Home » Hviterussland vil slutte å eksportere olje til Tyskland

Hviterussland vil slutte å eksportere olje til Tyskland

by Thure Lindhardt

Business INTERIA.PL på Twitter. Engasjer deg og les bedriftsnyheter

Reuters minner om at EU den 2. desember innførte sanksjoner mot flere hviterussiske personer og enheter, inkludert Belarusneft.

Restriksjonene er ment å øke presset på Alyaksandr Lukashenka, som er anklaget av vestlige regjeringer for å ha manipulert valg, beordret massive aksjoner mot opposisjonen og utløst en migrasjonskrise på grensen til EU.

Reuters forklarte dette i november i år. Belarusneft har annonsert et anbud for å selge olje til Tyskland i 2022.

Det var imidlertid kun Shell som søkte på anbudet, og kjøpte deler av det planlagte eksportvolumet til Tyskland, rundt 40.000. Tonn per måned.

Etter kunngjøringen av EU-sanksjoner trakk Belarusneft seg fra avtalen.

En Shell-talsmann sa at selskapet «overholder alle gjeldende sanksjoner og lover» og nektet å kommentere.

Ifølge Reuters vil Belorusneft sannsynligvis avlede olje bestemt for eksport til Tyskland til innenlandske raffinerier, noe som kan føre til en reduksjon i russisk oljeforsyning til Hviterussland.

Shell kan på sin side kompensere for de mislykkede oljeleveransene fra Hviterussland med eget produksjonsanlegg i Russland og utnytte at det er aksjonær i det russiske oljeselskapet Salym Petroleum Development.

Den hviterussiske embargoen, som myndighetene vil innføre fra 1. januar som svar på vestlige sanksjoner, inkluderer: storfekjøtt, fjærfe, gris, melk og melkeproduksjon, frukt, grønnsaker, nøtter, søtsaker og andre varer.

I følge regjeringsforordningen av 6. desember gjelder embargoen produksjoner fra EU-land samt USA, Canada, Norge, Albania, Island, Nord-Makedonia, Storbritannia, Montenegro og Sveits.

Varene, hvis import vil bli forbudt fra 1. januar, inkluderer ferskt, kjølt og frosset storfekjøtt, svine- og fjærfekjøtt, innmat, fett, pølser, spekemat, tørket og røkt kjøtt, kjøttmel, melk og melkeproduksjon, grønnsaker, frukt, nøtter, godteri, salt og «andre varer».

– Regjeringens beslutning vil sette en embargo på et bredt spekter av mat fra land som har diskriminerende politikk og fiendtlige handlinger mot landet vårt fra 1. januar 2022, sa den hviterussiske regjeringens pressekontor.

Som nevnt tidligere ekskluderer embargoen produkter importert før embargoen trer i kraft, varer til individuell bruk, barnemat og en rekke andre «kritiske importer». Det ble uttalt at dette skulle begrense den negative innvirkningen på hviterussiske borgere.

Regjeringen varslet også at den vil iverksette tiltak for å øke egen produksjon og import fra «vennlige» land.

Embargoen forventes å vare i 6 måneder. «I tilfelle ytterligere ødeleggelse forbeholder Hviterussland seg retten til å utvide listen over forbudte varer», heter det.

6. desember kunngjorde det hviterussiske utenriksdepartementet at det som svar på sanksjonene vil bli innført embargo på en rekke varer fra land som har innført sanksjonene. I tillegg er det kunngjort restriksjoner på flyselskaper i EU og Storbritannia, som sies å være «analoge» med sanksjonene som er pålagt det hviterussiske statseide flyselskapet Belavia.

Som svar på sanksjonene som ble pålagt av vestlige land, kunngjorde diplomatidepartementet også «en utvidelse av listen over personer som vil få forbud mot å komme inn på territoriet til Hviterussland og unionsstaten (Hviterussland og Russland)».

«Et av de viktigste trinnene» er å «fortsette implementeringen av fagforeningsprogrammer og utdype økonomisk integrasjon med Den russiske føderasjonen, samt bygge sterke økonomiske bånd med partnere fra det eurasiske økonomiske fellesskapet» og landene i Asia, Afrika og Latin Amerika.

«Ikke-offentlige» trinn er også annonsert.

You may also like

Leave a Comment