Home » Igangkjøring av det største elektriske skipet i verden

Igangkjøring av det største elektriske skipet i verden

by Thure Lindhardt

I noen dager nå har Bastø Electric krysset Oslofjorden mellom Horten og Moss. Denne 139 m lange fergen kan frakte 200 biler eller 24 lastebiler og 600 passasjerer. Utstyrt med et 4,3 MWh batteri, er det fortsatt det største 100 % elektrisk drevne skipet i verden.

Forbindelsen mellom Moss og Horten via den 10 km lange Oslofjorden er Norges mest trafikkerte sjøvei. Hvert år frakter de 3 Bastø Fosen-fergene som driver den 3,8 millioner passasjerer og 1,8 millioner kjøretøy. Tidligere utstyrt med dieselmotorer skal alle tre bygges om til elektriske motorer innen 11 måneder.

Den første av disse, Bastø Electric, var utstyrt med et 4,3 MWh batteri (tilsvarer 83 nye Zoé), som ble levert av Siemens Energy. Tilstrekkelig kapasitet til å krysse fjorden i «All Electric»-modus. Når den kommer til kai, kan den lade opp batteriene, kjøretøy og passasjerer, ved en «mega» 9 MW ladestasjon på en drøy halvtime, den tiden det tar å gå av og på.

Med en lengde på 139 meter og en bredde på 21 meter er denne fergen, som kan frakte 200 biler eller 24 lastebiler og 600 passasjerer, fortsatt det største 100 % elektriske skipet i verden den dag i dag.

Utligner karbonavtrykket på mindre enn 7 år

Når de 3 fergene som krysser fjorden er elektrifisert, vil deres CO-utslipp reduseres2 reduseres med 75 %. I følge en studie fra Siemens Energy vil karbonavtrykket som skapes ved å produsere batterier og konvertere båter til elektriske motorer, utlignes på mindre enn 7 år.

Norge ligger allerede i front når det gjelder elbiler, men også når det gjelder skip. For seks år siden var MF Ampere verdens første helelektriske ferge, og landet planlegger å gradvis elektrifisere hele flåten. Til neste år skal 70 elektriske ferger krysse de mange norske fjordene.

You may also like

Leave a Comment