Home » Ingen flere kontroller. Kroatia slutter seg til Schengen-området | EU-Polen-Tyskland – Nyheter på polsk | DW

Ingen flere kontroller. Kroatia slutter seg til Schengen-området | EU-Polen-Tyskland – Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

Fra begynnelsen av 2023 blir Kroatia både et fullverdig medlem av Schengen-området og, takket være tidligere vedtak fra EUs finansministre, medlem av euroområdet. Hans tiltredelse til Schengen ble godkjent denne torsdagen [8.12.2022] av EU-ministrene i EU-rådet.

Men til tross for EU-kommisjonens anbefaling om at Bulgaria og Romania slutter seg til Schengen fra neste januar, ble denne enstemmige avgjørelsen nedlagt veto av Østerrike i dag. Det nederlandske parlamentet støttet først i går Romanias medlemskap i Schengen, men i dag talte nederlenderne sammen med østerrikerne mot Bulgaria i Schengen, selv om de ga andre grunner.

– Jeg vil gjerne si til innbyggerne i Bulgaria og Romania at dere også fortjener å bli med i Schengen-området. Jeg er skuffet over at dette ikke ble godkjent, sier Ylva Johansson, EU-kommissær for innenrikssaker. Minister Vit Rakuszan, som ledet EUs rådsmøte på vegne av det tsjekkiske presidentskapet, takket det kommende svenske formannskapet (første halvdel av 2023) for forpliktelsen til snart å komme tilbake til spørsmålet om Bulgaria og Romania i Schengen.

Sofia irritert

Sonen uten indre grensekontroll omfatter nå 22 EU-land (ennå ikke Kroatia, pluss Bulgaria, Romania, Irland og Kypros) samt Sveits, Norge, Island og Liechtenstein. Marek Ruttes nederlandske regjering påberoper seg rettsstatsreservasjoner dersom Bulgaria slutter seg til Schengen. Lederen for nederlandsk diplomati, Wopke Hoekstra, sa til parlamentet sitt at regjeringen i Haag ville «oppmuntre bulgarske myndigheter til å fortsette reformer og styrke rettsstaten, bekjempe korrupsjon og organisert kriminalitet». Effektivt samarbeid mellom domstoler og rettshåndhevelsesbyråer er, som nederlenderne understreker, avgjørende for at Schengen-området skal fungere smidig.

Køer ved grensen mellom Kroatia og Slovenia

Men statsminister Rutte gjorde Sofia sint tidligere denne uken ved å foreslå at migranter kunne krysse grensen fra Tyrkia til Bulgaria ganske enkelt ved å betale 50 euro, noe bulgarere på det sterkeste benekter. Det var spekulasjoner i Sofia (ikke offisielt bekreftet av regjeringen) om at Bulgaria, som gjengjeldelse for nederlandsk motstand mot Schengen, kan blokkere den nederlandske kandidaten til den nye lederen av Frontex, EUs grensebeskyttelsesbyrå.

Migrasjon et problem?

Østerrikes argumenter mot å utvide Schengen-området til å omfatte Romania og Bulgaria var kategoriske – ulovlig migrasjon langs Balkan-ruten beviser at Schengen-området må repareres eller forsterkes før det kan utvides. Så hvorfor gikk Wien med på Kroatias opptak? «Dette beviser igjen at Østerrikes innenrikspolitiske skryt rundt migrasjon er viktigere enn statistikk,» forklarer en EU-tjenestemann. Å blokkere kroater inn i eurosonen vil være et risikabelt paradoks, fordi bevegelse uten grensekontroll også er av stor økonomisk betydning, noe som er viktig for monetær union.

Frontex-data bekrefter at det i år har vært en betydelig økning i migrasjon til EU via Vest-Balkan-ruten, spesielt via Serbia. I de første ti månedene av 2022 var det mer enn 280 000 ulovlige («irregulære») kryssinger av EU-grensen fra Balkan, en økning på 77 % sammenlignet med 2022. sammenlignet med samme periode i 2021. Østerrike er en av hoveddestinasjonene for migranter som ankommer via Balkan, hvorav mange deretter flytter videre til Tyskland og Belgia.

Samarbeid med Frontex

Et av hovedpunktene i EUs migrasjonshandlingsplan annonsert av Ylva Johansson, EU-kommissær for innenrikssaker, er å styrke samarbeidet mellom landene på Vest-Balkan og Frontex, som også ble diskutert på toppmøtet mellom EU og Vest-Balkan i Tirana denne uken. EU har som mål å utplassere Frontex-ansatte på Vest-Balkan allerede neste år, første gang utenfor sitt territorium (med unntak av Frontex i Gibraltar) under avtaler med regjeringer som søker om EU-medlemskap. Frontex vil bidra til å bekjempe menneskesmugling og administrere tilbaketakelsesprosedyrer, asylsøknader og deportasjoner.

I tillegg oppfordrer EU ikke-EU-landene på Balkan, som har et visumfritt regime med EU, til å koordinere sin visumpolitikk for ikke-europeiske borgere med Brussel. Den største bekymringen er Serbia, som i oktober ga etter for press fra EU om å gjenopprette visum for innbyggere i Burundi og Tunisia. Men fortsatt ser besøkende fra India og Egypt – ifølge EU – Serbia (takket være en mild visumpolitikk) som en transittstasjon på Balkan-ruten til EU. Frontex utplassering vil bidra til å styrke grensestyringen langs hele migrasjonsruten i samarbeid med nasjonale grensevakter for å redusere irregulære strømmer.

You may also like

Leave a Comment