Home » Hvordan omgå tsaristiske forbud? Stripete uniform og regatta

Hvordan omgå tsaristiske forbud? Stripete uniform og regatta

by Peter Østbye
De stripete trøyene som ble båret av roere og idrettsutøvere på slutten av 1800-tallet beveger seg og smiler. Et figursydd antrekk som tett dekker mannlige underarmer, torso og lår, kombinert med stråhatt og (for det meste) bart – det er vanskelig å finne noe mer retro, og grafiske designere er opptatt av å bruke dette motivet for å vise at noe er fra storhetstid kommer fra -oldeforeldre. Hvem hadde trodd at klærne til medlemmene av Warszawa roklubb, grunnlagt for 140 år siden, var en erstatning for en uniform for innbyggerne i Priwislański Land.

Uniform, det vil si noe fraværende og drømt om. Det er velkjent: Apukhtin-natten, den mørkeste tiden etter fallet av januaropprøret, skyldte navnet sitt til kuratoren for skoledistriktet i Warszawa fra 1879 til nesten slutten av århundret. For en uniform! Forbud mot bruk av polsk på skolen og i all administrativ virksomhet, lærebøker og kunngjøringer på russisk, forgylte skilt på kyrillisk.

«Jeg ville henge Apuchtin på Paskiewicz-monumentet» – skrev unge Stefan Żeromski i dagboken sin (merk 11. november, men 1887: 31 år manglet), men disse var akkurat slike impotente, hevngjerrige drømmer: Apuchtin var på den store, selv om hans drømmer («Polsk mor vil nynne på en russisk sang om babyens vugge») burde heller ikke gå i oppfyllelse.


BESØK OSS OG LIK OSS

Men nå – stillhet, stillhet og klapringen av kosakkhover. Uniformer – så mange man vil, ikke bare fra en rekke militær-, politi- og gendarmeriforeninger, men også fra jernbane-, post- og fremfor alt tjenestemannsforeninger: den russiske skikken (og Østerrike-Ungarn i akkurat dette området var ikke verre ) introduserte strenghet Rang hierarki til den administrative verden og uniformer: en annen stripe for lederen av skatteavdelingen, en annen – for en senior storfefettingsrådgiver.

Warszawa-gaten i siste kvartal av 1800-tallet er full av blå, grønnlige og hvite uniformer. Men – alt dette er et symbol på en merkelig, hatet og fanget sfære. «Det var virkelige uniformer, selvfølgelig, men de var kaki for oss, usynlige, ganske umerkelige. Bare gutter uten ambisjoner løp etter hæren etter musikken eller kosakkenheten. Broren min og jeg visste at det ikke var passende å se på denne hæren, husker Antoni Słonimski, født i 1895, fra barndommen.

Selvfølgelig: du leste Sienkiewicz og stirret på illustrasjonene til Michał Andriolli for «Trilogien»: hvilke kjegler, hvilken halv rustning! Noen ganger smuglet noen patriotiske litografier ut av Galicia, og kanskje til og med hovedfigurer av svarttrost. Men hvor mange vikarer kan du leve med?

Derfor – et lidenskapelig behov for å skape en organisasjon som har en karakter – ikke så «polsk» – base, uoffisielt. Derfor letingen etter alle mulige smutthull i loven og i strengheten til tsartjenestemennene. Noe lignende, om enn selvfølgelig i en annen historisk drakt, opplevde Polen i «etterkrigstiden», d Det viste seg at vannforsyningen til Foundation for Promotion of Polish Crafts besto av et styre, som representerte de ansatte i S- Mazowsze-regionen, redaksjonen til «Więź» og gruppen av grunnleggende medlemmer av KPN var merkelig like.

You may also like

Leave a Comment