Home » Intel prøver å betale ut bitcoin med en gruvebrikke for kryptovaluta

Intel prøver å betale ut bitcoin med en gruvebrikke for kryptovaluta

by Peter Østbye

Intel utvikler en tilpasset brikke for gruvedrift av Bitcoin og andre kryptovalutaer.

intel

Intel vil begynne å selge en tilpasset brikke for gruvedrift av Bitcoin og andre kryptovalutaer senere i år, kunngjorde selskapet fredag. Tidlige kunder inkluderer Blokker betalingsbehandlere (tidligere Square) og to gruveselskaper, Argo Blockchain og Griid Infrastructure.

Det er en stor innsats for selskapet på en teknologi som kan transformere finans og, sammen med en kryptovalutrelatert idé kalt NFT, måten vi eier digitale eiendeler på. Kryptovalutaer og NFT-er er plaget av svindel- og tyveriproblemer, men Intel håper å løse en annen stor ulempe, deres eksepsjonelt høye strømforbruk.

I kryptovalutaer er gruvedrift en beregningsprosess som registrerer transaksjoner i en mye brukt database kalt blokkjeden. Den første gruvearbeideren som løser et komplekst dataproblem blir belønnet med en ny kryptovaluta. Derfor er det et sterkt insentiv til å ha de kraftigste maskinene – og også de mest effektive, da strømkostnadene er høye.

En av Intels hovedkonkurrenter, grafikkbrikkeprodusenten Nvidia, har hatt stor nytte av utvinning av kryptovaluta. Faktisk har gruvearbeidernes appetitt på sine grafikkbehandlingsenheter (GPUer) gjort det vanskelig for spillere å finne grafikkort. Men store leverandører av maskinvare for gruvedrift av kryptovaluta som Goldshell, MicroBT og Bitmain bruker prosessorer kalt tilpassede applikasjonsspesifikke integrerte gruvekretser (ASIC).

Gruvedrift i kryptovaluta bruker gigantiske mengder energi, med en estimert strømhastighet på 125 terawattimer per år, ifølge et estimat fra Cambridge Universitys Bitcoin Electricity Consumption Index. Til sammenligning: I følge Energiinformasjonsadministrasjonen (EIA) er det like mye som strømforbruket til Norge i 2020, et land med 5,5 millioner innbyggere.

Og det inkluderer ikke engang utvinning av andre kryptovalutaer som Ether og Dogecoin.

Intel håper brikken vil bidra til å løse strømforbruksproblemet.

«Vi erkjenner at noen blokkjeder krever en enorm mengde prosessorkraft, noe som dessverre oversetter seg til en enorm mengde energi,» sa Raja Koduri, senior visepresident med ansvar for Intels Accelerated Computing Systems and Graphics, i et blogginnlegg. «Kundene våre krever skalerbare og bærekraftige løsninger, og det er grunnen til at vi er fokusert på å frigjøre det fulle potensialet til blockchain ved å utvikle de mest energieffektive datateknologiene i stor skala.»

Økt effektivitet kan hjelpe gruvearbeidere med å redusere energikostnader og -forbruk, forverre problemene med den globale klimakrisen og frarøve andre rimelig energi. Men forvent ikke en drastisk forbedring i miljøpåvirkningen av gruvedrift.

Dette er fordi den vanlige «proof of work»-tilnærmingen til kryptovaluta betyr at vanskeligheten med beregningsproblemet som gruvearbeidere må løse øker etter hvert som mer og mer beregningskraft blir tilgjengelig for å løse det. Dette står i sterk kontrast til konvensjonell databehandling, der ytelse og effektivitetsgevinster betyr at datamaskiner kan levere bedre videospillgrafikk, overvinne nye utfordringer som kunstig intelligens og ekspandere til nye markeder som smartklokker.

Og ASIC-er er iboende spesialbygde, noe som i tilfellet med gruvearbeidere i kryptovaluta betyr at de er ubrukelige når nye design erstatter dem. I følge Digiconomists Bitcoin E-Waste Monitor produserer Bitcoin-gruvedrift for tiden 31 000 tonn e-avfall hvert år.

You may also like

Leave a Comment