Home » JGStore, en velstående Arbeiderparti-leder som lover å takle ulikhet i Norge

JGStore, en velstående Arbeiderparti-leder som lover å takle ulikhet i Norge

by Connie Nielsen

Ifølge de foreløpige resultatene fra stortingsvalget mandag, skal 61-åringen lede den norske regjeringen etter seieren i venstreopposisjonen. Et nytt stortingsflertall vil bli dannet de neste ukene etter forhandlinger mellom de ulike partiene.

JGStore aksjonerte mot sosial ulikhet i det velstående Norge, et av de mest egalitære medlemslandene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), hvor antallet milliardærer er mer enn doblet under den avtroppende sentrum-høyre-regjeringen.

«Det er vanlige folks tur», gjentok han under kampanjen.

Spenningen valgt av JGStore kan virke merkelig ettersom han er en mann hvis nettoverdi er estimert til 140 millioner. Kroner (rundt 14 millioner euro) og blir ofte kritisert for «riktig oppførsel».

– Økonomien min er ikke normal, men mange av tingene mine er normale, sa han til AFP.

Gift og oppvokst tre barn, JGStore er arving i mange betydninger av ordet.

Han samlet formuen sin ved å selge en familiebedriftsvirksomhet som bestefaren reddet fra konkurs.

JGStore er også en politisk arv, som følger i fotsporene til sin venn og mentor, tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

I sistnevnte regjering var JGStore utenriksminister fra 2005 til 2012 og helseminister fra 2012 til 2013.

Da Stoltenberg ble utnevnt til generalsekretær i NATO i 2014, var protesjén JGStore det åpenbare valget for å erstatte ham som Labour-leder.

Vel, det er nesten åpenbart: beslutningen om å bygge en JGStore i spissen for et tradisjonelt arbeiderparti gjorde en stor forskjell for hvem som helst.

Hans utmerkede utdannelse – en grad i naturvitenskap fra Paris Institute for Political Studies, noen uker ved London School of Economics og forskning ved Harvard Law School – samt elegansen og kunnskapen til fransk til hans millioner av teknokrater gir politikeren et elitært bilde som noen nordmenn opprørte, spesielt medlemmer av venstreflanken hans.

Som en anmelder en gang sa, måtte JGStore «klatre tilbake den sosiale rangstigen».

En politiker som vokste opp i familien til en rederimegler og bibliotekar 1. mai skal flagge med norsk flagg etter tidligere kritikk for det.

«Han er en politisk leder som folk noen ganger gjør narr av; en intellektuell ansett som malplassert i Arbeiderpartiet. Men han gjorde det bra i valgkampen, sa statsviter Johannes Bergh før avstemningen.

Superion

Nesten alle kjenner igjen hans grasiøse veltalenhet – mens noen sier det er et kompliment, sier andre at han bruker det som et våpen for å skape tvetydighet.

«John er en ekstraordinær mann», sa Stoltenberg og overrakte ham roret i Arbeiderpartiet. – Han kan mye og tåler en enorm arbeidsbelastning. Han kombinerer alt dette med talentet til å gjøre sine medmennesker glade.»

Etter uteksaminering fra universitetet ble JGStore ansatt som rådgiver for «nasjonens mor», Gro Harlem Brundtland, under ledelse av regjeringen og senere Verdens helseorganisasjon (WHO).

Etter en kort karriere som leder av Norges Røde Kors overtok han ledelsen i Utenriksdepartementet, hvor han ble omtalt som Superjon for sine tjenester. Politikeren har selv sagt at han ikke liker kallenavnet så godt.

Ved å gjøre Arktis til en av sine politiske prioriteringer, har JGStore fostret tettere bånd med nabolandet Russland.

«Jeg ser ham nesten like ofte som med kona hans,» spøkte hans russiske kollega Sergei Lavrov.

I 2010 avgjorde de to en langvarig strid om havgrensene, som åpnet opp for nye farvann i Barentshavet for oljeleting.

Fasen av JGStores karriere ved MFA var også full av dramatikk.

I 2008 ble Serena Hotel i Kabul, hvor den daværende ministeren bodde, angrepet av Taliban-krigere. JGStore selv ble ikke skadet da han klarte å gjemme seg i et trygt rom, men seks andre mennesker ble drept.

Norske politikere er også et av målene til høyreekstreme Anders Behring Breivik, som begynte å skyte på Arbeiderpartiets ungdomsstevne i Utoia i juli 2011.

JGStore besøkte øya dagen før.

You may also like

Leave a Comment