Home » I konflikten med Boeing planlegger Norwegian Air å kjøpe Airbus

I konflikten med Boeing planlegger Norwegian Air å kjøpe Airbus

by Peter Østbye

Norwegian Air legger press på Boeing. Det norske selskapet, som driver en flåte som utelukkende består av fly fra den amerikanske flyprodusenten, kom ut av konkursbeskyttelsen i mai 2021. Gruppen er imidlertid fortsatt i konflikt med Boeing om kanselleringen av en ordre på 97 fly plassert før pandemien. Denne tvisten er gjenstand for en rettslig prosedyre i USA. Airbus hadde imidlertid akseptert flyselskapets kansellering av en lignende ordre.

Ifølge informasjon rapportert av Reuters den gang, møtte norske tjenestemenn, inkludert administrerende direktør Geir Karlsen, et salgsteam fra Airbus forrige måned. Geir Karlsen sa fredag ​​18. februar at dette møtet var en del av en langvarig dialog. – Vi finner det for eksempel problematisk å utarbeide en fremtidig flåteplan med Boeing mens vi er i konflikt med dem, sa konsernsjefen på sidelinjen av selskapets resultatpresentasjon. «Så vi må bestemme oss for hva vi skal gjøre i fremtiden og om det i det hele tatt er mulig å få en kommersiell avtale med Boeing. Vi ønsker det, men vi har ikke klart det så langt,» legger han til.

DIN INDISER

Boeing kommenterte ikke umiddelbart, og en talsmann for Airbus nektet å kommentere.

Norwegian opererte 51 Boeing 737 i fjor, et antall de planlegger å øke til 70 gjennom leasing i år. I henhold til vilkårene i disse leieavtalene kan enkelte fly imidlertid erstattes med «ny teknologi smalkroppsfly fra Boeing eller Airbus», de to hovedaktørene i markedet for kommersielle fly. – Vi ønsker veldig å ha en flåte som er delvis eid og delvis leid, og hvis vi må legge inn en ny bestilling på fly er tiden i ferd med å renne ut, sa Geir Karlsen. Han nektet å utdype hvor raskt en avgjørelse måtte tas.

Norwegian og Airbus kom til enighet om vilkårene for oppsigelsen av kontrakten for 88 fly med én gang i februar 2021, opplyser de to selskapenes advokater til den irske høyesterett. I henhold til vilkårene i avtalen vil Airbus kunne beholde avdragene betalt av Norwegian, som fortsatt skylder det £600.000 (omtrent €720.000).


Med Reuters (Victoria Klesty, med bidrag av Tim Hepher; fransk versjon Elena Vardon, redigering av Jean-Michel Bélot)

You may also like

Leave a Comment