Home » Janusz Sidło – Jubileet for fair play-gesten som ble en legende | friidrett

Janusz Sidło – Jubileet for fair play-gesten som ble en legende | friidrett

by Thure Lindhardt

  • Janusz Sidło er den største polske spydkasteren i historien. Hans største prestasjon var sølv ved OL i Melbourne
  • Han dro til Australia som favoritt, men kombinasjonen av uvanlige hendelser hindret en plass på det øverste trinnet på pallen
  • Sidło bidro selv til dette med en uvanlig fair play-gest: han ga sin rival spydet, som brøt verdensrekorden og vant OL-gull. Imidlertid oppsto det senere mye tvil om polakkens oppførsel
  • Den beste polske idrettsutøveren på 20-årsjubileet for etterkrigstiden døde i en alder av 60 år
  • Du kan finne flere slike historier på Onet.pl-hjemmesiden

«Hvis du gjør det, er det beste å gjøre opp,» sa de hele tiden til ham. Janusz Sidło bare smilte av disse ordene, men snudde seg frem og tilbake om natten. Han drømte om denne medaljen. På et tidspunkt gikk det opp for ham at han som nybegynner måtte betale for pommes frites. At han som mann bak jernteppet ville bli overveldet av vestens skikker og velstand.

På den annen side spredte datidens propaganda naturligvis budskapet om at det var velstand i Polen og at det var problemer med mat i utlandet. Ingenting kan være mer galt. – Jeg har aldri sett så mange appelsiner på en gang. Jeg tok gjengen og gjemte dem på nattbordet mitt. Jeg trodde de bare var på åpningsdagen av de olympiske leker, for et show som i vårt land før jul – mintes Wygysław Stawczyk.

– Vi hadde ikke penger til å kjøpe dem i en butikk i Finland. Og jeg hadde veldig lyst til å ta med meg et par til landet. Men appelsiner var det rikelig med ved slutten av lekene. De i skapet er endelig late. Til slutt fant jeg ut at den siste dagen av oppholdet ditt kan du ta med deg ferske til landet ditt. Til min overraskelse rapporterte idrettsutøvere fra vestlige land som ifølge vår propaganda levde i ekstrem fattigdom om vår sprinter.

I Helsinki hadde han ingen dilemmaer med appelsiner, men han brukte senere erfaringen han hadde fått på et annet felt. Det er legender om hans oppfinnsomhet med å transportere forskjellige ting for handel. En gang pakket han en Mercedes-motor i håndbagasjen. Mens han fortsatt var på flyplassen, advarte han andre passasjerer om ikke å la noen gå opp trappene samtidig, da de ville kollapse.

Det var imidlertid på et senere tidspunkt i karrieren. I Finland klarte han ikke den store festen. Foreløpig kunne ikke spydkasteren, som deltok foran et langt mindre publikum, presentere formen på trening. I OL-konkurransen kastet han bare 62,16 m og ble eliminert i semifinalen.

Imidlertid var han bare 19 år gammel. Han skal til OL fire ganger til og vil om fire år ha en uforglemmelig prestasjon.

ambassadør

Et år senere ligger hele Europa for hans føtter. Hans prestasjon i kampen Øst-Tyskland mot Polen går ned i annalene. I andre runde kaster han et spydkast på 77,32 m, som er ny polsk rekord, så Sidło bretter sammen tingene sine og bestemmer seg for å avslutte konkurransen.

Men så dukker filmteamet opp og ber utøveren vår om å kaste igjen. En skikkelig gjennomført øving kun for filmen viser seg å være en milepæl i karrieren hans. Han er den andre personen i historien som krysser den magiske grensen på 80 m og er bare 26 cm fra Franklin Helds verdensrekord (80,41 m).

Hans opptreden i Jena varsler en rekke suksesser. I 1953-56 tapte han ikke møtet med en utenlandsk rival. 21 år gammel blir han europamester. Det etterspørres av arrangørene av utenlandske møter. For ham strømmer folkemengdene inn på stadion. Han er to ganger (1954 og 1955) årets idrettsutøver i avstemningen «Przegląd Sportowy». Og vår presse kaller ham den «polske ambassadøren».

Heldigvis mangler bare verdensrekorden og gull fra de olympiske leker.

Seks måneder før det australske arrangementet lykkes han med å oppnå sitt første mål. I Milano nådde han 83,66 m og slo Fin Soini Nikkinens beste prestasjon til dags dato med 10 cm. Observatører rapporterer at forsøket på snare teknisk sett ikke var perfekt – hadde armens kraft truffet spydet, ville spydet ha sklidd noen meter lenger. Dette ødelegger imidlertid ikke polakkens glede. Spesielt siden pressen hyller ham som tidenes største spydkaster.

En advarsel dukker opp bare et dusin dager etter møtet i hovedstaden i Lombardia. Egil Danielsen fra Norge kaster kun 9 cm mindre enn snaren. Det blir en uforglemmelig konkurranse i Melbourne.

Det var det faktisk.

Smilet til de beseirede

Det ser ut til at man ikke kan snakke om polsk idretts historie uten å bruke ordet «hvis». Selv om det ikke bare er vår, møter hver spiller ulike motganger på et tidspunkt i karrieren.

Det er ikke annerledes med Sidła. Uflaks rammer ham – som det viste seg senere – hans livs fest. Han er forsinket til en buss tre dager før OL-finalen i Melbourne. Han hilste allerede på en gås da en lammende smerte gjennomboret venstre ben. Diagnose: ankelforstuing. Han deltar kun i OL-konkurransen takket være den gitte farmakologiske blokaden.

Det får ham imidlertid ikke ut av veien. Tross alt har han allerede fått erfaring ved å delta på ikke bare olympiske leker, men også mange møter rundt om i verden. Imidlertid har rivaliseringen i Australia et ikke-standardisert miljø. På grunn av streik fra lokale arbeidere vil lekene holdes med to måneders forsinkelse. I Europa blir det vinter, i Polen vil det tine. Gomułkowska. Våre idrettsutøvere går til antipodene i oppløftet humør og regner med en vellykket prestasjon.


Foto: Mieczysław Świderski / newspix.pl

Janusz Sidło med kona Ewa Chodorowska

De største forhåpningene er knyttet til Sidla, som i utgangspunktet er oppe i oppgaven. I andre omgang kaster han 79,98 m, på neste 79,70 m tar han definitivt ledelsen med OL-rekorden.

– Egil Danielsen var bare svak den dagen, usammenhengende. Det kom ingenting ut av ham, han var sliten på flukt. Det gikk aldri opp for meg at han kunne slå meg – sa polakken senere.

Nordmannen tok seg som ved et mirakel til OL-finalen. Hans beste resultat på tre forsøk er 72,60 m, han fjerner resignert piggene og når han går inn i garderoben melder dommerne at han kvalifiserer seg til topp 6, foran franskmannen Michel Macquet med 12 cm.

Situasjonen endres 180 grader. I neste omgang forbedret Danielsen seg med nesten 13 meter! Med ett kast tar Sidle ledelsen, verdensrekorden og en nesten sikker gullmedalje.

«Da en ung norsk idrettsutøver gjorde noe som Sioux-indiske dansen, bøyde Sidło hodet og tenkte at himmelen var veldig urettferdig for ham i det øyeblikket. Men han ristet seg umiddelbart og gratulerte den heldige vinneren hjertelig, arm rundt ham, som om han selv følte seg ansvarlig for denne store prestasjonen», skrev Marcel Hansenne senere fra L’Equipe.

Bohdan Tomaszewski husker at «Sidło løp over feltet for å se etter stedet hvor den norske spydspissen satt seg fast». Så gikk han til sin rival og kysset ham med et smil. Det var et slått smil. De tristeste på tribunen var polakkene – melder den fremragende sportsreporteren.

Mytisk gest

Til å begynne med diskuterte ingen nyansene i den endelige konkurransen. Først etter noen dager dukket det opp en artikkel i «Przegląd Sportowy» med tittelen «Danielsen slo rekorden med Sidłas Speer?»

Sidło rapporterte imidlertid allerede bak kulissene om den olympiske rivaliseringen. – Jeg overrakte gjerne spydet, samt en prototype av et Sandvik-spyd som ingen turte å kaste. Jeg overbeviste Egil om å kaste dette spydet. Jeg husker at kastet var flott, men samtidig auraen som så langt har vært ugunstig for alle … Skjebnen smilte for Egil. Vinden som hadde blåst så langt stanset, og mens spydet var i lufta kom et vindkast. Og det var ny verdensrekord – sa han på polsk radio.


Foto: Mieczysław Świderski / newspix.pl

Janusz Sidło

Senere var det tvil om Sidło virkelig gjorde en uvanlig gest av fair play eller om det ikke var det normale hendelsesforløpet. Tross alt kastet polakken utstyret som arrangørene sørget for. Så det var ikke bokstavelig talt spydet hans. Rett og slett, etter tre mislykkede forsøk fra nordmannen med et trespyd, tilbød han seg å kaste en metallversjon. Og bare opp til.

Uansett bør de som har historiske stridigheter forene vedkommendes ord. I 2001 innrømmet Danielsen i et intervju med vår utmerkede fekter Wojciech Zabłocki at han hadde brukt Sidłas forslag før hans minneverdige kast. Og det var takket være gesten fra Polen at han nådde gullet.

– Vi var begge glade: Jeg overtalte ham til å kaste spydet og foruten å se et flott resultat, en flott prestasjon. Refleksjonen kom senere, i OL-landsbyen. Jeg vil ikke nevne det lenger – sa Sidło lattermildt rett etter siste runde.

Bor i skyggen av sølv

På det tidspunktet kunne ikke Sidło anta at han hadde sin beste prestasjon ved OL. Han antok sannsynligvis at han ikke en gang var halvveis til evigheten. Tross alt var han bare 23 år gammel og tok jevnlig førsteplassen på verdensrankingen de påfølgende sesongene.

Bare at han kom tilbake fra neste OL i enda dårligere humør. Først i 1964 kom han nær OL-pallen (fjerdeplass i Tokyo), og i Roma (åttendeplass) og Mexico (syvendeplass) ga han ingen kort i kampen om medaljer.

I 1970 var det et glimt av håp om en opptreden ved de sjette olympiske leker. I en alder av 37 oppnådde han en livsscore (86,22 m). Dette er imidlertid den siste positive akkorden i hans lange karriere. Noen uker før arrangementet i München kjempet han fortsatt som en løve om OL-nominasjonen, men nådde ikke det nødvendige minimum.

Han gikk ned i historien som den største polske spydkasteren. Selv om han endte på andreplass eller mindre i det viktigste arrangementet for en idrettsutøver, var han fortsatt stor.

You may also like

Leave a Comment