kan angi i søknaden at de ønsker å motta den opprettede ESDK med registrert post (på territoriet til Republikken Litauen). I dette tilfellet mottar personen kortet uten å forlate hjemmet.

Personer som kommer personlig til helseforsikringsselskapene i Kaunas og Marijampolė vil få utstedt kort umiddelbart. På arbeidsstasjonene til representanter for Kaunas regionale helseforsikringsfond i kommunene Jonava, Kaišiadorys, Kėdainiai, Prienai, Raseiniai, Šakiai og Vilkaviškis – innen 7 dager.

Det er ikke nødvendig å betale for et europeisk helseforsikringskort.

Ved akutt sykdom eller ulykke gis det vanligvis akuttmedisinsk behandling, og refusjon av dette er garantert av ESDK. Mengden omsorg som kreves bestemmes av den behandlende legen. Assisterende lege må ta hensyn til den sannsynlige varigheten av besøket i medlemsstaten, da EU-lovgivningen foreskriver bistand i den grad retur til forsikringslandet ikke er nødvendig av medisinske årsaker.

Det skal bemerkes at grunnleggende medisinske omsorgstjenester betales av lovpålagt helseforsikring hvis de tilbys i medisinske fasiliteter i det statlige helsesystemet. Bare disse institusjonene anerkjenner det europeiske helsetrygdkortet. Tjenestene som tilbys mot fremvisning av kortet, ytes i samsvar med lovbestemmelsene i det landet personen midlertidig har reist inn i, som om de var dekket av det landets lovpålagte helseforsikring. I henhold til gjeldende juridiske handlinger i landet, hvis de forsikrede personene i landet betaler pasientpremiene, må pasientpremiene også betales til den litauiske forsikrede personen som sendte inn ESDK. Pasientpremier refunderes ikke. Utgiftene til ikke-medisinske tjenester dekkes heller ikke.

Noen ganger hender det at personen ikke tok med seg EHIC ved avreise, EHIC gikk ut under reisen, personen mistet EHIC under reisen osv. I dette tilfellet tilbyr vi muligheten for midlertidig å få et sertifikat på din mobile enhet å opprette erstatter det europeiske helsetrygdkortet og ESDK. Du kan få sertifikatet for deg og dine mindreårige familiemedlemmer online på https://e.vlk.lt.

Det er viktig å vite at når den lovpålagte helseforsikringen i Litauen har utløpt, kan det europeiske helseforsikringskortet ikke lenger brukes, selv om gyldighetsperioden som er angitt på kortet ennå ikke er utløpt. Hvis det ikke er obligatorisk helseforsikring, vil EHIF refundere helseforsikringen til et annet EU-land for nødvendig omsorg.

han vil imidlertid senere søke den som ulovlig brukte kortet om erstatning for budsjettet til den obligatoriske helseforsikringen. Dersom skaden ikke frivillig erstattes, vil skaden bli gjort gjeldende for retten.

Studenter fra universiteter, allmennutdanningsskoler, fagskoler i andre EU-, EØS-land og Sveits som ikke har erklært avreise til et annet land (de er ikke forpliktet til å reise til et annet land) må ikke glemme å kontakte Rapport helseforsikring hvert skoleår for å finansiere et skoleutstedt sertifikat for statusen til studenten eller eleven. På grunnlag av denne attesten foretas det en innføring i registeret for obligatorisk helseforsikring som bekrefter den obligatoriske helseforsikringen for statens regning og på forespørsel utsteder kort som er gyldig ut inneværende skoleår. Personer som studerer ved britiske universiteter er dekket av lovpålagt helseforsikring i Litauen hvis de startet studiene før 31. desember 2020 og fortsetter studiene ved samme universitet. Bare disse britiske studentene vil få utstedt en EADC.

Denne rettigheten gis til personer som er utsendt til EU, EØS-landene, Sveits eller Storbritannia for en periode på mer enn seks måneder og som ikke er forpliktet til å forlate landet i henhold til loven om erklæring om opphold i republikken. av Litauen mottar kun akuttmedisinske tjenester i bostedslandet.

For å utøve denne retten, må utsendte forsikrede sende inn en søknad til den regionale helseforsikringskassen på deres siste bosted i Litauen og fremvise et S1-dokument, som personen må registrere hos den statlige helseforsikringsinstitusjonen i bostedslandet eller, hvis personen ber om det, dokumentet for registrering til den kompetente myndigheten for å sende til et annet land. Ved å registrere et S1-dokument får en person rett til alle ytelser utbetalt av den lovpålagte helseforsikringen som ytes til den forsikrede her i landet. De kompetente litauiske og utenlandske institusjonene refunderer kostnadene ved vanlig medisinsk behandling for de forsikrede i deres land i samsvar med prosedyren fastsatt i EUs rettsakter.

S1-dokumentet utstedes også til pensjonister som har flyttet til EU, EØS, Sveits eller Storbritannia, har pensjonerte, funksjonshemmede personer som er pensjonister etter loven i Republikken Litauen eller pensjoner i flere EU-land er mottakerland, men har den lengste ansienniteten i Litauen.

Obligatorisk helseforsikring garanterer også enkeltpersoner rett til grenseoverskridende helsehjelp. Dette betyr at en pasient som har blitt henvist av et avtalt personlig helseinstitusjon til et lokalt helseforsikringsselskap for råd, prosedyre, kirurgi eller medisinsk rehabilitering har rett til å søke behandling i ethvert EU- eller EØS-land. Pasienten betaler for tjenestene som ytes ved et legeinstitusjon i et annet EU- eller EØS-land for egen regning og kan søke om refusjon fra det lokale helseforsikringsselskapet innen ett år etter at tjenesten ble gitt. Han må sende inn en forespørsel om refusjon, en henvisning fra en lege ved en medisinsk institusjon i Republikken Litauen eller en kopi av denne, et utdrag fra medisinske dokumenter og økonomiske dokumenter utstedt av institusjonen der behandlingen ble utført, som viser betalingen for tjenesten. Kostnadene ved grenseoverskridende helsehjelp refunderes over budsjettet til den lovpålagte helseforsikringen. Det skal bemerkes at bare de personlige helsetjenestene refunderes som er gitt og betalt fra budsjettet til det obligatoriske helseforsikringsfondet i Litauen. Beslutningen om kostnadsrefusjon og refusjonsbeløpet fattes av kommisjonene til de regionale sykekassene, under hensyntagen til grunnprisene på tjenestene fastsatt i vedtekter fra helseministeren. Beløpet som refunderes kan ikke overstige grunnprisen for den samme tjenesten som tilbys i Litauen og de faktiske kostnadene.

Når du reiser til andre EU-, EØS-land, Sveits eller Storbritannia, anbefaler vi at innbyggere oppsøker medisinsk hjelp før de reiser og kontakter sine lokale helseforsikringsselskaper hvis de har spørsmål. Du kan også finne detaljert informasjon om obligatorisk helseforsikring på nett https://ligoniukasa.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/gyventojams-1.

You may also like

Leave a Comment