Home » Hviterussland har forbudt import av vestlig mat siden januar

Hviterussland har forbudt import av vestlig mat siden januar

by Thure Lindhardt

Hviterussland sa tirsdag at de forbød matimport fra flere vestlige land etter at USA og Europa utvidet sanksjonene mot Minsk etter en alvorlig krise i forholdet.

Den hviterussiske regjeringen har varslet ved dekret at import av ulike matvarer fra EU, USA, Canada, Storbritannia, Norge og flere andre land blir forbudt fra 1. januar.

«Reaksjonstiltakene ble tatt som svar på fortsatte kollektive forsøk fra Vesten på å innføre ulovlige sanksjoner mot landet vårt», sa regjeringen i en uttalelse.

Hviterussiske myndigheter har publisert en lang liste over matvarer som er forbudt å importere, inkludert kjøtt, meieriprodukter, grønnsaker, godteri og salt.

Flere produkter kan bli forbudt i fremtiden, og forbudet vil vare i seks måneder, sa regjeringen.

Ifølge henne ble mer enn 530 millioner tonn mat importert fra landene som er underlagt forbudet de første ti månedene av 2021. Dollar.

Noen varer, for eksempel barnemat, er imidlertid ikke forbudt på grunn av «interessene» til hviterussiske borgere.

«Importører, produsenter og detaljhandelskjeder vil fokusere på å erstatte ikke-hviterussiske varer med varer fra vennlige land,» la regjeringen til, og tilsynelatende applauderte Russland.

USA, EU, Storbritannia og Canada har utvidet sanksjonene mot Hviterussland på grunn av handlingene til den autoritære lederen Aliaksandr Lukasjenko mot demonstranter i 2020.

I forrige uke økte USA, Canada og EU presset på Lukasjenko-regimet ved å sanksjonere embetsmenn og selskaper for å ha oppfordret til migrasjonskrisen av politiske årsaker.

Sanksjoner pålegges høytstående sikkerhets- og rettsoffiserer, fremtredende medierepresentanter, en av Lukashenkos sønner, forsvarsrelaterte selskaper og en av de største gjødseleksportørene.

Det var også rettet mot det statseide flyselskapet Belavia, turoperatører og hoteller som jobbet med regjeringen for å lokke tusenvis av migranter fra Midtøsten til den polsk-litauiske grensen, noe som utløste en migrasjon og humanitær krise.

Lukasjenko nekter for å være ansvarlig for tilstrømningen av migranter. Russland kritiserer Vesten for å ha innført nye sanksjoner mot Hviterussland.

Med importforbudet mot vestlig mat, fulgte Lukasjenko i fotsporene til Russlands president Vladimir Putin. Som gjengjeldelse for sanksjonene mot Ukraina forbød Kreml import av ost, kjøtt og andre produkter fra Vesten i 2014.

You may also like

Leave a Comment