Home » Hviterussland-skandalen truer: Landsberg sier han er klar til å trekke seg

Hviterussland-skandalen truer: Landsberg sier han er klar til å trekke seg

by Thure Lindhardt

Den ledende konservative lederen Gabriel Landsberg sier han er klar til å trekke seg etter den USA-sanksjonerte hviterussiske gjødselprodusenten Belaruskalij betalte forskudd til de litauiske jernbanene etter at sanksjonene trådte i kraft 8. desember.

– Jeg sa til statsministeren i dag, faktisk i går kveld, at jeg er klar til å trekke meg og jeg venter på statsministerens avgjørelse, sa Landsberg til journalister på Seimas torsdag.

«Jeg forstår skaden på omdømmet til Litauen,» sa lederen for det litauiske diplomati.

Med ikrafttredelsen av de amerikanske sanksjonene mot Belaruskalij på onsdag, vil transitten av gjødsel produsert av dette selskapet gjennom Litauen fortsette.

Jeg fortalte statsministeren i dag, faktisk i går kveld, at jeg var klar til å gå av med pensjon og jeg venter på statsministerens avgjørelse.

Lietuvos Geležinkeliai kunngjorde at Belaruskalij betalte et forskudd til selskapet i november for tjenestene, og disse midlene kan være nok til transporten i desember og januar.

Det statlige selskapet hevdet at Samferdselsdepartementet var informert om forskuddsbetalingen.

G. Landsbergis opplyste at Lietuvos Geležinkeliai ikke informerte Geležinkeliai om forskuddsbetalingen for oktobertjenestene før i september.

– Situasjonen som fulgte ble ikke rapportert, sa lederen for litauisk diplomati.

«Det ble ikke foretatt ytterligere betalinger,» la han til.

G. Landsbergis opplyste også at etter anmodning fra Lietuvos Geležinkeliai ble forskuddsutbetalingene foretatt i september, og så vidt selskapet vet, ba selskapet ikke lenger om forskuddsbetalinger i oktober og november.

«Jeg vet ikke hvordan det var. Men i følge den informasjonen jeg har tilgjengelig i dag, var det ingen ytterligere henvendelser (…). Jeg måtte kanskje spørre oftere, kanskje jeg måtte finne ut at noe slikt ble gjort, forsikret statsråden.

Kanskje jeg måtte spørre oftere, kanskje jeg måtte finne ut at slike ting ble gjort.

Ministeren la til at den potensielle skaden på de litauiske jernbanene etter oppsigelsen av avtalen med Belaruskalij kan være opptil 500 millioner. Euro.

Landsberg sa også at han på et møte med USAs utenriksminister Antony Blinken i forrige uke reiste bekymring for gjennomføringen av sanksjonene, inkludert det faktum at Belaruskalij kjøper gjødsel fra for eksempel NATO-selskaper.

«Jeg sa at dette er tilfelle, at det er et problem, at sanksjoner praktisk talt ikke har noen effekt og at vi leter etter måter (…). Dette vil bli innlemmet i dataene. For det er nok eksempler i dag: Det er et norsk selskap som kjøper denne gjødselen. Det er en NATO-partner, et statseid selskap med eierandel i USA. Det amerikanske fondet eier 16 prosent av aksjene. «De kjøper denne gjødselen, noe som betyr at de gjorde det ikke håndheve disse sanksjonene, sa han.

Landsbergis uttalte at han med hensyn til det norske selskapet mente at disse transaksjonene ikke ville bli sanksjonert.

Samtidig understreket ministeren at Litauen ikke kunne nevne noen kontraktsmessige forpliktelser fordi «rettsstaten også er en del av verdipolitikken» og det er Litauen og andre vestlige land som Kina eller andre land har unnlatt å overholde avtalene. .

LTG Cargo fraktet i gjennomsnitt over 10 millioner tonn. Tonnevis med Belaruskalij-frakt per år for rundt 60 millioner euro.

Det amerikanske finansdepartementet innførte sanksjoner mot Belaruskali i august og ga avtalen frem til 8. desember for å avslutte avtalen.

Belaruskaja kalijnaja kompanija (BKK), en eksportør av Belaruskalij-produkter, ble også utsatt for utvidede sanksjoner i USA sist torsdag. Transaksjoner med ham må være gjennomført innen 1. april neste år.

You may also like

Leave a Comment