Home » Jan-Krzysztof Duda og Wesley So på toppen av Grand Chess Tour

Jan-Krzysztof Duda og Wesley So på toppen av Grand Chess Tour

by Erlend Loe

I Grand Chess Tour får spillere to poeng for en seier og ett poeng for uavgjort.

Mandag, den andre konkurransedagen på Polin Conference Centre i Muranów, beholdt fjorårets vinner Duda sin posisjon som medleder. Stormesteren fra Wieliczka trakk først uavgjort mot Richard Rapport, som representerte Romania og Ungarn, beseiret Wojtaszek i den femte runden av det polske derbyet og på slutten av dagen, i en duell mellom de to lederne av turneringen i en vanskelig situasjon, beseiret han Wojtaszek og tok igjen uavgjort mot amerikanske Wesley So og begge forble på toppen av tabellen.

SE OGSÅ: Polske spillere spilte med Magnus Carlsen! hvordan gjorde de det

Wojtaszek delte også et poeng i de gjenværende kampene med So og franske Maxime Vachier-Lagrave.

– Jan-Krzysztof Duda, som nok er karakteristisk for ham, hadde variable kamper i dag. Selvfølgelig kunne ting gått annerledes i avgjørende øyeblikk, men til slutt var manuset han sendte inn fint. Når det gjelder kampen med Radek Wojtaszek, vant han generelt, og selv om det et øyeblikk så ut som han ikke kom til å vinne kampen, overlistet han på en eller annen måte sin rival på de siste meterne. Når det gjelder neste kamp, ​​må vi vurdere at Wesley So sannsynligvis er den mest ubehagelige rivalen for Janek i verdenstoppen, vår spiller har jevnlig «oppoverbakke» med seg. I dag var stort sett det samme. Etter et titalls trekk var han mot veggen, det så ikke bra ut. Til tross for alt forsvarte han seg oppfinnsomt og iherdig, slik at man kunne håpe at han ville redde dette partiet. Riktignok var jeg veldig skeptisk, men min medkommentator Kacper Polok mente at Duda ville forsvare partiet. Det viste seg at jeg var en lite troende mann. Objektivt sett tok polakken helt feil, han hadde veldig lite tid. Motstanderen hans hadde to minutter og en vinnende fortsettelse, som han heldigvis ikke fant, og så klatret Janek til toppen av spillet og fant en veldig presis vei til remisen. Som et resultat beholdt han stillingen som medleder – dømte den fire ganger polske mesteren, stormester Mateusz Bartel.

Magnus Carlsen, tidligere verdensmester og FIDE-leder, har det fortsatt dårlig med i Warszawa. På søndagens åpning tapte nordmannen sensasjonelt med svart for Wojtaszek, og alle hans påfølgende partier, inkludert tre på mandag, ble åpnet med trekk én av den legendariske sjakkspilleren Garry Kasparov.

«Å gi opp sjakkspillet, ta en pause fra å spille, koster selv slike mestere mye. Når han selv sier i intervjuer at han har spilt relativt lite sjakk i det siste, at han føler seg litt «rusten», gjenspeiler det selvtilliten hans til spillet. At han skulle dominere, for i 15 år har han definitivt dominert i verdenstoppen og det er ikke så lett for ham å finne sin plass her. Vi føler ikke hans styrke, energi og ferdigheter ennå. Han er en av dem «Mange, og vanligvis var det annerledes. Du vil finne dem, for da blir turneringen åpenbart mye mer interessant,” la Bartel til.

Superbet Rapid & Blitz Poland-turneringen er vertskap for de beste stormesterne i verden, inkludert fem stormestere fra topp 6 på FIDEs hurtigsjakkrangering.

Tirsdag spilles de tre siste rundene med hurtigsjakk, onsdag og torsdag er det blitzkonkurranse (ni runder per dag).

Premiepotten er på 175.000. Dollar.

Wyniki - turniej szachów szybkich

4. runda
Radosław Wojtaszek (Polska) - Wesley So (USA)        remis
Bogdan-Daniel Deac (Rumunia) - Levon Aronian (USA)      remis     
Richard Rapport (Rumunia) - Jan-Krzysztof Duda (Polska)   remis
Kirył Szewczenko (Rumunia) - – Anish Giri (Holandia)     remis 
Magnus Carlsen (Norwegia) - Maxime Vachier-Lagrave (Francja) remis

5. runda
Duda - Wojtaszek       1:0
Vachier-Lagrave - Rapport  remis
Aronian - Carlsen      remis
Giri - Deac          0:1
So - Szewczenko        1:0 

6. runda
So – Duda          remis
Carlsen - Giri        remis  
Rapport - Aronian      remis
Wojtaszek - Vachier-Lagrave remis
Szewczenko – Deac      remis

Klasyfikacja po sześciu rundach:
1. Duda      9 pkt 
 . So       9 
3. Aronian     8 
4. Vachier-Lagrave 7 
5. Wojtaszek    6 
 . Rapport     6 
7. Carlsen     5
8. Deac      4 
9. Giri      3 
 . Szewczenko   3 

MS, PAP

You may also like

Leave a Comment