President Donald Trump har sagt at han heller vil se at flere innvandrere kommer til USA fra Norge enn fra «midt i ingensteds»-land i Afrika. I Davos lærte han hvorfor dette ikke skjedde. Ifølge World Economic Forum er Norge det mest beboelige landet i verden.
Som Don Tapscott skriver på nettsiden kvarts, Norge kom først på grunn av analytikerne Verdens økonomiske forum De tar hensyn til mer enn bare det bruttonasjonalprodukt. Du tenker at BNP er et for snevert mål på økonomisk aktivitet.
En forurensende fabrikk kan forgifte innbyggere innenfor en radius på ti kilometer, men fra et BNP-perspektiv er det samme anlegget en blomstrende økonomisk aktivitet. Hyppigere legebesøk og sykehusopphold er bra for BNP. Hendelser som er bra for begravelsesbyråer er også bra for BNP.
De fleste økonomer og forretningsanalytikere i Nord-Amerika er besatt av økonomiske data, spesielt BNP. Dette er kjetteri. BNP som mål forteller sentralbankene når de skal løsne eller stramme inn pengemengden. Velgerne dømmer regjeringer på om landets BNP vokser raskt nok. Analytikere måler om statlige «stimulusinitiativer» har en positiv effekt på BNP.
Ulempen med denne tilnærmingen er at regjeringer fokuserer på kortsiktig stimulans i stedet for bærekraftig, langsiktig planlegging.
Forsvarerne av BNP er de som jobber for det Wall Street eller tjene penger i finansnæringen. Som de hevder, betyr et økende BNP noe bra Prov (Dow Jones Industrial Average (DJIA), en av de viktigste aksjeindeksene for selskaper notert på New York Stock Exchange) og «en god Dow er bra for alle.»
>>> Les også: Slutten på kapitalismen? Det er på tide med en ny ordre
Men det er ikke tilfelle. For noen tiår siden var argumentet om at et stigende økonomisk tidevann løfter alle båter noe sant. Fordelene ved en bedre økonomi pleide å tilfalle samfunnet som helhet, men slik er det ikke lenger. I USA ser vi massiv vekst og høy Dow som kommer de rike til gode på bekostning av de fattige.
I mange land løfter den økende økonomiske tidevannet yachtene, men de stakkars menneskene i livbåtene blir fanget i vannet og drukner. Inntektsulikheten øker.
Distribuert i dokumenter i Davos Ledere i World Economic Forum advarte at «politikere og næringslivsledere ikke bør anta at vekst er et universalmiddel for offentlig frustrasjon, inkludert de fra yngre generasjoner, hvis representanter har rystet politikken i mange land de siste årene.»
Mange har hevdet at besettelse med BNP er galskap. Don Tapscott sier at World Economic Forum er den mest innflytelsesrike organisasjonen når det gjelder å forkynne denne sannheten. Han er også en av få som foreslår et pragmatisk alternativ.
WEF (World Economic Forum) sier vi bør bruke en indeks Inkluderende utviklingsindeks. indeks Den vurderer hvordan land presterer i 11 dimensjoner av økonomisk fremgang i tillegg til BNP. Det kan oversettes som en indeks for inkluderende utvikling. Den har tre pilarer: vekst og utvikling; Inkludering, det vil si inkludering; og intergenerasjonell rettferdighet – bærekraftig forvaltning av natur- og økonomiske ressurser.
Indikatorene som utgjør vekst- og utviklingspilaren i indeksen er BNP per innbygger; Arbeidsproduktivitet; Arbeid; og en sunn forventet levealder.
>>> Les også: Hvorfor er skandinaviske ansatte så fornøyde?
Når WEF snakker om «inkludering», betyr det et mål på median husholdningsinntekt, fattigdom, formue og inntektsulikhet.
Bærekraftig forvaltning av naturressurser og økonomiske ressurser måler områder som statsgjeld, karbonutslippsintensitet og utarming av naturressurser.
I følge WEF har 29 avanserte økonomier økt sin vekst og utvikling med mer enn 3 % de siste fem årene. Ingenting har imidlertid endret seg når det gjelder inkludering og inntektsgapet vokser.
World Economic Forum mener Norge er den mest avanserte økonomien i verden. Den er nummer to i rangeringen på generasjonsnivå og tredje i de to andre pilarene i indikatoren: vekst og utvikling og inkludering. Mindre europeiske økonomier dominerer toppen av indeksen, med Australia (9. plass) den eneste ikke-europeiske økonomien på topp ti.
Av G7-økonomiene dette Tyskland plassert høyest (12. plass). Da er den funnet Canada (17.), Frankrike (18.), Storbritannia (21.), USA (23.), Japan (24.) og Italia (27.). Polen rangert på 5. plass blant utviklingsland. Foran oss var Litauen, Ungarn, Aserbajdsjan og Latvia. Kina i denne rangeringen tok de 26. plass.
Å diskutere beregninger er som å diskutere det amerikanske helsevesenet. Det er det dyreste systemet i verden; koster økonomien mer enn noe annet land. Hvis du har penger, er dette den beste pleien du kan kjøpe. Men selv med Obamacare mangler mange amerikanere tilstrekkelig helsehjelp. Barnedødeligheten er blant de høyeste i den utviklede verden. Det samme er dødeligheten for kvinner under fødsel. Hvorvidt det amerikanske systemet er det beste avhenger av perspektivet ditt og størrelsen på lommeboken.
>>> Les også: “Polar Silk Road” gjennom Arktis. Kina annonserte en ny visjon
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»