Home » Hvis du ikke har lest papir, leser du heller ikke e-bøker. Suksesser og fiaskoer til Ratibor-biblioteket

Hvis du ikke har lest papir, leser du heller ikke e-bøker. Suksesser og fiaskoer til Ratibor-biblioteket

by Catherine Monroe

Onsdag 16. november fant det 44. møtet i komiteen for utdanning, kultur, sport, rekreasjon og sosiale saker sted i den spaltehallen til Racibórz kommune. Rådets medlemmer, som er dets medlemmer, fokuserte på de viktigste beslutningene knyttet til utvalgets substans.

Det første punktet på møtet var spørsmålet om Racibórz-biblioteket og dets filialer. Rådsmedlemmer vurderte institusjonens virksomhet i 2022 og dens behov for tiden fremover. Saken ble presentert av Małgorzata Szczygielska (bildet), direktør for den kommunale institusjonen i Kasprowicz.

– Racibórz-biblioteket har eksistert siden 1948. Jeg snakker om dette fordi neste år skal vi feire 75-årsjubileum, og derfor vil jeg be deg om hjelp, begynte M. Szczygielska.

I neste del av presentasjonen presenterte styrmannen på bybiblioteket organiseringen av anlegget, programvaren som brukes, driftsreglene og utvalgte arrangementer som ble arrangert fra januar til oktober i år.

I år startet vi The Passions of Librarians. Det har vært holdt to slike møter så langt, om Norge og dukkeskiftet. Gawra Gallery blomstrer også, hvor du kan se ulike utstillinger gjennom året. Det er også ulike klubber i våre avdelinger, som Småbarnsklubben og Bibliotekets Venneklubb. Det er også diskusjonsklubber for ungdom og voksne – fortsatte direktøren for MiPBP i Racibórz.

Małgorzata Szczygielska nevnte også at den kommunale institusjonen også arrangerer mange workshops. – Nylig ble det holdt workshops om å lage en skog i krukker, Tik-Tok-workshops og macrame-workshops – sa hun.

Kommunebiblioteket er også kjent for å arrangere mange konkurranser. – Sammen med KPP i Racibórz arrangerer vi blant annet konkurranser innen trafikksikkerhet. Det arrangeres også kunst- og hobbit-quizkonkurranser, sa direktøren for Kasprowicz-anlegget.

Under presentasjonen listet M. Szczygielska også opp prosjektene organisert av City and District Public Library i Racibórz. – Vi har allerede gjennomført slike prosjekter som biblioteket uten barrierer, biblioteket binder oss sammen, innenfor rammen av hvilke mange interessante møter med ulike forfattere har funnet sted – sa hun.

Etter presentasjonen var det tid for diskusjon. Rådsmedlem Ludmiła Nowacka var den første som svarte. – Jeg tror vi alle er imponert over den brede aktiviteten, men jeg vil be om noen nyanser. Biblioteket er finansiert av fylke og by, men jeg vil gjerne vite hva prosenten er? Hvordan var lesingen under pandemien? Hun spurte.

– Tilskuddet fra rådhuset for i år er PLN 2 246 000 og tilskuddet fra Starostei er PLN 126 000. Det er mye for distriktet. Det har vært proporsjonene i årevis, svarte M. Szczygielska. – Jeg lar det stå uten kommentarer, men media tar det til etterretning. Det kan endre seg, sa hun. L. Nowacka.

– Jeg har dessverre ikke så stor innflytelse, men jeg innrømmer at jeg pleier å få støtte når jeg går på Staroste for å be om litt penger. I forhold til pandemien, som i alle biblioteker, har lesingen gått ned. Det var fordi bøkene måtte i karantene i en måned, deretter ti dager og til slutt tre dager. Men siden den ikke hadde noe vitenskapelig grunnlag, fikk vi droppe den. Leserne har dessverre gått, men vi ser at de sakte kommer tilbake. Dessverre er det spesielt seniorer som er redde for å låne ting som noen hadde før seg. Generell lesing er best blant grunnskoleelever. Jo høyere den er, jo verre ser den ut – sa direktøren for anlegget fra Kasprowicz.

Rådmann Justyna Poznakowska takket for å åpne biblioteket for publikum. Jeg gratulerer også de ansatte, for man kan se at de ønsker det. Bare én ting fascinerer meg. Den beste lesingen er hos barn og eldre. Er du ikke redd for at muligheten for å bruke e-bøker ikke vil redusere lesertall? hun spurte.

— Dessverre ser det ikke ut til at vi kommer unna det. Jeg bruker selv en e-leser. Det er imidlertid verdt å merke seg at for å bruke Legimi, for eksempel, må du registrere deg for biblioteket uansett. Vi tar dem imidlertid ikke med i statistikken fordi Nasjonalbiblioteket ennå ikke har etterspurt dette. Dessverre leser mange som pleide å lese papirbøker nå elektroniske bøker, så de er ikke akkurat nye lesere. Har du ikke lest papir, leser du heller ikke e-bøker, svarte hun. M.Szczygielska.

Magdalena Kusy roste bybiblioteket for et stort utvalg bøker og andre medier som kan lånes. – Jeg er glad for at det er så mange CD-er, både med musikk og lydbøker. Det er virkelig flott. Takk til dine ansatte for et virkelig stort engasjement – sa Obory bystyre.

– Jeg er glad for den gode meningen om oss, men jeg ønsker at den skal gjenspeiles i stipendet for neste år. Spesielt når det kommer til lønn. Mine ansatte jobber godt, de prøver veldig, men dessverre er lønningene veldig lave. Jeg ønsket også å ta opp spørsmålet om filial nr. 2 ved ul. Żorska. Den skulle flyttes til første etasje, men det gikk dessverre ikke. Det er i andre etasje og mange mennesker, spesielt eldre, klager over at de har vanskeligheter med å få tilgang til biblioteket. Så jeg ville be deg tenke på å installere en heis. Dette er ikke en historisk bygning slik den ser ut, så ingen spesielle tillatelser vil være nødvendig – sa MiPBP-styrmannen i Racibórz.

Rådmann Justyna Henek-Wypior uttalte at biblioteket i Żorska Street kunne erstatte OWL, spesielt siden dette anlegget uansett skal flytte ut. Byrådets svar kom fra Dawid Wacławczyk, som forklarte at OWL kan bli flyttet til den tidligere G5-bygningen, hvor den vil være en del av et større senter om emnet. Dette er imidlertid ikke en sak som tar slutt snart. Derfor ser det ut til å være mulig å vurdere en heis. D. Wacławczyk frykter imidlertid at kjøpet og installasjonen av en slik heis absolutt ikke vil ende med et beløp på PLN 150 000 med dagens beløp. PLN, det vil si beløpet takket være at det var mulig å installere en slik enhet i bygningen i Kasprowicza. – Jeg tror du nå må tenke på summen av 750.000. han sa

Małgorzata Szczygielska trakk også oppmerksomhet til sikkerheten i Kasprowicza-gaten. – Parker biler som de vil, og i går til og med på begge sider av gaten. Dette kan ende tragisk en dag, for det er to skoler og et bibliotek. Jeg vil virkelig be om en inngripen fordi Highway Authority hevder de er hjelpeløse – sa hun.

Varaordfører Dawid Wacławczyk tok ordet på slutten av diskusjonen. – Biblioteket trenger ingen ros da det har blomstret i mange år. Spesielt når det gjelder samarbeid og å koble sammen ulike miljøer. Jeg snakker om samarbeid med Arboretet eller Union of Racibórz. Det ser ut til at dette er felt som ikke lar seg kombinere. Og likevel lykkes det. Biblioteket kan også oppfattes som et sted som muliggjør integrering, men gjennom kultur. Jeg vil imidlertid trekke frem et eksperiment som vi ønsker å gjennomføre. Navneendringen fra Zakład Wodociągów i Kanalizacja til Wodociągi Raciborskie ga gode resultater fra et markedsføringssynspunkt. Siden få mennesker kan fortelle det fulle navnet på biblioteket, la oss prøve å endre det til Racibórz Library. Avgjørelsen må imidlertid fattes av bystyret. Jeg tror ingen vil bli opprørt over det. Vi ønsker ikke å undergrave distriktets rolle i driften av dette anlegget, fordi biblioteket ligger i Racibórz-distriktet og ingen har til hensikt å krangle med det – sa byens varaordfører.

You may also like

Leave a Comment