Home » I Norge kjører du fortere med tilhenger

I Norge kjører du fortere med tilhenger

by Peter Østbye

Den viktigste endringen kommer fra at tilhengere kan kjøres i en hastighet på 100 km/t. «Tempo 100» – denne meldingen vil glede caravaning-fans når de camperer i Norge.

Det handler om en plakett som informerer andre trafikanter om at med denne tilhengeren og i denne bilen er det trygt å kjøre på Autobahn i 100 km/t! Fra mars i år skal biler med ordinær henger og campingvogn ifølge forskriften kunne kjøre fortere.

Du må søke om Tempo 100-sertifikatet. Dra til Norge? På Statens vegvesens nettsider kan du sjekke om en bestemt bil og tilhenger kan tillates å kjøre i 100 km/t. Du må angi VIN-nummeret til kjøretøyet og tilhengeren. Og svar positivt på noen spørsmål (Statens vegvesen, her er link til engelsk versjon: https://www.vegvesen.no/en/kjøretøy/own-and-maintain/trailer/tempo100/?lang=en).

Det viktigste er at bilen er utstyrt med et stabilitetskontrollsystem (ESC) som tar hensyn til tilhengeren. Bilen skal ha bremser med ABS og totalvekt må ikke overstige 3.500 kg. Det er også vektspesifikasjoner for bil-tilhenger-kombinasjonen slik at trekkvognen ikke er for lett i forhold til tilhengeren. Det stilles også andre krav til utstyret til tilhengeren, som skal sikre stabil og sikker kjøring.

Større restriksjoner gjelder for tilhengere

Er tilhengeren utstyrt med hydrauliske støtdempere? Og koblingssystemet i stabiliserende løsninger? Svarer vi ja på spørsmålene ovenfor, kan vi søke om sertifikatet «Tempo 100».

Har du en (bolig)tilhenger i Norge som er mer enn fire år gammel, må den kontrolleres og godkjennes som trafikkdyktig. «Tempo 100»-tilhengere godkjent for veitrafikk blir teknisk testet annethvert år.

Fra mars 2022 vil vi generelt kjøre fortere med hver tilhenger i Norge. Utenfor Autobahn vil vi kjøre i 80 km/t i stedet for 60 km/t. Det er mange måter å komme seg raskere til campingplassen på. Det skal også være tryggere på den måten. Fra nå av forventer Statens vegvesen å redusere risikoen for farlig forbikjøring av en kjøretøykombinasjon (bil + tilhenger).

«Takt 100»

Norge slutter seg til gruppen av dem som vurderer å kjøre med tilhenger i en hastighet på 100 km/t for å være trygt. I mellomtiden har enkelte kjøretøy med tilhenger fått kjøre i hastigheter opp til 100 km/t på motorveier og motorveier i Tyskland, Nederland og for eksempel Sveits. På denne måten belønnes kjøretøy som oppfyller visse (høyere) tekniske krav. I Tyskland, for eksempel, må du gå til en autorisert forskningsinstitusjon for å utføre ytterligere tekniske tester, som bekreftes av det tilsvarende «Tempo 100»-sertifikatet. Det er for eksempel viktig om clutchsystemet er i samsvar med ISO 11555-1-standarden (100 km/t-homologering mulig). Testen gjelder støtdemping av tilhengerhjulene og den stabiliserende effekten av kjøretøy-tilhengerkoblingssystemet. I Tyskland må hastighetsindeksen for dekk (opptil 6 år) ikke være mindre enn 120 km/t.

You may also like

Leave a Comment