Home » «Image»: En stiftelse opprettet av myndighetene i Mecklenburg-Vorpommern skal bidra til å fullføre Nord Stream 2 til tross for sanksjoner

«Image»: En stiftelse opprettet av myndighetene i Mecklenburg-Vorpommern skal bidra til å fullføre Nord Stream 2 til tross for sanksjoner

by Gunnar Garfors

I begynnelsen av 2021 grunnla myndighetene i Mecklenburg-Vorpommern, ledet av statsminister Manuela Schwesig (SPD), klimastiftelsen, som til tross for amerikanske sanksjoner har til hensikt å bidra til ferdigstillelsen av gassrørledningen Nord Stream 2, skriver «Bild» og legger til at det på den tiden ble spilt en ekte «Russland-thriller» i Schwerin, delstatshovedstaden i det nordøstlige Tyskland.

«Selvangivelser som ble borte på skattekontoret, tvilsomme overføringer av millioner fra Russland, mystiske direktører, regjeringssjefen som har vært i Russland i årevis og den statlige stiftelsen som skal ha bygget den russiske rørledningen Nord Stream 2 for Vladimir Putin og Gerhard Schröder for innenlandske selskaper før USA – for å beskytte sanksjoner– Bild nevner en rekke arrangementer knyttet til stiftelsen og forsøk på å samle informasjon om virksomheten til Mecklenburg-Vorpommern Climate and Environmental Protection Foundation.

Først nå kunne «Bild» slå fast at to konkrete selskaper sto bak stiftelsen, som var finansiert fra russiske kilder. Det ene er et datterselskap av en amerikansk rørledningsspesialist som ville bli hardt rammet av amerikanske sanksjoner mot NS2. Den andre er et selskap fra Hamburg med nære bånd til administrerende direktør i klimastiftelsen.

Statsminister Schwesig og hennes regjering har gjentatte ganger hevdet at de grunnla klimastiftelsen for å beskytte lokale selskaper mot amerikanske sanksjoner under byggingen av «Putins gassrørledning i Østersjøen», minner «Bild». Forretningsvirksomhet ble utført under dekke av stiftelsen, og stiftelsens finanskasse leverte blant annet 20 millioner euro fra Gazprom-datterselskapet Nord Stream AG, hvis myndigheter Schroeder også tilhører.

«Kontrakter for totalt 165 millioner euro ble signert for videre bygging av Nord Stream 2 gassrørledning, totalt 80 selskaper» – understreker «bilde».

Hun påpeker også at Schwesig i flere måneder ikke ønsket å røpe hvem stiftelsens administrerende direktør var. Det var først i mai 2022 at hun annonserte at hun ville bli ledet av Hamburgs ledelseskonsulent Steffen Petersen.

«For to år siden satte Schwesig og daværende leder av kontoret og dagens finansdepartement, Heiko Geue (SPD), i gang en uredelig stiftelse for å unngå amerikanske sanksjoner for å fullføre arbeidet med den kontroversielle gassrørledningen Nord Stream 2 Østersjøen. Stiftelsen nektet gjentatte ganger medieinformasjon og tilgang til filer, + Bild+ og +Welt+ fant kun ut navnene på de 80 forretningspartnerne til stiftelsen gjennom en rettsavgjørelseunderstreker Bild.

Et av selskapene på listen er det Hamburg-baserte konsulentselskapet Cylad Consulting, der stiftelsens tidligere administrerende direktør, Steffen Petersen, har en eierandel.

«Eksperter snakker om en interessekonflikt: Stiftelsen gjorde forretninger med et selskap som tilhørte en av dets ledereBildemerknader.

Listen over forretningspartnere inkluderer også andre selskaper fra Tyskland, f.eks. fergehavnen i Sassnitz og havnen i Wismar, samt internasjonale spesialist- og logistikkselskaper fra den maritime industrien, for eksempel fra Frankrike, Italia, Norge, Malta, Finland og Storbritannia. Det er interessant at listen også inkluderer et selskap fra USA, landet som innførte sanksjoner mot byggingen av gassrørledningen i Østersjøen, understreker «Bild».

You may also like

Leave a Comment