Home » Hvorfor ønsker ikke politikere i Latvia å diskutere dødshjelp? / Script

Hvorfor ønsker ikke politikere i Latvia å diskutere dødshjelp? / Script

by Thure Lindhardt

I fire år ble de nødvendige minst ti tusen underskriftene samlet inn for å sende et initiativ for å legalisere eutanasi i Latvia til Saeima. Men lovgiveren avviste raskt dette og det ble ingen bredere diskusjon. Det var ikke klart for offentligheten hvorfor pastorene i de fire kirkesamfunnene og noen leger ble invitert til utvalgsmøtet og ikke en bredere krets av sakkyndige.

Saeima vise Janīna Kursīte-Pakule sa:

«Selv om kirken er atskilt fra staten, er den ikke forbudt slik den var i sovjettiden. Det er pastorer som ofte kommer i kontakt med mennesker i de siste og mindre lykkelige øyeblikkene av deres liv.»

Initiativet bør være for et bedre liv, ikke en god død, sa Dr. Vilnis Sosārs på kommisjonsmøtet og varamannen er helt enig. Det var også bekymring for at dødshjelp kunne misbrukes.

Kursīte-Pakule sa at det var tvil om at dette ikke ville skape en gunstig jord selv om eutanasi for å arve eller fjerne unødvendige tungvinte vedlikeholdsforpliktelser var en måte å bli kvitt deres hjelpeløshet og muligens deres skyld for mangelfull informasjon.

Pastor Rinald Gulbis, medlem av European Association of Death and Social Researchers, sa:

«Det savner vi – aktive diskusjoner av høy kvalitet, vitenskapelig nøytrale diskusjoner, utenfor det religiøse og kirkelige miljøet, utenfor det politiske miljøet.»

For eksempel, etter lange diskusjoner i år, stemte det spanske parlamentet for eutanasi; i nabolandet Portugal suspenderte forfatningsdomstolen parlamentarisk beslutning.

Ivars Ījabs, medlem av Europaparlamentet, sa: «Spania er et veldig religiøst land, selvfølgelig i positiv forstand. Samtidig ble eutanasi legalisert der fordi det skiller disse spørsmålene. Mine religiøse synspunkter må ikke være de av» grunnlag for politiske beslutninger.»

New Zealand kommer på listen over dødshjelpsland 7. november, hvor publikum stemte i en folkeavstemning i fjor.

«Cage»: eutanasi

Mer

KONTEKST:

LTVs digitale innholdsprosjekt «Būris» er et sted for åpent å diskutere og lytte til temaer som ofte splitter publikum og skaper forvirring – ikke bare i Latvia, men også i nabolandene. Harde opplevelser og følelsesmessige livshistorier fra medmennesker, heftige diskusjoner med de som tenker annerledes, ekspertuttalelser, kompetansen til Europaparlamentet og andre EU-medlemslands beslutninger – alt dette finner du i «buret».

Feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterå sende utdraget til redaksjonen!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil Knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like

Leave a Comment