Home » «I Norge som i Europa finner sosialdemokratiet sine røtter igjen»

«I Norge som i Europa finner sosialdemokratiet sine røtter igjen»

by Thure Lindhardt

Tidligere utenriksminister (2005-2012), Jonas Gahr Store, 61, som ble valgt inn i Arbeiderpartiets ledelse i 2014, ble utnevnt til statsminister 14. oktober. Sosialdemokratene, som forble i opposisjonen i åtte år, kommer tilbake til makten etter å ha vunnet parlamentsvalget med sentristene en måned tidligere. Gahr Store aksjonerte mot ulikhet og for fortsatt olje- og gassproduksjon.

også lese Artikler reservert for våre abonnenter I Norge kommer Ap tilbake som regjeringssjef

Du virket veldig rørt da du introduserte dine utdannings- og industriministre for regjeringen din, som både overlevde angrepet på øya Utoya av Anders Breivik 22. juli 2011 og som krevde 69 ofre, 77 med eksplosjonen av Oslo-bomben.

Det var virkelig et veldig rørende øyeblikk, for meg personlig, for partiet mitt, men også for landet mitt. Med angrepet på Utoya ønsket terroristen å drepe det sosialdemokratiske partiet. Det var målet hans, det var det han skrev i manifestet sitt. At han ikke lyktes, viser disse to statsrådene, som i trettiårene er blant de mest briljante på den politiske scenen. Demokratiet vant. Ikke alle som var i Utoya var politikk. Men denne generasjonen vet hva demokrati betyr og har betalt prisen for det.

For første gang siden 2001 styres Norge, Sverige, Danmark og Finland av sosialdemokrater. Dette kan snart også være tilfelle for Tyskland. Er dette sosialdemokratiets tilbakekomst i Europa?

Kampanje av Lalaf Scholz [en Allemagne] og min fant sted parallelt. Vi holdt kontakten på telefon og så den samme trenden uke etter uke: vi klarte å minne våre velgere om at identiteten til partiene våre er å forsvare arbeidernes interesser – arbeiderne, funksjonærene, lavinntektsfolket. Inntekt . Jeg tror det vi ser i Norge som i Europa er et sosialdemokrati som gjenoppstår med sine røtter og gjenoppdager sin relevans, et moderne sosialdemokrati.

også lese Artikler reservert for våre abonnenter Socialdemokratiets retur til Skandinavia

Vi vet hvordan vi skal samarbeide med partene i arbeidslivet. Denne trepartsmodellen spiller en viktig rolle i overgangen til våre samfunn. Høyre sier at dette betyr mindre fleksibilitet og tilpasning. Vi sier at modernitet handler om å dele ansvar i et samfunn i endring. Jobbsikkerhet og forsvar av arbeidernes rettigheter reduserer ikke fleksibiliteten. Dette er kilden. Det er ikke for ingenting at de sosialdemokratiske partiene i Norden og i Tyskland er i front: Velferdsstaten er en europeisk oppfinnelse, inspirert av nordisk-tysk. Jeg tror vi bryter en viss blindvei.

Du har lest 65,34% av denne artikkelen. Resten er kun for abonnenter.

You may also like

Leave a Comment