Home » I Danmark holder folk nasjonalflaggene sine hjemme hele tiden. Hvorfor ikke bruke flagget oftere også i Latvia?

I Danmark holder folk nasjonalflaggene sine hjemme hele tiden. Hvorfor ikke bruke flagget oftere også i Latvia?

by Thure Lindhardt

Bursdagskake med det danske flagget.

Foto: Alexanderstock23 / SHUTTERSTOCK

Daina Šulca, «Latvijas Avīze», JSC «Latvijas Mediji»

Rød-hvit-røde flagg vaier under den latviske nasjonalferieuken, og bekrefter vår tilhørighet og vår respekt for landet vårt. Loven tillater imidlertid at nasjonalflagget kan brukes på nasjonale, religiøse og familiehøytider, minnedager og andre anledninger. Og dette er temaet – den daglige bruken av flagget vårt uten de lovpålagte datoene – ser ut til å være mest tenkt på for øyeblikket – under den latviske nasjonalferieuken i november.

Historier

I Bigauņciems vasket havet bort kropper av soldater under en sterk nordveststorm med en stor flom

1 dag

Nyhetene


«Sykehuset sanitærutstyret får mer enn læreren i skolen.» Kreituse anslår statsbudsjettet for 2022

13 timer

cocktail


FOTO. Politikeren Ramona Petraviča unnet seg en erotisk fotoseanse på sidene til et herreblad

1 dag

Les andre nyheter

I de nordiske landene, spesielt Sverige og Norge, er nasjonalflagget utbredt og utbredt – på festivaler og i hverdagen, men mest uovertruffen er Danmark – flagget har blitt deres daglige symbol der. Hvordan gjorde du det og hvordan kommer det til uttrykk?

Dansk flagg på en julekake ved veikanten

Danskene bruker nasjonalflagget sitt hver dag. Fra barndommen av, fra den lille danskens første fødselsdag, er flagget, flaggene og flaggvimplene en del av enhver feiring, enhver viktig familie eller privat begivenhet.

ANDRE LES NÅ

Flaggkjeder er dekorert med juletrær, de er festet til taket, lamper og døren til huset.

Danskene bruker nasjonalflagget i forskjellige størrelser, selv i et så lite – for å dekorere høytidsbordet legges flagget i hvert kake- eller rundstykke. Det danske flagget er trykt på servietter, duker, barn tegner det på bursdagshilsener.

I husene der feiringen finner sted, heises flagg i kantene av hageganger – alle som går forbi blir feiret med glede, men gjestene finner lokalet ved å gå langs flaggene som heises på bakken.

Det er en patriotisk oppdragelse av kjærligheten til hjemmet fra tidlig alder, som senere ble gjenspeilet i nesten alle politiske og sosiale aktiviteter i Danmark.

Det danske flagget er et symbol på personlig og nasjonal lykke, og flagget lærte dem å henvende landet sitt til «deg». Ingen ferie nødvendig. Enten land eller by – mange, veldig mange mennesker i dette landet bærer alltid flaggene sine hjemme.

Hver danske bruker og tolker flagget på sin egen måte, noe som gjør flagget til et samlende symbol for det danske folk, ikke bare for offisielle nasjonale høytider og seremonier.

Legenden om det danske flagget

Opprinnelsen til det danske flagget kan spores tilbake til begynnelsen av 1200-tallet i vårt naboland Estland. Legenden forteller at det estiske flagget falt fra himmelen 15. juni 1219 under slaget ved Lindanes mellom korsfarerne ledet av den danske kong Waldemar II og den estiske hedenske hæren. Flagget hadde falt ned fra himmelen i en tid da danske tropper slet. Legenden forteller at 15. juni 1219 er fødselsdagen til det danske flagget og det danske flagget har sitt eget navn «Dannebrog», som betyr «dansk stoff» eller «vellaget materiale».

Begynnelsen av det latviske flagget

Den eneste prototypen av flagget til folkene som bor i dette området, registrert på 1200-tallet da den semigalliske lederen Nameisis angrep Riga i 1279, ble tatt som prototypen på det latviske flagget. På invitasjon fra den liviske ordenen av Tyskland ankom flere tropper fra Cēsis Riga – en bror av den tyske orden med hundre motvakter under det rød-hvit-røde flagget.

Det er i Chronicle of Livonian Rhymes, hvis forfatter er ukjent. Kronikken beskriver hva som skjedde i fortiden – de liviske korstogene og kampene til den teutoniske orden. Verket skrevet i diktet regnes som en historiografisk tekst og sier:

«En bror kom til Riga fra Cēsis

og han tok med hundre vektere

slik at semigallianerne beseirer dem.

Da de hørte dette, kom de med et rødt flagg med et hvitt bånd i midten.

(..)

Jeg kan fortelle deg hva jeg gjør akkurat nå

dette billige flagget er det samme.

Latvisk flagg hver dag

Vi er for offisielle når det gjelder nasjonalflagget vårt. Flagget er et vitnesbyrd om vår kultur, vår identitet, vår etniske opprinnelse, og dets private bruk i interiør og interiør, styrker bare vårt bånd til vårt land og våre røtter.

Flagg bør alltid heises i Latvia – dette er på ingen måte et overdrevet eller utopisk tilbud til eieren av et privat hus eller lederen av en institusjon og et selskap.

Utsikten over den blå himmelen med flaggene vaiende er virkelig fin og patriotisk.

De siste årene har bruken av latviske flaggsymboler og farger i stearinlys, skjerf, luer, hansker utviklet seg, men bruken av flagget kan være enda mer mangfoldig, og tilbyr varianter av nasjonalflagget i forskjellige former og størrelser – la barna dekorere rommene sine fra tidlig alder slik at de ikke er redde for å bære nasjonalflagget slik at det blir varmt, tilgjengelig, forståelig og nært dem.

Flagget styrker samholdet til det latviske folket, og vi bør lytte til hvorfor hvert land i det hele tatt har et flagg – fordi vi har vårt eget land, fordi vi tilhører Latvia, fordi flagget oppmuntrer og forener oss.

RELATERTE ARTIKLER

Hvorfor ikke bruke flagget oftere? Hvorfor ikke bruke flagget hver dag?

Tilstedeværelsen av flagget i hjemmet er avgjørende – det bringer tro, respekt og kjærlighet til folket og deres land. Med dette nasjonale symbolet begynner vår patriotiske oppvekst i alle hjem – uten taler, introduksjoner eller offisielle avtaler. Tilstedeværelsen av flagget taler for seg selv.

fag

You may also like

Leave a Comment