Home » Hvorfor er kokt grøt og andre enkle spill så viktige for barn?

Hvorfor er kokt grøt og andre enkle spill så viktige for barn?

by Thure Lindhardt

Indrė Neimantė, lærer ved Family Lab Academy, og Augustė Zaurakaitė, logoped, svarte på disse og andre spørsmål og ga tips og ideer til aktiviteter.

Når det kommer til et barns motoriske ferdigheter, er det vanligvis tenkt på som bevegelse mens du går eller løper, men barnets motoriske utvikling er delt inn i to kategorier: mindre og generell.

Finmotorikk inkluderer små bevegelser av hender, fingre, føtter, lepper og tunge, mens generell motorikk inkluderer muskelmotorisk utvikling, som gjør at et barn kan gå, sitte, bevege hodet og lignende. På denne måten sikrer vi umiddelbart at barnets fysiske utvikling er en vesentlig del av barnets språkutvikling.

Det er svært viktig å utvikle barnets finmotorikk. Barnets fingre er direkte relatert til språksentrene, så dannelsen deres er veldig viktig og er direkte relatert til barnets språkutvikling.

5 måter å utvikle finmotorikk på:

Å trene et barns fingre, hånd og håndledd er veldig viktig fra en ung alder. Gjør palm massasje – det er en rekke kjærtegn, gni, bare unngå sterke slag. Senere kan vi utvikle barnets fingerbevegelser gjennom fingerleker. En av dem er kjent – det er «kokt grøt». I løpet av dette spillet utvikler det å gjøre fingerbevegelser mens du koker grøt, ikke bare fingerbevegelsene, men også barnets forståelse av tale. Fingerbevegelser kan settes inn mens du synger hvilken som helst sang.

  • Piercing perler, nudler, knapper

Denne aktiviteten utvikler ikke bare barnets finmotorikk, men også koordinasjonen av øyet og armen. Du kan bruke en pinne eller tråd til denne aktiviteten, du kan sette perler, pasta eller knapper på den. Sistnevnte er best stor, massiv, og stangen eller tråden så sterk som mulig.© Foto fra personlig arkiv

For å gjøre den kunstneriske aktiviteten så behagelig som mulig for barnet, mal, stemple, bland uten å lage et spesifikt bilde, men nyt i stedet variasjonen av farger og følelser. Under tegning utvikles ikke bare barnets finmotorikk, men også fantasi, kreativitet og konsentrasjon av oppmerksomhet, samt kunnskap om farger.


Hvorfor er

© Foto fra personlig arkiv

Caps vil sannsynligvis være i hver husholdning, fra en rekke drinker eller babypuréer, men ikke alle tror det kan være et flott spill for et barn. En måte er å sortere proppene etter farge ved å plassere dem i de riktige fargeboksene. Vi kan også tegne ønsket gjenstand eller gjenstand (f.eks. bær, orm) på pappen fra sirklene, male den i ønsket farge og se etter en stopper i denne fargen.


Hvorfor er

© Foto fra personlig arkiv

  • Konstruktører / blokker

Disse spillene er et must for ethvert hjem. Lek med blokker eller konstruktører oppmuntrer barnets fingerbevegelser samt barnets kreativitet og konsentrasjon. Konstruktive spill er en flott aktivitet for familietid når foreldrene kan bygge og barnet kollapser eller blir involvert i konstruksjonen.


Hvorfor er

© Foto fra personlig arkiv

Enhver daglig aktivitet som beveger et barns små muskler (fingre, øyne, tunge osv.) er egnet for å trene finmotorikk. Det kan være knappefesting, klesklypefeste, berøringsflater med forskjellige teksturer, modelleringsspill, klistremerker. For å gjøre disse aktivitetene enda mer meningsfulle, si fargene, formene og handlingene du utfører høyt.

Ikke bare finmotorikk, men også store motoriske ferdigheter er svært viktig for at et barns tale skal utvikle seg jevnt. Den generelle utviklingen av et barns motoriske ferdigheter i tidlig barndom er av stor betydning for språkdannelsen. Finmotorikk utvikles på grunnlag av generell motorikk. Når barnet kan gjøre store bevegelser, skjer overgangen til finmotoriske bevegelser.

Viktige motoriske ferdigheter Opplæringen begynner i spedbarnsalderen, når barnets armer og ben beveges under trening og barnet senere kan gjøre det selv. Når et barn er i stand til å krype, starter en fase med aktiv motorisk trening, alle muskelgrupper brukes, og aktiviteter kan gjøres vanskeligere ved å oppmuntre til visse oppgaver:

  • Tunnelkonstruksjon (egnet for bord, stoler, etc.)

Det er mulig å bygge en tunnelby i huset, ulike stoler er nyttige til dette, bordene er dekket med tepper og barnet oppfordres til å krype gjennom disse tunnelene.


Hvorfor er

© Foto fra personlig arkiv

Skap et miljø der barna føler at de er på en hinderløype. En rekke leker kan plasseres rundt i huset, puter på gulvet og barn bør overvinne denne hinderløypa mens de løper/kryper. Under aktiviteten snakker vi hele tiden med barnet, og forteller oss selv hvilke hindringer vi vil møte på vår vei.

Det skal ikke mye til for å forberede seg til denne aktiviteten. Det er mulig å legge ulike former på gulvet hjemme (sløyfer, tepper, puter osv.). Under aktiviteten oppfordrer vi barna til å hoppe fra en gjenstand til en annen som frosker.

  • Spore gjenstanden (ballonger osv.)

I denne aktiviteten sikter vi mot en gjenstand som er hengt opp fra høyden, for eksempel en ballong, treblad eller noe som interesserer et barn. Når vi fanger navngir vi det vi sikter på (for eksempel sikter vi på en rød ballong).

  • Sanger med bevegelser, danser

Sangene utvikler barnets språk perfekt samtidig som vi kan inkorporere ulike bevegelser. En av dem er en øvelse hvor vi synger og gjør handlingene nevnt i sangen.

Derfor er det i utviklingen av sentrale motoriske ferdigheter svært viktig å hele tiden snakke med barnet for å si hvilke handlinger som utføres for å øke barnets språk, forståelse, artikulasjon og ordforråd. Og alle disse aktivitetene vil inspirere til nye lærerike leker hjemme på regntunge høstkvelder.

utdanning

I Utdanningsseksjonen finner du detaljerte og profesjonelle svar på mange av spørsmålene dine hver uke.

Har du spørsmål om oppdragelse og utdanning av barn, har problemer i en utdanningsinstitusjon og ikke finner svar, kan du kontakte barnevernsarbeidere.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment