Home » Hvordan takler skandinaver de mørkeste månedene i året? Forteller latvierne som bor der / Artikkel

Hvordan takler skandinaver de mørkeste månedene i året? Forteller latvierne som bor der / Artikkel

by Connie Nielsen

Mørke tider og tristhet

De mørke tidene gjør noen mennesker slitne, vennlige og til og med triste. Vitenskapelig kjent som sesongbasert depresjon, dens hovedtrekk er tretthet, dårlig søvn og konsentrasjon, og trangen til å overspise. Den fullstendige listen over funksjoner er tilgjengelig her.

I Europa, hvor vi i gjennomsnitt nyter dagslys om vinteren 6-7 timer, lider av sesongmessige depresjoner 2-8 % av befolkningen.

Også i Skandinavia, hvor det i noen avsidesliggende nordlige byer til og med kan bli knappe dager En og en halv time, mørketid påvirker mennesker. Men med årene ser det ut til at folk i Norge, Sverige og Danmark blir bedre.

Denne suksessen inkluderer selvfølgelig også hjelp fra fagpersoner som psykoterapeuter. Et sunt kosthold og livsstil er også viktig. De siste årene har imidlertid filosofien om skandinavisk liv blitt spesielt feiret i Europa og rundt om i verden.

Danskene kaller det «hygge», svenskene «lagom» og nordmennene «koselig».

For å forstå hvordan denne filosofien forsvinner og hvordan den påvirker innbyggerne i de skandinaviske landene, bestemte LSM seg for å komme i kontakt med latviere som har bodd i Sverige, Danmark og Norge i flere år.

Hva er hygge?

Mest populær i å glorifisere sin livsfilosofi ser ut til å være danskene, som får snakket om «hygge» (fra dansk: moro) i nyhetene og i ulike inspirerende blogger, bøker og annonser.

Og bokstavelig talt kan ordet oversettes som «pinlig».

Kristīne Pimenova har bodd og studert i Danmark i halvannet år og anser dette landet som sitt andre hjem. Hun forklarte denne flauheten med å ha lyst til å brenne stearinlys hjemme, pakke deg inn i et varmt teppe og lese en bok:

«Jeg tror vi alle er kjent med hygge. Det er mer en avslapping enn å gjøre ingenting, «chill». Bare danskene var ressurssterke nok til å selge den som noe spesielt.»

Gundar Moon, som har bodd i Danmark i 11 år og jobber innen informasjonsteknologi, ser også på «hygge» som en rolig livsglede:

På en feriemorgen er det hygge å krølle sammen på sofaen under dynen ved siden av den andre halvdelen eller et kjæledyr, drikke kaffe og se på TV eller høre på musikk. Å gå i parken med kolleger i lunsjpausen, sitte på plenen, spise, nyte sol og frisk luft uten å skynde seg å snakke, eller bare være stille sammen – det er «hygge». En søndagslunsj med pårørende, der det snakkes om de viktigste problemene i verden eller ingenting i det hele tatt i fire timer ved bordet og ingen er bekymret – det er «hygge».

Foruten evnen til å slappe av, lærer danskene oss noe annet. Elīna Korne, som har bodd og jobbet i Danmark i flere år, nevnte at «hygge» også innebærer planlegging og derfor ikke haste.

Hun har observert at det er veldig typisk for dansker å planlegge sine sosiale aktiviteter nøye på forhånd. Dette merkes spesielt i julen, når middager med venner og familie spilles inn nesten en måned i forveien.

«Og du vet allerede at denne helgen i desember skal du møte opp med disse vennene – du skal møtes, sette deg ned, spise, være kul og være «hygge».

Elīna tror at planlegging vil gjøre henne mindre stressende, og hun vil glede seg og vente spent på det lenge planlagte møtet med sine kjære.

Hygge er også et design. Kristīne Pimenova spøkte med at det skulle bli akkurat slik – et hus med vakre designelementer, en peis, en sofa med 15 små vakre puter. Overnatting som dette er, som lokalbefolkningen vil si, «hyggeligt».

Et av de definerende elementene i et hjemmedesign er lys. Elīna Korne avslørte at hyggebelysningen er dempet og varm. Dette kan være en rekke gulvlamper, små lys og stearinlys. Hun forteller også at folk i Danmark praktisk talt ikke bruker gardiner på vinduene, så noen ganger kan du se hvor danskene bor når du går forbi:

«Et varmt, dempet lys som får deg til å føle deg hjemme. Ingen lysrør som avgir kaldt lys. Så ser du at det er disse store lyspærene med glødetråd. Det er veldig typisk at du ser den typen lys på Å ha et spisebord å skape en dempet atmosfære.»

Svensker og nordmenn har også sin egen måte å tenke på

Mens nesten alle ser ut til å ha hørt om den danske «hygge», skjuler det svenske «lagom», som bokstavelig talt betyr «moderat – ikke for mye, ikke for lite», og det norske «koselig» en ikke mindre interessant livsfilosofi » …fra norsk – koselig, koselig).

Liene Some, som har bodd og jobbet i Sverige de siste syv årene, har lagt merke til at svensker bruker lagom mye, både på jobb og privatliv:

«Det gjelder for det meste dagligdagse matvalg, som å velge bare et mellomstort kakestykke eller å ha akkurat passe mengde mat servert på restauranten.»

Hun vurderte at dette er en grunn til at svenskene ikke skal overdrive og overdrive. Selv i et arbeidsmiljø, for eksempel, vil kolleger alltid gjøre jobben sin, men aldri jobbe sent.

Liene lo også over at denne «Lagom» er best å se i det svenske melkeutvalget, da svensker oftest kjøper «Mellanmjölk» (svensk for mellommelk), som inneholder 1,5 % fett. Dette går veldig bra med Midt-alternativet.

Imidlertid har nordmenn en lignende filosofi som danskene – «koselig». Baiba Norlinde-Nilsen, som er gift med en nordmann og har bodd mellom Latvia og Norge de siste seks årene, forklarte at «koselig» betyr nesten det samme som dansk «hygge» – jeg skal kose meg og kose meg. koselig atmosfære for å skape atmosfære og atmosfære.

Uansett vær har nordmenn en tendens til å ta lengre turer med pauser og kose seg med snacks de har med seg:

«Jeg ble først klar over forskjellene i aktiviteter da jeg inviterte mannen min til å plukke sopp i de latviske skogene. Han spurte når vi skulle begynne å lage smørbrød og kaffe. Og jeg sa ærlig til ham: «Vi går bare rundt i skogen, den vil ikke være der på lange timer og vi må spise.» Han syntes imidlertid det var veldig rart å gå på sopptur uten matpakke (matpakke) og kaffe. Det var første gang jeg begynte å føle litt annerledes mellom meg selv og turene hans.»

I tillegg tar nordmenn ikke bare med seg varm drikke og snacks når de går, men også et brett å sitte på.

Og som en tredje viktig del av den tenkningen nevnte Baiba å tilbringe tid med sine kjære. Om sommeren er det soling og grillfester. Sosialt samvær er også viktig om vinteren – selv da kan det være om vinteren sitter over en kopp eller til og med en hagefest og nyter en varm drink:

«Jeg tror det er veldig viktig å tilbringe tid med andre mennesker fordi vi ønsker å være nær dem og ikke bare gå når vi trenger hjelp til å gjøre noe. Å være sammen er en måte å si til en person – jeg bryr meg om deg, jeg vil være i ditt nærvær.

Hjelper virkelig denne filosofien mot de mørke vinterkveldene?

Det finnes ingen spesifikke studier på hvordan denne tenkningen påvirker skandinaviske sinn. Det er imidlertid spekulasjoner om at denne filosofien kan være en av hovedårsakene til skandinavene anses som så heldig.

Kristīne Pimenova vurderte at hygge selvsagt er et koselig samvær, men for det meste handler det om samvær med sine nærmeste. Men hva skal man gjøre i disse tilfellene for de som er ensomme?

«Akkurat nå, i ferien, er det et ubesvart spørsmål, og det er derfor jeg synes vi bør slutte å fremheve hygge så lidenskapelig, filme det i annonser og sette det i magasiner, for for mange kan det være skremmende å være alene eller ikke være sammen.» å være . Som sagt, spesielt i ferien”, begrunnet Kristīne sin mening.

Gundars Mēness tenkte annerledes. Han sa at alle skulle få være i fred med seg selv og alt rundt seg et øyeblikk. Det betyr selvfølgelig ikke at det er godt å være lat hele tiden:

«Du fortsetter å jobbe og har det travelt, gjør alt som trengs for å tjene til livets opphold, bruker fortsatt tiden din effektivt for å oppnå den levestandarden du ønsker å oppnå, men noen ganger glemmer du problemer, ikke tenker på ting du kan gjøre. Ikke påvirke, ikke bekymre deg for hva som var eller vil bli, bare vær i stedet.»

Baiba er også overbevist om at det norske «koselig» rettferdiggjør seg. Det gjør det også lettere å takle effektene av pandemienes restriksjoner på hverdagen – å hjelpe mennesker til å hjelpe seg selv var en «nydelig» livsfilosofi:

«Lange turer i fjellet med varm drikke, mye levende lys og varme tepper i stua, hjemmepynt til høytiden, lunsj ute når været tillater det. Etter min mening hjalp alle disse små livsgledene oss til å komme oss gjennom denne tiden.»

Hun la også til at grunnen til at slike aktiviteter er effektive er fordi det endelig gir en ide om hva som kan gjøres for å få deg til å føle deg bedre og mer komplett på daglig basis.

Liene sa i mellomtiden om «Lagom» at denne tenkningen hjelper henne å balansere livsstilen, men forbedrer ikke hennes velvære om vinteren:

«I mørket er den viktigste måten for svensker å overleve på å holde seg ute så mye som mulig. Svenskene går aktivt på ski, skøyter, fotturer eller soler seg i varme land. Likevel er det mange tilfeller av depresjon i mørket.»

You may also like

Leave a Comment