Home » I Sudan utnevner general Al-Bourhane et nytt suverenitetsråd

I Sudan utnevner general Al-Bourhane et nytt suverenitetsråd

by Thure Lindhardt

General Abdel Fattah Al-Bourhane, forfatter av et militærkupp i Sudan i slutten av oktober, utnevnte et nytt suverenitetsråd torsdag 11. november, hvor representanter for blokken som krever en overføring av makt er ekskludert.

Etter styrten av diktatoren Omar El-Bechir i 2019 ble det opprettet et suverenitetsråd under presidentskapet til general Al-Bourhane, som på den tiden besto av sivile og soldater. Den 25. oktober oppløste sistnevnte imidlertid alle institusjoner, erklærte unntakstilstand og arresterte de fleste av landets sivile ledere.

Militæret hadde annonsert treningen i flere dager «Kommer» Myndighetene skal lede landet til frie valg. Først da hevdet de at de måtte sparke sivile ledere som var uenige med dem på veien mot demokrati. Regjeringen, med flere ministre fortsatt i varetekt og statsminister Abdallah Hamdok i husarrest, har ennå ikke blitt erstattet og medlemmene fortsetter å hevde å være de eneste myndighetene. «Legitim» i landet.

Les også: Artikler reservert for våre abonnenter I Sudan gjenvinner hæren kontrollen og undertrykker protester med blod

General Al-Bourhane fortsetter å lede rådet

General Bourhane vil med sitt dekret torsdag kveld beholde formannskapet i suverenitetsrådet, kunngjorde statlig fjernsyn. General Mohamed Hamdan Daglo, kjent som «Hemedti», i spissen for en paramilitær gruppe, Rapid Support Forces, anklaget for mishandling i Darfur-regionen (vest) eller under undertrykkelsen av anti-Bechir-opprøret, er fortsatt hans nummer to.

Det nye suverenitetsrådet har fortsatt 14 medlemmer. Imidlertid ble bare 13 navn annonsert av den sudanesiske TV-programlederen. Det fjortende medlemmet sies å representere øst i landet, der demonstranter blokkerte Port Sudan og havnen i halvannen måned. Av de tretten navnene som allerede er annonsert, er bare fire nye. I stedet for de fire representantene for Forces for Freedom and Change (FLC), sammenslutningen av sivile styrker som dukket opp fra anti-Bechir-opprøret, ble fire ikke-partipolitiske personligheter valgt.

Blant dem, Abu Al-Qassem Bortoum, en forretningsmann som hadde bedt om normalisering med Israel, stilte Washington det som en betingelse å fjerne Sudan fra sin svarteliste over stater som hadde «Terrorisme». Mr. Bortoum, 55, var stedfortreder under Omar El-Bechir og leder nå landbruks- og transportselskaper.

Også ny i styret: Salma Al-Mubarak, fra en stor sufifamilie i Sudan. Uten politisk fortid er hun den andre kvinnen i rådet sammen med Raja Nicola, representanten for den koptiske kristne minoriteten som vil beholde sin stilling. De ni medlemmene som forblir i suverenitetsrådet er representanter for hæren eller væpnede opprørsgrupper som signerte fred med Khartoum på slutten av 2020 etter år med dødelig konflikt i hvert hjørne av landet.

Vesten krever en «retur til konstitusjonell orden»

FN anslo torsdag kveld at denne utviklingen «Veldig bekymringsverdig». «Vi ønsker å se at overgangen gjenopptas så snart som mulig» og «Løsgivelsen av statsminister Hamdok, så vel som andre arresterte politikere og ledere», la FN-talsmann Stéphane Dujarric til under sin daglige pressekonferanse.

På sin side holdt FNs sikkerhetsråd en lukket sesjon om Sudan den morgenen, som er planlagt i arbeidsuken. Dette møtet ble ikke fulgt av en felles uttalelse. Moskva fortsatte å støtte general Al-Bourhane under møtet og understreket at det var avgjørende for stabiliteten i landet, rapporterte en diplomat på betingelse av anonymitet.

«Vi er fortsatt dypt bekymret over rapporter om ytterligere ensidige handlinger fra militæret i strid med ånden og bokstaven i den konstitusjonelle erklæringen»sa imidlertid den britiske FN-ambassadøren Barbara Woodward på slutten av møtet. Torsdag sa FN-utsending Volker Perthes til rådet «På en veldig direkte måte at vinduet for dialog og en fredelig løsning nå lukkes» krisen, la hun til.

Tirsdag oppfordret de tre landene i den årelange manøveren i Sudan-loven – Storbritannia, USA og Norge – general Al-Bourhane om ikke å ta grep. «Ensidig beslutning», og ba ham også om å gjeninnsette statsminister Hamdok. På torsdag møtte europeiske ambassadører den avsatte utenriksministeren Mariam Al-Sadeq Al-Mahdi og spurte igjen: «Gå tilbake til konstitusjonell orden» og «Umiddelbar løslatelse av fanger», Ministre, demonstranter, aktivister og til og med forbipasserende arrestert de siste ukene. Til tross for alt har ikke disse massearrestasjonene svekket viljen til dem som går inn for overføring av makt til sivilbefolkningen. Du ber om en ny «Manifestation of the Millions» Lørdag.

Les også: Artikler reservert for våre abonnenter USA og Europa er svært bekymret over situasjonen

Verden med AFP

You may also like

Leave a Comment