Home » I Polen bare 6 prosent. av ansatte jobber i helsevesenet. OECD publiserte rapporten

I Polen bare 6 prosent. av ansatte jobber i helsevesenet. OECD publiserte rapporten

by Thure Lindhardt
  • Fra 2000 til 2019 holdt andelen sysselsatte i helsesektoren i Polen seg ikke bare lav sammenlignet med andre yrker, men falt til og med litt – som man kan se av grafen
  • Andelen ansatte i denne sektoren i forhold til alle ansatte i Polen er kun 6 prosent
  • Protest- og streikekomiteen for helsevesenet kommenterte rapporten på Twitter

Andelen ansatte i helsesektoren i Polen er 6 prosent. alle ansatte

Rapporten fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) viser omfanget av sysselsettingen i helsesektoren i landene som er en del av Fellesskapet. Sammenlignet med Sverige, Norge, USA, Japan og mange andre land, er Polens resultat lite optimistisk.

Men før det dukker opp konkrete tall, er det verdt å være oppmerksom på hva rapportens forfattere fremhevet. Du skriver at i 2019 var hver tiende person – det vil si 10 prosent av alle sysselsatte uten landinndeling – ansatt i helsevesenet (eller i sosialtjenesten). I 2000 var denne verdien lavere: under 9 prosent.

Norge presterer i dag best på sysselsetting i helsevesenet med en verdi på 20,2 %, tett fulgt av Danmark med 17,5 %. Finland ligger på tredjeplass med 16,8 prosent. ansatt i helsevesenet.

Polen rangerer 31. av 39 land inkludert i rapporten, med en score på 6 % (Den nåværende listen over medlemmer av organisasjonen inkluderer ikke Russland). Russland og Estland er like foran oss (6,2 %), Chile er på nivå med Republikken Polen og Hellas like bak (5,8 %). Mexico lukker rangeringen med et resultat på 3 prosent av helsearbeiderne.

«Ikke så hyggelig i Polen som helseministeren og statsministeren sier»

Protest- og streikekomiteen for helsevesenet så også på OECD-rapporten.

– Men det er nok ikke så hyggelig som Helsedepartementet og statsministeren sier – skriver Protest- og streikekomiteen for helsevesenet.

Legene henvendte seg direkte til statsminister Mateusz Morawiecki og helseminister Adam Niedzielski. – Planlegger du noen reell handling i møte med pandemien? De spurte. Helsevernet trenger etter deres mening en omfattende reform, som de understreket «har vært snakket om lenge».

Les også: Kvalitetsloven. Sykehus rapporterer at de ikke har penger til nye prosedyrer

Det provisoriske sykehuset vil raskt ansette sykepleiere, ambulansepersonell og medisinsk personell

You may also like

Leave a Comment