Home » Johaug skrek som en bever. Hun falt for doping. «Jeg er uskyldig». Norge trodde ikke på det

Johaug skrek som en bever. Hun falt for doping. «Jeg er uskyldig». Norge trodde ikke på det

by Erlend Loe

Therese Johaug hadde ingen illusjoner i sin konkurrents kombinasjonsløp og åpnet dermed konkurransen til løperne Beijing. Russlands Natalia Niepriajeva vant sølv og Østerrikes Teresa Stadlober bronse.

se videoen

Sensasjonell utfordrer til OL-medaljen i hopp

Johaug tapte mot Bjørgen og Kowalczyk. Senere falt hun for doping

For nordmannen er det den første individuelle OL-gullmedaljen i karrieren. Mottatt etter gjennomgang. Selv om løpefans har kjent henne lenge, har nordmannen ennå ikke klart å spille en hovedrolle. Først tapte hun for sin landsmann Marit Bjorgen og Justyna Kowalczyk og kom senere inn i doping.

Kowalczyks stemme brast. Glad for debuten til den polske løperen. Og etter løpeturen brant det ut

Det anabole steroidet clostebol ble påvist i den norske stjernens kropp høsten 2016. Løperen forklarte at det ikke var hennes feil. Stoffet skal ha kommet inn i kroppen hennes ved å smøre salver på den brente munnen hennes. Dette bør gis til henne av legen. – Jeg er i sjokk. Doping uten egen skyld er en idrettsutøvers verste mareritt. Men jeg vil ikke gi opp, jeg vil kjempe for å bevise at jeg er uskyldig – sa hun Johaug under en konferanse innkalt av Norges Skiforbund. Hun gråt som en bever.

Noen kan ha trodd henne, men hun ble straffet. Først ble hun utestengt av Antidopingverket i to måneder. «Johaug er ikke uskyldig», sa institusjonen. En tid senere ble hun dømt til 13 måneders yrkesforbud. Så hun tapte verdensmesterskapet i Lahti, men hadde en sjanse i de olympiske leker i PyeongChang. Det internasjonale skiforbundet var uenig i denne dommen og anket til Idrettens voldgiftsdomstol. CAS var enig i argumentene til FIS og utvidet Johaugs inhabilitet til 18 måneder. Og det gikk ikke i Korea.

Johaugs oversettelse var tvilsom Justyna Kowalczyk. Polakken publiserte et bilde av emballasjen til salven som Therese skulle bruke på sosiale medier. «Fin innpakning», skrev den to ganger olympiske mesteren ironisk. Hun var imidlertid ikke den eneste som ikke trodde Clostebol ved et uhell hadde kommet seg inn i nordmannens kropp. – Den oppståtte situasjonen er uklar og uforståelig. Det virker umulig for meg at en konkurrent eller en lege kunne ha utelatt informasjon på emballasjen som tydelig indikerer et forbudt stoff. Jeg tror at bruken av denne salven bare var en dekning, sa Apoloniusz Tajner, president for PZN.

Hun var en favoritt blant norske fans. Så snudde noen av dem

Mistilliten til Johaugs ord var imidlertid ikke bare stor i utlandet. norsk dagbok Kort tid etter at dopingskandalen så dagens lys, gjennomførte «Verdens Gang» en innbyggerundersøkelse. Folk ble spurt om løperen fortjente å bli straffet. Minst 52 prosent av de avhørte innrømmet den gang at de ikke kunne tenke seg en situasjon der Johaug kunne slippe unna straff. 28 prosent av de spurte sa at straffen til utøveren burde være mild. Etter din mening vil to måneder være nok. 17 prosent av de spurte var imidlertid av den oppfatning at Therese burde suspenderes i ett år, de resterende sju prosentene støttet en suspensjon på to år.

Et land med 5 millioner mennesker rocker OL.  Polen kan bare se og misunneEt land med 5 millioner mennesker rocker OL. Polen kan bare se og misunne

Bare 32 prosent av de spurte var for å erklære Johaug uskyldig. På kort tid ble publikumsfavoritten mistenkt. – Therese Johaug er mer enn bare en idrettsutøver. Symbol. Noen skrev en gang at det er det norskeste Norge i det hele tatt – sa Tomasz Wandzel, en polak bosatt i Norge, sitert av weszlo.com.

Og noen vendte seg bort fra det. I flere år fortsatte norske fora å diskutere dens fiasko. «Johaug kan vinne alt han vil, men han er fortsatt mistenkelig og ikke det beste eksemplet å følge»; «Jeg forstår at hun gråt og var ekstremt opprørt over situasjonen da hun kom ut, men å fortsette å sutre og skylde på andre etter diskvalifikasjonen hennes er ekstremt taktløst og umodent»; «Ingen respekt for henne! Hvis hun ba om unnskyldning, ville det vært veldig annerledes. […] Et dårlig eksempel å følge.» Dette er bare noen få kommentarer fra klkk.no-forumet.

Hopperne stakk en nål i Johaug. De ba om unnskyldning, men den dårlige smaken forble. Hun gråt på lørdag

Therese Johaug kom imidlertid tilbake i 2018/2019-sesongen og viste at hun er enda sterkere etter diskvalifiseringen. På avstand er hun vanskelig å slå. Ved verdensmesterskapet i 2019 og 2021 vant hun verdensmesterskapstitlene i kombinasjonsløp og på distanser på 10 km og 30 km. Til tross for alt må hun fra tid til annen forholde seg til kommentarer om dopingsvikten. Sommeren 2020, mens hun konkurrerte på en tredemølle, ønsket hun å delta på et Diamond League-møte i Stockholm. Dette var imidlertid ikke arrangørene enige i. Årsaken var hennes dopingfortid.

Det hender at deres landsmenn fortsatt nevner diskvalifikasjoner. Slik var det også etter årets galla, der årets utøvere ble kåret i Norge. Den 14 ganger verdensmesteren vant kvinnenes arrangement. Det irriterte de lokale skihopperne. «Jeg synes for mange priser går til folk som strengt tatt ikke burde nomineres,» sa han. Daniel Andre Tande i «Hoppcast»-podcasten. – Det er mange gode idrettsutøvere i Norge, men i går gikk prisen til en dopingdømt i en veldig liten idrett, sa Johann Andre Til start.

Izabela Marcisz løper under de olympiske leker i BeijingEtter ulykken var Tajner knust, men hun kom seg til OL og flyttet Kowalczyk. «Hvis jeg vant en medalje»

Forfang ba imidlertid senere om unnskyldning til landsmannen. – Jeg beklaget direkte til Therese for min slurvete kommentar. Jeg vil også gjøre det klart for alle andre at kommentaren var adressert til Gala Sportu og ikke direkte til Theresa», skrev han. Johann Andre Forfang for den norske dagsavisen Verdens Gang.

Til tross for alt ga ikke nordmannen opp fordi hun hadde noen hun kunne stole på. Det snakket hun om lørdag da hun oppfylte sin største sportsdrøm. Med tårer i øynene husket hun en av de rikeste nordmennene – Torbjørn Johannson, som døde for noen dager siden. – Han støttet meg i 15 år, spesielt de årene jeg ble diskvalifisert. Han sto bak meg med rak rygg og støttet meg gjennom alle de vanskelige årene. Jeg løp etter ham i dag – sa hun i et intervju med «VG».

You may also like

Leave a Comment