Home » Ikke la roboter overta deg på jobb. Du har nye ferdigheter til fingerspissene – PARP

Ikke la roboter overta deg på jobb. Du har nye ferdigheter til fingerspissene – PARP

by Gunnar Garfors

28. februar 2023

Kunstig intelligens og annen ny teknologi erstatter oss i økende grad i våre faglige oppgaver. Dette er imidlertid ingen grunn til å gi opp utviklingen, for i årene som kommer vil det dukke opp nye behov på arbeidsmarkedet som må dekkes. Takket være prosjektene utført innenfor rammen av Knowledge Education Development Program (POWER) implementert av det polske byrået for bedriftsutvikling, kan du i dag motta tilskudd til utvikling av myke ferdigheter eller digitale kompetanser.

Oxford-forskere spår at kunstig intelligens vil dominere arbeidsmarkedet innen 2061, men vil ikke erstatte mennesker fullt ut før i 2136[1]. Det er lenge i et arbeidslivsperspektiv, men vi skal ikke stille oss passive i møte med nye faglige utfordringer. Å tilegne seg verdifulle og nødvendige ferdigheter i fremtiden er mulig takket være tilbudet om konkurranser finansiert fra europeiske midler og organisert av det polske byrået for næringsutvikling (PARP).

Læring uten ende

Hvis argumentet om nye kompetansekrav i de kommende årene ikke er overbevisende, er det verdt å huske på realitetene i det polske arbeidsmarkedet. Ifølge PARP-studien «Kompetanseutvikling – Voksenopplæring og utdannings- og opplæringssektoren» fortsetter polakkene å utdanne seg i stor grad, og andelen selvlærende øker systematisk. Så mange som 83 % av personer i arbeidsfør alder utviklet sine ferdigheter gjennom formell, ikke-formell læring i løpet av de 12 månedene før undersøkelsen[2] eller uformell. Ønsket om å utvikle ferdigheter som er nødvendige for polakkenes arbeid viste seg å være hovedmotivasjonen for å forbedre ferdighetene. Konklusjonene er åpenbare. Mennesker som streber etter å lykkes i det profesjonelle feltet er de som bryr seg om deres utvikling. Det er desto mer verdt å implementere ideen i livet ditt livslang læring (livslang læring).

fremtidens kompetanse

Som vi forklarte i temarapporten «Prognose for endringer i arbeidsmarkedet. Scenario Review» av PAED, presenterer blant annet data om fremtiden til arbeidsmarkedet, digitale ferdigheter er i ferd med å bli en av nøkkelkvalifikasjonene. Ved siden av dem vil også transformative kompetanser være viktige, inkludert evnen til å tilpasse seg nye forhold, inkludert ekstremt ustabile og usikre, til å ta ansvar for oppgavene som utføres, samt å balansere spenninger og løse dilemmaer knyttet til blant annet: med en kompleks arbeidsform. Det er også å forvente at sosiale ferdigheter vil ha stor betydning, herunder evne til å jobbe i team, samt ledelse og evne til å løse konflikter. Det er også viktig å beholde dem balanse mellom arbeid og privatliv. Selvfølgelig er det vanskelig å uttømme temaet i noen få setninger, siden det er mange scenarioer med endringer i arbeidsmarkedet.

– Det sies at den eneste konstanten er endring – og disse ordene beskriver best fremtidens arbeidsmarked. Vi lever i en verden av dynamisk endring, som akselererer ytterligere med teknologisk utvikling. Tilpasning til nye forhold og evnen til å lære raskt og avlære gamle vaner vil helt sikkert bli viktigere. Vi bør allerede tenke på yrkeslivet vårt i sammenheng med endeløs læring. Å være nysgjerrig på verden og hva som skal komme vil helt sikkert hjelpe deg å finne deg selv i denne nye virkeligheten. En åpen holdning er utgangspunktet for å nå nye ferdigheter og forbli en ettertraktet medarbeider i markedet, sa hun Aleksandra Berg-KozNestleder i avdeling for personalutvikling i bedrifter.

Et bredt utvalg av PARP-konkurranser

PARP, takket være medfinansiering fra europeiske fond, kjører en rekke konkurranser der gründere og deres ansatte har mulighet til å utvikle sine faglige ferdigheter.

For øyeblikket tilgjengelige prosjekter inkluderer:

«Kompetanser til SMB Manager Academy innen digitalisering»

Utvalget av opplærings- og konsulenttjenester er knyttet til det brede området for ledelse av mikro, små og mellomstore bedrifter. Den lar deg diagnostisere behovene til virksomheten, identifisere ferdighetshull og oppgradere enhver eier eller leder, eller alle som ønsker å ta en lederrolle i digital transformasjon.

Søknadsfrist: 30. september 2023.

Detaljer – «SME Manager Academy – Kompetanse innen digitalisering».

«Kompetanse for bransjer» og «Kompetanse for bransjer 2»

Et bredt spekter av konsulent- og opplæringskurs for små og mellomstore bedrifter, som er tilgjengelig for bedrifter fra 17 sektorer, for eksempel bygg, finans, IT, bilindustri, helse- og sosialtjenester, mote og innovative tekstiler, turisme, markedskommunikasjon eller romfart .

Støtten har som mål å bidra til vekst av nøkkelkompetanse for en spesifikk sektor av ansatte i virksomheter berørt av tiltakene.

Søknadsfrist: 30. september 2023. (detaljerte datoer for enkeltsektorer finner du på konkurransesidene).

Detaljer – «Kompetanse for næringer».

Detaljer – «Kompetanse for sektorer 2».

Start programmet på nytt.

Programmet er rettet mot gründere som vender tilbake til virksomheten. Du drar nytte av individuelt utvalgte kurs og workshops samt oppfølgingsrådgivning utført av eksperter. Målet med tiltaket er å utvide eksisterende og tilegne seg ny kompetanse innen ledelse og evne til å drive egen bedrift.

Søknadsfrist: 30. juni 2023.

Detaljer – «Start på nytt».

Offentlig anskaffelse

To programmer tilbys for tiden som en del av opplæringen og rådgivingen om å søke om offentlige kontrakter for SMBer: «Offentlige anskaffelser for alle» og «Internasjonale offentlige anskaffelser». Prosjektdeltakere vil få dybdekunnskap innen områdene: utarbeidelse og innlevering av tilbud, kontrollere etterlevelse av vilkårene for offentlige anskaffelser, skrive brev og søknadsdokumenter, utarbeide referater fra åpning av tilbud, granske dokumenter knyttet til saksbehandlingen for Landskammeret. av klagesaker osv.

Søknadsfrist:

14. mai 2023 – «International Government Procurement»

30. september 2023 – «Offentlige anskaffelser tilgjengelig for alle»

Detaljer – «International Government Procurement».

Detaljer – «Offentlige anskaffelser tilgjengelig for alle».

«Tilgjengelighet som mulighet for videre utvikling»

Opplærings- og rådgivningsprosjekter for gründere og deres ansatte, fokusert på å bygge entreprenøriell inkludering i forhold til mennesker med nedsatt funksjonsevne og spesielle behov. Temaene på kursene gjelder muligheten for å kommersialisere teknologier som forbedrer livskvaliteten til mennesker med spesielle behov.

Søknadsfrist: 30. september 2023.

Detaljer – «Tilgjengelighet som utviklingsmulighet».

«Suksesjon i familiebedrifter»

En av utfordringene for en familiebedrift er muligheten til å overlevere selskapet til neste generasjoner, det vil si en vellykket etterfølgerprosess. Som en del av konkurransen «Suksesjon i familiebedrifter», gjennomfører fire konsulentfirmaer prosjekter som støtter familiebedrifter i å utvikle en suksessstrategi. Takket være kunnskapen og erfaringen til disse enhetene har gründere muligheten til å utvikle de juridiske, økonomiske og organisatoriske løsningene som er nødvendige for denne prosessen.

Søknadsfrist: 28. september 2023.

Detaljer – «Suksesjon i familiebedrifter».

Detaljert informasjon om POWER-programmet finner du på denne siden.

«New European Funds» for Skills Development – FERS

Det polske byrået for bedriftsutvikling vil være ansvarlig for aktiviteter innen støtte til gründere innenfor rammen av European Social Development Fund (FERS)-programmet, som det er bevilget inntil PLN 1,37 milliarder til. Entreprenører kan få støtte til å tilpasse seg de stadig mer dynamiske endringene i arbeidsmarkedet.

Når det gjelder FERS-programmet, skal følgende virkemidler innføres i år:

HR-akademiet

Et initiativ rettet mot ledere og kandidater for ledere, ansatte i HR-team, ansatte som arbeider med menneskelige ressurser. Målet er å forberede arbeidsgiver på utfordringene i det moderne arbeidsmarkedet. Det legges opp til opplæringskurs eller rådgivning blant annet om temaene overgang til fjernarbeid, digitalisering, automatisering, demografiske endringer og ansettelse av personer med spesielle behov/funksjonshemminger.

Grønne ferdigheter

Støtte for lav/null karbon eller sirkulær økonomi. Målet med aksjonen er å spre kunnskap om forretningsmessige fordeler ved bruk av løsninger som er en del av den grønne økonomien og metoder for å bygge et konkurransefortrinn basert på nullutslipp og lavutslippsløsninger i bedrifter. Midlene skal brukes til opplæring og rådgivning av gründere som er i startfasen av økologisk modenhet.

System av sektorråd
Fortsatt overvåking og identifisering av kompetansebehov, fokusert på 27 økonomiske sektorer. Sektorielle kompetanseråd er nedenfra og opp-tiltak som arbeider i et bransjesystem. Rådene gjør det mulig for gründere å påvirke utdanningstjenester – hva og hvordan polske skoler, universiteter og opplæringsinstitusjoner underviser. FERS-programmet ser for seg en videreføring av denne typen støtte til enkeltsektorer, som på denne måten bestemmer gjeldende kvalifikasjons- og stillingskrav.

Mål for kvaliteten på tjenestene som tilbys i Databasen for utviklingstjenester (BUR).

Støtten gjelder opplærings- og konsulentselskaper som yter utviklingstjenester, som er registrert i databasen for utviklingstjenester og har rett til å publisere tjenestetilbud der med mulighet for medfinansiering fra offentlige midler.

I de planlagte konkurransene kan det gis midler til:

  • Oppretting og utvikling av nye former for utviklingstjenester eller bruk av ny teknologi, inkludert eksterne former,
  • forbedre ansattes ferdigheter,
  • forbedring av ledelsesprosesser, inkludert personalledelse og kvalitetsledelse,
  • Integrasjon med det integrerte kvalifikasjonsregisteret (ZRK).

Tilgjengelighet som en utviklingsmulighet

Støtte innen universell utforming av produkter og tjenester, samt implementering av hjelpe- og kompenserende teknologier. Som en del av konkurransen kan gründere dra nytte av opplæring og konsulentstøtte, takket være den kan de tilpasse sine produkter og tjenester til behovene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Tilpasning av virksomheter til endring/mestring av vansker

Aksjonen gir bedrifter fra SMB-sektoren mulighet til å delta på kurs og bruke tilbud om råd innen tilpasning til økonomiske endringer eller i forbindelse med periodiske problemer med effektiv forretningsdrift. Deltakelse i programmet gir også gründere en individuell diagnose av virksomhetens tilstand og en analyse av nåværende ferdighetsbehov.

Informasjon om FERS-programmet finner du på denne siden.

[1] https://efl.pl/pl/biznes-i-ty/artykuly/ktore-wody-moga-zniknac-w-nearest-future

[2] Organisert, dvs. gjennom opplæring, kurs, workshops, seminarer etc.

You may also like

Leave a Comment