Home » Hvordan ville den digitale dollaren planlagt av USA se ut?

Hvordan ville den digitale dollaren planlagt av USA se ut?

by Peter Østbye

NEW YORK: USAs president Joe Biden begynte offisielt arbeidet med en mulig «digital dollar» onsdag. Hvis den ser dagens lys, kan denne virtuelle dollaren endre måten folk betaler for dagligvarene sine og sender penger til utlandet.

Hvilken form ville en digital dollar ha?

Det vil fortsatt være en dollar utstedt av den amerikanske sentralbanken (Fed), som sedler og mynter, men i en digital form tilgjengelig for alle, ikke bare finansinstitusjoner.

I motsetning til penger satt inn på en bankkonto eller brukt til å betale gjennom apper som Venmo og Apple Pay, vil de bli holdt på Fed-kontoer i stedet for i en bank. Og i motsetning til en kryptovaluta, som ofte er flyktig, vil den være verdt så mye som en dollar.

Ville en digital dollar stole på blokkjedeteknologi som bitcoin? Vil det være knyttet til et betalingskort? Vi vet ikke, Joe Biden ber handelsdepartementet og Fed nøyaktig analysere de forskjellige alternativene.

Hvis det blir tatt en beslutning om å fortsette, kan det ta ytterligere «flere år» å bestemme spesifikt hvilken teknologi som skal beholdes, ifølge Darrell Duffie, spesialist i digitale valutaer ved Stanford University.

Hvorfor ta i bruk en digital dollar?

Dette vil redusere eller til og med eliminere transaksjonskostnader ettersom utvekslingen ikke lenger vil gå gjennom banker, bankkort eller applikasjoner som krever provisjoner for hver betaling.

Talsmenn sier at det vil hjelpe de uten bank, omtrent 5 % av husholdningene i USA, og kan gjøre det lettere å betale føderale fordeler.

Det er risikoer, enten det er en svikt i det elektroniske systemet eller et cyberangrep. Personvernspørsmål dukker også opp, da myndighetene teoretisk sett kan ha tilgang til alle operasjoner som utføres.

Banksystemet kan også bli skadelidende, ettersom bankene bruker innskudd på kundekontoer for å låne ut til andre. Med en digital dollar kan de ha mindre penger på hånden.

Hvilken innvirkning på global finans?

Internasjonale overføringer, som ofte er lange og dyre å gjennomføre, kan gjøres betydelig enklere.

En ordre som for øyeblikket tar to dager å behandle kan behandles på en time, sier Marc Chandler, valutaekspert ved meglerhuset Bannockburn.

Etter hans syn bør ikke dollarens geopolitiske rolle i dette markedet forstyrres.

En digital dollar vil representere «en naturlig utvikling, ikke en revolusjon,» anslår han, og minner om at mer enn 6,5 billioner dollar allerede veksles elektronisk på valutamarkedet hver dag.

For eksempel, selv om Kina lanserer en storskala digital yuan og sier: «Jeg tror ikke det vil endre yuanens plass i den globale økonomien, vil det alltid være spørsmål om tillit, åpenhet, markedsrelevans.»

Men hvis USA skal fortsette å dra nytte av dollarens status som den dominerende valutaen i sentralbankreserver og i internasjonale betalinger, mener Darrell Duffie det er tvingende nødvendig at regjeringen vurderer saken seriøst. «De må sørge for at de leder diskusjonen om standardene som brukes ved grenseoverskridende overføringer,» sier han.

Kan USA ta igjen?

Mange land jobber allerede med digitale versjoner av sine egne valutaer, fra eurosonen til India, men «det er ingen bevis for at det å være først på markedet gir noen betydelige eller materielle fordeler,» bemerker Jamiel Sheikh, grunnlegger av en tenketank om digitale valutaer. (CBDC Think Tank). Tvert imot: «Svikt på grunn av utilsiktede konsekvenser, lavt bruk osv. kan svekke tilliten til utstedende institusjon».

«Den overveldende dominansen til dollaren gir USA luksusen av å lære av erfaringer i andre land,» sa Eswar Prasad fra Cornell University.

Kan kryptoverdenen snus på hodet?

Hvis den er utformet godt, kan en digital dollar foretrekkes fremfor en kryptovaluta for innenlandske børser, sier Darrell Duffie.

Men når det gjelder internasjonale pengeoverføringer, «er det usannsynlig at en stor sentralbank vil tillate noen i verden å åpne en konto hos dem,» sier han. Spesielt siden USA kan ødelegge pengesystemet til små land hvis innbyggere heller vil bruke den digitale dollaren enn den lokale valutaen, argumenterer han.

På den annen side er dette ikke ment å endre bruken av kryptovalutaer, som kun brukes til spekulative formål.

You may also like

Leave a Comment