Home » Ifølge USA kan en russisk invasjon skje ved slutten av OL

Ifølge USA kan en russisk invasjon skje ved slutten av OL

by Peter Østbye

Russland fortsetter å bygge tropper nær sin grense til Ukraina og kan utløse en invasjon når som helstkanskje før slutten av de olympiske leker som for tiden arrangeres i Kina, kunngjorde USA fredag.

Amerikanerne må forlate Ukraina «innen 24 til 48 timer» advarte også Det hvite hus. Joe Biden hadde allerede levert på torsdag en enestående advarsel Amerikanere i Ukraina oppfordret dem til å forlate landet så snart som mulig, og bemerket at i tilfelle et russisk angrep ville han ikke sende soldater for å hjelpe amerikanske borgere. «Ting kan raskt spore av»sa den amerikanske presidenten til NBC News.

«Vi er i et vindu der en invasjon kan begynne når som helst, og for å være klar inkluderer dette tidspunktet for OL.»sa USAs utenriksminister Antony Blinken. OL i Beijing avsluttes 20. februar. «Vi fortsetter å se svært bekymringsfulle tegn på en russisk eskalering, inkludert flere soldater som ankommer den ukrainske grensen.», la sjefen for amerikansk diplomati til. I følge satellittbilder sendt av et privat amerikansk selskap, har nye russiske hærutplasseringer blitt oppdaget på forskjellige steder i nærheten av Ukraina.

Et angrep på Ukraina ville sikkert begynne med russiske luftangrep, ifølge det amerikanske presidentskapet, og en «rask angrep» på Kiev er mulig ifølge Det hvite hus, som reduserer det ved å spesifisere «Ikke si» at Vladimir Putin allerede har tatt beslutningen om å invadere Ukraina. Ifølge National Security Advisor Jake Sullivan i Det hvite hus «Sannsynlighet» er «veldig ekte» Korn «Vi sier ikke at en avgjørelse er tatt, at en endelig beslutning er tatt av president Putin.»

Norge og Storbritannia ber sine statsborgere om å forlate Ukraina

Denne fredagen ba Norge også sine statsborgere om å forlate Ukraina umiddelbart. «på grunn av en alvorlig og uforutsigbar situasjon» i landet. Utenriksdepartementet ba også nordmenn unngå enhver reise eller opphold på Russlands territorium mindre enn 250 kilometer fra den ukrainske grensen, samt alle reiser til Hviterussland unntatt Minsk. Anbefalingen trer i kraft «umiddelbart», sa departementet.

Det hevdet sjefen for den norske militære etterretningstjenesten fredag Alt var operativt for en lang rekke russiske militæroperasjoner i Ukraina og gjorde det klart at beslutningen nå ligger hos Kreml. russere «har alt de trenger for å få til alt fra en liten invasjon i øst, små angrep over hele Ukraina til en fullskala invasjon med mulig okkupasjon av hele eller deler av Ukraina.» av landet, sa viseadmiral Nils Andreas Stensønes. «Nå er det først og fremst opp til president Putin å bestemme om han vil gjøre det eller ikke.»han la til.

Storbritannia rådet også sine statsborgere fredag ​​til å forlate Ukraina umiddelbart som et sikkerhetstiltak. «Sikkerheten til britiske statsborgere er vår toppprioritet, og derfor har vi oppdatert reiserådene våre.»sa en talsmann for utenriksdepartementet. «Vi oppfordrer britiske statsborgere i Ukraina til å forlate umiddelbart gjennom kommersielle kanaler mens de er tilgjengelige.»

Det fortalte Storbritannias statsminister Boris Johnson til sine allierte fredag «Frykt for Europas sikkerhet»under et virtuelt møte om situasjonen i Ukraina med lederne av USA, Italia, Polen, Romania, Frankrike, Tyskland, Det europeiske råd, EU-kommisjonen og NATO.

Denne fredagskvelden indikerer Elysée at Emmanuel Macron må møte Vladimir Poutine lørdag ettermiddag.

«Tunge» sanksjoner ved invasjon

Vestlige ledere som USAs president Joe Biden, Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron lover sanksjoner «rask og drastisk» Skulle Russland invadere Ukraina, sa Berlin fredag ​​etter telefonkonferansen mellom de allierte. «Allierte er forpliktet til å samarbeide for å umiddelbart innføre drastiske sanksjoner mot Russland i tilfelle ytterligere brudd på Ukrainas territorielle integritet og suverenitet.»tvitret talsmannen for den tyske kansleren. «All diplomatisk innsats er rettet mot å overtale Moskva til å deeskalere. Målet er å forhindre en krig i Europa.»

EU-sanksjoner i tilfelle russisk intervensjon i Ukraina vil bli brukt finans- og energisektorenog eksport av høyteknologiske produkter, kunngjorde presidenten for EU-kommisjonen. «President von der Leyen forklarte statusen til sektor- og individuelle sanksjoner i tilfelle ytterligere russisk militær aggresjon mot Ukraina. Hun gjentok at alle alternativer er på bordet og at sanksjonene påvirker finans- og energisektorene så vel som eksportteknologiske produkter.»sa tjenestene i en pressemelding.

You may also like

Leave a Comment