Home » Jonas Gahr Støre, stortingsvalgets store vinner

Jonas Gahr Støre, stortingsvalgets store vinner

by Thure Lindhardt

Publisert på:

Venstresiden kommer tilbake til makten i Norge, ledet av Ap Jonas Gahr Støre, som vant stortingsvalget mandag 13. september om skjebnen til landets oljevirksomhet. Jonas Gahr Støre gjorde slutt på åtte år med høyrestyre. Portrett av millionæren som er i ferd med å styre Norge.

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, aksjonerte mot sosiale ulikheter i et av de mest likestilte landene i Europa. Mangemillionær med en estimert formue på 140 millioner kroner (ca. 14 millioner euro) ifølge magasinet hovedstad og en utdannet fra Sciences Po Paris som utvilsomt er den neste statsministeren, er imidlertid mye rikere enn flertallet Nordmenn som stemte på ham.

En strålende student, utdannet ved London School of Economics og tidsforsker ved Harvard, nøyde seg med formuen han arvet fra salget av familiebedriften som produserte ovner. Den 61 år gamle Jonas Gahr Støre har en lang politisk karriere bak seg. Han var utenriksminister fra 2005 til 2012, deretter helseminister fra 2012 til 2013. Jens Stoltenberg, den tidligere statsministeren (fra 2000 til 2001 og fra 2005 til 2013) sa om ham: » Jonas er en ekstraordinær person. Han kan mye, han har en enorm arbeidsstyrke og evnen til å gjøre folk glade. »

«Super Jonas»

Som leder for norsk diplomati løste Jonas Gahr Støre en langvarig strid med Russland om sjøgrensene som gjorde at Norge kunne løse sine Oljeleting. Den gifte mannen og trebarnsfaren fikk under tiden i utenriksdepartementet også kallenavnet «Super Jonas», noe han ikke setter pris på.

På vei mot absolutt flertall i Representantenes hus med Senterpartiet og Sosialistisk Venstre kan han lede regjeringen uten en allianse med miljøvernere, som igjen vil avslutte oljeproduksjonen.

(Med AFP)

You may also like

Leave a Comment