Home » Hviterussland innfører en 6-måneders embargo. Den vil inneholde frukt og grønnsaker

Hviterussland innfører en 6-måneders embargo. Den vil inneholde frukt og grønnsaker

by Thure Lindhardt

Hviterussland forbyr import av kjøtt, fjærfe, frukt, grønnsaker og melk / Foto Shutterstock

Den hviterussiske embargoen, som myndighetene vil innføre fra 1. januar som svar på vestlige sanksjoner, inkluderer: storfekjøtt, fjærfe, gris, melk og melkeproduksjon, frukt, grønnsaker, nøtter, søtsaker og andre varer.

I følge regjeringsforordningen av 6. desember gjelder embargoen produksjoner fra EU-land samt USA, Canada, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia, Storbritannia, Montenegro og Sveits.

Importforbud mot frukt og grønnsaker fra EU til Hviterussland

Varene, hvis import vil bli forbudt fra 1. januar, inkluderer ferskt, kjølt og frosset storfekjøtt, svine- og fjærfekjøtt, innmat, fett, pølser, spekemat, tørket og røkt kjøtt, kjøttmel, melk og melkeproduksjon, grønnsaker, frukt, nøtter, godteri, salt og «andre varer».

– Regjeringens beslutning vil sette en embargo på et bredt spekter av mat fra land som har diskriminerende politikk og fiendtlige handlinger mot landet vårt fra 1. januar 2022, sa den hviterussiske regjeringens pressekontor.

Som nevnt tidligere ekskluderer embargoen produkter importert før embargoen trer i kraft, varer til individuell bruk, barnemat og en rekke andre «kritiske importer». Det ble uttalt at dette skulle begrense den negative innvirkningen på hviterussiske borgere.

Regjeringen varslet også at den vil ta skritt for å øke sin egen produksjon og import fra «vennlige» land.

Hvor lenge vil den hviterussiske embargoen vare?

Embargoen forventes å vare i 6 måneder. «I tilfelle ytterligere ødeleggelse forbeholder Hviterussland seg retten til å utvide listen over forbudte varer», heter det.

Torsdag vedtok EU nok en pakke med sanksjoner mot Hviterussland. Restriksjonene består av et forbud mot innreise i EU og frysing av eiendeler. Disse inkluderer rundt 30 personer og institusjoner som er involvert i undertrykkelse av sivilsamfunnet og som bringer migranter til Hviterussland. De gjelder blant annet Belavia Airlines.

Storbritannia, USA og Canada har også varslet innføring av nye sanksjoner.

6. desember kunngjorde det hviterussiske utenriksdepartementet at det som svar på sanksjonene vil bli innført embargo på en rekke varer fra land som har innført sanksjonene.

I tillegg er det kunngjort restriksjoner på flyselskaper i EU og Storbritannia, som sies å være «analoge» med sanksjonene som er pålagt det hviterussiske statseide flyselskapet Belavia.

Som svar på sanksjonene som ble pålagt av vestlige land, kunngjorde diplomatidepartementet også «en utvidelse av listen over personer som vil få forbud mot å komme inn på territoriet til Hviterussland og unionsstaten (Hviterussland og Russland)».

«Et av de viktigste trinnene» er å «fortsette implementeringen av fagforeningsprogrammer og utdype økonomisk integrasjon med Den russiske føderasjonen, samt bygge sterke økonomiske bånd med partnere fra det eurasiske økonomiske fellesskapet» og landene i Asia, Afrika og Latin Amerika.

You may also like

Leave a Comment